Η αλήθεια για τα αισθητικά «tattoos» προσώπου

i-alitheia-gia-ta-aisthitika-tattoos-prosopou
ΤΡΙΤΗ, 04 ΜΑΙΟΥ 2021

Οι ευκολίες αλλά και οι κίνδυνοι γύρω από τις εφαρμογές ημι-μόνιμου «μακιγιάζ-τατουάζ

Για τις περισσότερες πολυάσχολες γυναίκες η πρωινή «ιεροτελεστία» του μακιγιάζ είναι αληθινή «αγγαρεία» και χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Αλλά και για κάθε άλλη γυναίκα, υπάρχουν μέρες που η εφαρμογή του μακιγιάζ τις ταλαιπωρεί. Γι’ αυτό και έχει γίνει μεγάλο trend το ημι-μόνιμο μακιγιάζ προσώπου, γνωστό και αισθητικό τατουάζ προσώπου. 
«Το Microblading είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές ημι-μόνιμου μακιγιάζ φρυδιών», λέει στο περιοδικό Allure η celebrity αισθητικός Sarah Akram. «Είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη χρήση μιας λεπτής πένας που δημιουργεί μικρο-εγκοπές στην επιφάνεια του δέρματος μέσα στις οποίες εισχωρεί το κατάλληλο χρώμα για να δημιουργήσει πυκνές πινελιές στη θέση των φυσικών σας τόξων και τέλειο σχήμα πάνω από τα μάτια», εξηγεί. 

Μια ακόμη τάση τατουάζ προσώπου που «σπάει» τον τελευταίο καιρό το Instagram είναι οι ψεύτικες φακίδες, ενώ δεν είναι και λίγες οι γυναίκες που επιλέγουν το μακιγιάζ-τατουάζ στη γραμμή των βλεφάρων ή για το σχηματισμό ημι-μόνιμου σχήματος cat-eye look. 
«Για όσες είστε λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, θα θυμάστε ότι η τεχνική του ταζουάζ-μακιγιάζ είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’90, με σκοπό να δημιουργείται μόνιμη γραμμή εξωτερικά των χειλιών, ώστε να υπάρχει πάντα ένα καλό και σταθερό περίγραμμα πριν την εφαρμογή κραγιόν, αλλά και για να κάνει τα χείλη λίγο πιο μεγάλα», λέει η Akram, προσθέτοντας: «Αυτό το τέχνασμα επιστρέφει ξανά στη μόδα, και είναι πολύ αγαπητό από γυναίκες που δεν θέλουν να επιχειρήσουν ενέσιμες θεραπείες».  

Υπάρχουν όμως κίνδυνοι από μια τέτοια αισθητική διαδικασία; 
Η δερματολόγος Dr. Shilpi Khetarpal, αναφέρει ότι οι δύο πιο σημαντικοί κίνδυνοι από τα καλλυντικά τατουάζ προσώπου είναι η μόλυνση και οι αλλεργικές αντιδράσεις, εξαιτίας κακής απολύμανσης των βελόνων ή από ευαισθησία του δέρματος σε ορισμένες χρωστικές ή χημικές ουσίες που περιέχει το μελάνι. «Επομένως, εάν θέλετε να δοκιμάσετε το Microblading ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια αισθητική επέμβαση, συνιστάται να κλείσετε ραντεβού με έναν δερματολόγο ή μια έμπειρη και πιστοποιημένη αισθητικό, η οποία γνωρίζει πολύ καλά την προσωπολογία και έχει εκπαιδευτεί στην συγκεκριμένη τεχνική», τονίζει η Dr. Khetarpal. Η δερματολόγος αναφέρει επίσης ότι για να μην παρατηρήσετε το παραμικρό ίχνος αντίδρασης στο δέρμα σας, είναι σκόπιμο να κάνετε μια δοκιμαστική εφαρμογή πίσω από το αφτί. 

Η ίδια η αισθητικός Akram λέει: «Ενώ θεωρώ ότι το Microblading στα φρύδια ή στη γραμμή του eyeliner είναι πολύ ασφαλές και αποτελεσματικό, δεν θα συνιστούσα να επιχειρήσετε το τατουάζ-μακιγιάζ χειλιών, επειδή υπάρχουν συχνότερες περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων από την κόκκινη χρωστική –συγκριτικά με την μαύρη. Επιπλέον, όταν χρειαστεί να κάνετε διόρθωση ή αφαίρεση της χρωστικής με λέιζερ, σχεδόν πάντα τα σημάδια πάνω στο περίγραμμα των χειλιών γίνονται μαύρα». 

«Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μερικές γυναίκες που έχουν κάνει τατουάζ-μακιγιάζ, είναι ο σχηματισμός χηλοειδών ουλών ή η ανάπτυξη ουλώδους ιστού, ενώ μερικές γυναίκες που εφάρμοσαν ημι-μόνιμο eyeliner έχουν αναφέρει οίδημα στα βλέφαρα ή αλλοίωση του περιγράμματος μετά από μια εξέταση μαγνητικής τομογραφίας», αναφέρει η Dr. Khetarpal.  
Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, η δερματολόγος συνιστά να ενημερώσετε το γιατρό σας πριν από οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία.

THE BEAUTY TEAM