Άγριο σκόρδο: πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε;

agrio-skordo
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΜΑΙΟΥ 2021

Πολύ ισχυρό και με περισσότερα μέταλλα από το κοινό σκόρδο, το άγριο σκόρδο μας συστήνεται, μαζί με τα άνθη και τους βλαστούς του.

Όσοι δεν το γνωρίζετε, το άγριο σκόρδο είναι ένας πιο θρεπτικός και… άοσμος «συγγενής» του κοινού σκόρδου, με περισσότερες ενώσεις μαγνησίου, μαγγανίου, σιδήρου και θείου, το οποίο ήδη από τον Μεσαίωνα χρησιμοποιούνταν για τα οφέλη του στο γαστρεντερικό και τις αντισηπτικές του ιδιότητες.

Συγκεκριμένα, το άγριο σκόρδο συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης, προλαμβάνοντας στην αρτηριοσκλήρυνση και ταυτόχρονα είναι αποτελεσματικό στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, που σημαίνει ότι συνολικά παρέχει εξαιρετική βοήθεια στην υγεία της καρδιάς.

Χρησιμοποιείται, επίσης στη θεραπεία για το άσθμα, τη βρογχίτιδα και το εμφύσημα, κάνει καλό στη δυσπεψία, σε μετεωρισμούς, σε διάρροια και κολικούς κι έχει αντιμικροβιακή δράση.

Ακόμη, τα φύλλα του είναι βρώσιμα και μπορείτε να τα αξιοποιήσετε με διάφορους τρόπους, σε σαλάτα, βραστά, σε σούπα κ.ο.κ. Εκτός, όμως, από τα φύλλα του, βρώσιμοι είναι φυσικά και οι βολβοί του, αλλά και τα άνθη του.

Πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε στη μαγειρική σας σαν μια έξτρα εναλλακτική για άρωμα, γεύση και οφέλη;

-Μπορείτε να το προσθέσετε στη δική σας σπιτική σάλτσα πέστο
-Ταιριάζει καταπληκτικά σε αυγά σκραμπλ, στα οποία θα χαρίσει φρεσκάδα και άρωμα. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε ψιλοκομμένα τα φύλλα του στα αυγά σας
-Το άγριο σκόρδο είναι το τέλειο τελείωμα στο ριζότο και σε ζωμούς. Μπορείτε να το αξιοποιήσετε, προσθέτοντάς το στο τέλος.
-Τα ζουμερά του φύλλα είναι καταπληκτικά για σαλάτες, με ένα κλασικό ντρέσινγκ λεμονιού, ελαιολάδου και μουστάρδας.
-Ψιλοκόψτε μαϊντανό και άγριο σκόρδο και αναμείξτε τα με μαλακό βούτυρο, μαζί με μπαχαρικά, το οποίο πρέπει στη συνέχεια να τυλίξετε. Την επόμενη φορά που θα σωτάρετε μανιτάρια ή κρέας, ρίξτε λίγο από αυτό το αρωματισμένο βούτυρο και θα δείτε τη διαφορά.
-Αξιοποιήστε τα άνθη και τα κοτσάνια του, ψιλοκόβοντας και πικλάροντάς τα. Βάλτε τα κοτσάνια σε 500ml νερό, 400ml ξίδι και 100γρ. ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, βράστε τα εκεί μέσα κι έπειτα βάλτε τα σε αποστειρωμένα δοχεία. Στραγγίξτε τα και προσθέστε τα σε γιαούρτι. Τα άνθη μπορείτε να τα βάλετε σε πίτες, ανάμεσα στα φύλλα.
-Τέλος, μπορείτε να αξιοποιήσετε και τους σπόρους του: βάλτε τους στο αλάτι για λίγες ώρες, πριν τους ξεπλύνετε και τους πικλάρετε και θα έχετε κάτι σαν… κάππαρη άγριου σκόρδου, ιδανική για σαλάτες και σάλτσες.