Σοκ! Στις μέρες μας, η γήρανση της επιδερμίδας ξεκινά από τα 20!

sok-stis-meres-mas-i-giransi-tis-epidermidas-ksekina-apo-ta-20-giransi-tis-epidermidas-ksekina-apo-ta-20
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΜΑΙΟΥ 2021

Όσο πιο γρήγορα υιοθετήσετε μια αντιγηραντική ρουτίνα ομορφιάς, τόσο λιγότερο θα αγχωθείτε στη μακρά διαδρομή, συμβουλεύουν οι δερματολόγοι.

Μα, είναι δυνατό να αγχώνεται μια κοπέλα 20 χρονών για τις ρυτίδες και τη γήρανση, ενώ μόλις έχει βγει από την εφηβεία; «Όχι πραγματικά, όχι άμεσα», λέει Dr. Loretta Ciraldo, μια celebrity δερματολόγος με έδρα τη Φλόριντα. «Απλά, πρέπει να γνωρίζει, ότι  φυσιολογική γήρανση των κυττάρων της επιδερμίδας αρχίζει να διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια της δεύτερης δεκαετίας της ζωής της, όσο και εάν δεν παρατηρεί εμφανή εξωτερικά σημάδια. Αλλά επειδή ακριβώς η πρόληψη είναι η μητέρα κάθε ασθένειας, έτσι πρέπει κάθε νέα γυναίκα να συμπεριφερθεί και για την υγεία του δέρματος, θωρακίζοντάς το από τις επερχόμενες απειλές. «Ειδικά στη σύγχρονη εποχή, με το φαινόμενο του θερμοκηπίου να πολλαπλασιάζει τα συμπτώματα αλλοίωσης του προστατευτικού φραγμού του δέρματος ακόμη και σε ηλικίες που είναι λίγο μετά τα 20», τονίζει η Dr. Ciraldo, μοιραζόμενη την κλινική και πρακτική εμπειρία της: 

«Βλέπω να έρχονται στο ιατρείο μου κοπέλες 20 ετών ή νέες γυναίκες που διανύουν την αρχή της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους, με έντονα σημάδια πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας τους και εμφανείς ρυτίδες έκφρασης, που ποτέ δεν είχα αντικρίσει τόσο μαζικά στην μακρά επαγγελματική μου καριέρα», λέει η δερματολόγος. «Και μολονότι δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, εντούτοις, μέσα από το μάτι του ειδικού, αποκαλύπτονται συμπτώματα πρόωρης γήρανσης ακόμη και σε κορίτσια που έρχονται στα ιατρεία για μια θεραπεία μετεφηβικής ακμής». 

Σύμφωνα με την Dr. Ciraldo, το πρόβλημα οφείλεται στους εξαιρετικά αρνητικούς παράγοντες της σύγχρονης αποχής, όπου εκτός από την γενικότερη υπερθέρμανση του πλανήτη και άλλων περιβαλλοντικών συνθηκών που σχετίζονται με την όλο και πιο επιθετική ηλιακή ακτινοβολία, συμπεριλαμβάνονται καταστάσεις όπως το έντονο στρες, η διαρκής επαφή με το μπλε φως των κινητών, όπως και οι δεκάδες πειραματικές διαδικασίες ομορφιάς που κατακλύζουν το διαδίκτυο. «Η νέα γενιά γυναικών, δυστυχώς, έχει σαν βασικό στόχο την όσο πιο άμεση βελτίωση της εικόνας της μέσα από πολλαπλές στρώσεις προϊόντων μακιγιάζ, ώστε να ανεβάσει μια ανάρτηση στο Instagram που όλοι οι άλλοι θα αγαπήσουν διαδικτυακά, εκτός όμως από την ίδια της την επιδερμίδα -τόσο μακροπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα», λέει η δερματολόγος, τονίζοντας: «Εμπιστευόμενη την ικανοποιητική παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο δεν δείχνει ραγδαίες μειώσεις έως και τη δεκαετία των 30, κάθε 20χρονη ξεχνά -ή δεν γνωρίζει, πιθανώς-, ότι το κολλαγόνο διασπάται όλο και πιο σφοδρά όσο δεν κάνει κάτι για να το προστατεύσει, μέρα με τη μέρα, εβδομάδα τη βδομάδα, μήνα με το μήνα». 
Τι σημαίνει αυτό για τη ρουτίνα ομορφιάς σας την ώρα που διανύετε την πρώτη 20ετία της ζωής σας; «Για να είμαστε ειλικρινείς όχι κάτι το ιδιαίτερο και πολύπλοκο», λέει η Dr. Ciraldo. «Αν και υπάρχει μια τάση να επενδύετε σε αντιγηραντικές κρέμες από μικρή ηλικία, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εστιάσετε στην συστηματική περιποίηση της επιδερμίδας σας, πριν έρθει η στιγμή να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός πλαστικού χειρουργού στα 30 σας». 

