Τραχανάς: γνωρίζουμε καλύτερα το ελληνικό ζυμαρικό

traxanas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΜΑΙΟΥ 2021

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, μας αναλύει ένα από τα πιο θρεπτικά ζυμαρικά που διαθέτουμε.

Εσείς πόσο συχνά τρώτε τραχανά; Αν δεν βρίσκεται στο πιάτο σας, τότε ήρθε η ώρα να μάθετε πως είναι από τα πιο θρεπτικά ζυμαρικά που μπορείτε να καταναλώσετε και οι λόγοι είναι πολλοί.

Καταρχάς, αποδίδει αναλογικά λιγοστές θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, βιταμίνες και λουτεΐνη με αντιοξειδωτική δράση.

Παρασκευάζεται το καλοκαίρι από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μείγμα αυτών με σιτάρι και αλάτι. Εναλλακτικά, μπορεί να παρασκευαστεί και από πολτό λαχανικών που σημαίνει ότι μπορείτε να τον καταναλώσετε και αν απέχετε από τα ζωικά τρόφιμα (νηστεία, vegan).

Αναλόγως τη συνταγή, ο τραχανάς μπορεί να προκύψει ξινός, γλυκός, καυτερός ή λαχανικών, καλύπτοντας όλα τα γούστα και μπορεί να μαγειρευτεί ως σούπας ή χυλός, το γνωστό μας τραχανώτο, που μπορεί να ταιριάξει με λαχανικά, θαλασσινά ή κρέας.

Η παρουσία γάλακτος στην παρασκευή του, μαζί με την απαλή υφή του, τον καθιστά μια πολύ καλή επιλογή και για παιδιά, ειδικά για μικρές ηλικίες όπου η γκάμα των τροφίμων που ανέχονται να καταναλώσουν είναι συχνά περιορισμένη.

Σύμφωνα με τις διηγήσεις των παλαιοτέρων, άλλωστε, ο τραχανάς έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές, οπότε μην παραλείψετε να τον έχετε στο ντουλάπι σας για ένα γρήγορο και ωφέλιμο γεύμα για όλη την οικογένεια.