Τι μπορεί να κρύβει μια ανακατωσούρα στο στομάχι;

gunaika-stomaxi
ΤΡΙΤΗ, 18 ΜΑΙΟΥ 2021

Αυτό που μοιάζει με δυσπεψία έπειτα από ένα λαχταριστό γεύμα πλούσιο σε λιπαρά, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι η χοληδόχος κύστη.

Το αίσθημα ήπιας ναυτίας μπορεί να συμβαίνει ενίοτε σε όλους μας για διάφορους λόγους. Όταν, όμως, σας συμβαίνει τακτικά, κυρίως μετά το φαγητό και μπορεί να συνοδεύεται και με τάση προς έμετο, τότε μπορεί στην πραγματικότητα να φταίει η χοληδόχος κύστη.

Όταν δεν λειτουργεί φυσιολογικά, τότε διαταράσσει την έκκριση της χολής, υγρό απαραίτητο για την πέψη των τροφών. Πιθανό είναι επίσης να υπάρχουν και πέτρες (ή αλλιώς χολόλιθοι), δηλαδή συμπαγή κομμάτια χοληστερόλης και άλλων ουσιών που μπορεί να «κλείνουν» την έξοδο. Το αποτέλεσμα; Δημιουργείται πόνος, ο οποίος μπορεί να αυξομειώνεται για αρκετές ώρες. Ο πόνος γίνεται αισθητός κάτω από την θωρακική κοιλότητα στη δεξιά πλευρά και μπορεί  να «χτυπήσει» και τον δεξί ώμο.

Λόγω των οιστρογόνων, ένα 20% των γυναικών θα αποκτήσει πέτρα στη χολή μέχρι την ηλικία των 60 και το ρίσκο αυξάνεται με τα αντισυλληπτικά και την εγκυμοσύνη.

Προσοχή! Αν αδιαφορήσετε, ο πόνος ενδέχεται να χειροτερέψει και να γίνει πιο έντονος στο πάνω δεξιά μέρος της κοιλιάς. Αν υπάρχουν πέτρες, θα μπορέσετε να τις εντοπίσετε με υπερηχογράφημα και τότε πιθανότατα ο γιατρός να συστήσει λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, μια πολύ κοινή επέμβαση η οποία γίνεται με ολική αναισθησία και απαιτεί διήμερη παραμονή στο νοσοκομείο.

Για να προστατευτείτε: Προσθέστε στη διατροφή σας αδιάλυτες φυτικές ίνες, για να εμποδίσετε την εμφάνιση χολόλιθων. Σύμφωνα με έρευνα στο American Journal of Gastroenterology, μια αύξηση  της τάξεως των 5 γραμμαρίων στην πρόσληψη μη διαλυτών φυτικών ινών μειώνει τον κίνδυνο κατά 10%. Τροφές πλούσιες σε μη διαλυτές φυτικές ίνες που καταπολεμούν και τη δυσκοιλιότητα είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα καρύδια, οι φλούδες φρούτων και λαχανικών όπως τομάτα, αγγούρι, μήλο, βατόμουρα και αχλάδια.