Η τέχνη του καθαρισμού: Καθαρίζετε την επιδερμίδα σας κάθε βράδυ, όσο κουρασμένη και αν είστε, ακόμη και αν γυρίσατε στο σπίτι τα ξημερώματα. Με αυτό τον τρόπο θα αφαιρέσετε κάθε ίχνος μακιγιάζ, καθώς και κάθε άλλου είδους ρύπους. Ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας και τις υφές που σας αρέσουν, μπορείτε να χρησιμοποιήστε λοσιόν micellaire ή τζελ καθαρισμού σε μορφή αφρού. Συνεχίστε με μια ενυδατική ή ψεκάστε λίγο ιαματικό νερό. «Ο καλός καθαρισμός είναι ο καλύτερος τρόπος να κρατήσετε μακριά τα σημάδια γήρανσης, όσο σας επιτρέπει η νεαρή ηλικία σας», συμβουλεύει η ειδικός.

Η σημασία της ενυδάτωσης: «Στη δεκαετία των 20, το να έχετε μια ενυδατική κρέμα στο νεσεσέρ σας είναι εξίσου σημαντικό όσο και ένα προϊόν καθαρισμού. Η ενυδάτωση της επιδερμίδας μας είναι ο σίγουρος τρόπος για να τη διατηρήσετε απαλή, ελαστική και λαμπερή. Και το τελευταίο και σημαντικότερο, για να επιβραδύνετε τη διαδικασία γήρανσης», λέει η Dr. Ciraldo, εξηγώντας: «Αν μειωθούν τα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας, τότε αισθάνεστε τράβηγμα και ξηρότητα. Η όψη γίνεται θαμπή και η επιδερμίδα μπορεί να αρχίζει να ξεφλουδίζει. Τότε ακριβώς είναι που κάνουν την εμφάνισή τους οι πρόωρες ρυτίδες. Ποιος είναι ο χρυσός κανόνας; Ενυδάτωση πρωί και βράδυ». 

Η απογείωση της νεανικής φρεσκάδας: «Ο τόνος και η υφή της επιδερμίδας είναι στα καλύτερά τους όταν είστε στα 20. Αλλά όσο επιμένετε σε βαριά μακιγιάζ και τόνους καλυπτικών προϊόντων, η επιδερμίδα σας δεν θα ανασαίνει. Και όσο της στερείτε οξυγόνο, τόσο θα γερνά με γεωμετρική πρόοδο έως το τέλος της πρώτης νιότης σας», λέει η ειδικός, συστήνοντας να εμπιστευθείτε ένα μοναδικό «πολυεργαλείο», που λέγεται κρέμα BB. «Αυτή η φόρμουλα, ενυδατώνει, μειώνει τις πανάδες, εξαφανίζει τις κηλίδες, δίνει ομοιόμορφη όψη στην επιδερμίδα και προστατεύει το πρόσωπό σας από τις επιβλαβείς ακτίνες UV, την ίδια στιγμή που τα τα ενεργά συστατικά της (συνήθως γλυκερίνη, αλλαντοΐνη και βιταμίνες) ενυδατώνουν την επιδερμίδα και βελτιώνουν αμέσως τον τόνο της, χωρίς την ανάγκη να απλώσετε τόνους foundation, πούδρας και concealer -ακόμη και όταν υποφέρετε από μετεφηβική ακμή», τονίζει η δερματολόγος. 

THE BEAUTY TEAM