Λήγει το αντηλιακό; Το περσινό σίγουρα είναι για πέταμα, λένε οι ειδικοί.

ligei-to-antiliako-to-persino-sigoura-einai-gia-petama-lene-oi-eidikoi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΜΑΙΟΥ 2021

Οι δερματολόγοι εξηγούν τα σημάδια του ληγμένου αντηλιακού σας και πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη ρουτίνα SPF σας.

Καθώς τα πρώτα Σαββατοκύριακα του μεγάλου Ελληνικού καλοκαιριού σας βρίσκουν όλο και συχνότερα σε κάποια παραλία, η πρώτη σας κίνηση είναι να «σκάψετε» τα ντουλαπάκια με τα καλλυντικά ψάχνοντας να βρείτε τι αντηλιακά είχαν μείνει από πέρσι. Ακόμη και εάν τα βρείτε, ελέγξτε αυτό: Μήπως το αντηλιακό έχει λήξει; «Σίγουρα συμβαίνει, ειδικά για ένα αντηλιακό που έχει μείνει αχρησιμοποίητο δέκα ή δώδεκα μήνες», λέει η δερματολόγος Shari Marchbein, επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας. «Σύμφωνα με πρόσφατο συνέδριο της Εταιρείας στο Σικάγο, ένα αντηλιακό που έχει περάσει την ημερομηνία λήξης, γίνεται το ίδιο εχθρικό με το δέρμα σας -με το ρίσκο να υποστείτε μελάνωμα- όπως εάν δεν φορούσατε καθόλου αντηλιακό», τονίζει η Marchbein, εξηγώντας: «Αποδείχθηκε ότι σε ένα αντηλιακό που έχει λήξει αλλοιώνονται τα προστατευτικά φίλτρα και συστατικά του, πράγμα που σημαίνει σημαντική αύξηση του ρίσκου για ηλιακά εγκαύματα, καφέ κηλίδες, κυτταρικές βλάβες και ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος». 

«Το αντηλιακό πράγματι λήγει κάποια στιγμή, ανεξάρτητα από το εάν το διαβάζετε κάπου στην συσκευασία του ή όχι», λέει η δερματολόγος Lauren Fine σε συνέντευξή της στο περιοδικό Prevention, και συνεχίζει τονίζοντας πως εκεί ακριβώς κρύβεται το μυστικό του γρίφου: «Μολονότι τα περισσότερα προϊόντα αντηλιακής προστασίας αναγράφουν ημερομηνία λήξης -πράγμα που σημαίνει ότι είναι και αρκετά που δεν το αναγράφουν-, εντούτοις ο FDA και η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστούν να μην απλώνετε στο δέρμα σας κάποιο αντηλιακό που έχετε αποθηκευμένο πάνω από 12 μήνες. «Αυτός είναι ο μέγιστος χρόνος όπου πολλές χημικές ή φυσικές ουσίες που περιέχουν παύουν να “ζουν”, με αποτέλεσμα η προστατευτική σύνθεση του προϊόντος να αλλοιώνεται και να διαχωρίζεται, με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές για την προστασία σας». 

Ο Lance Brown, ένας από τους πιο διάσημους δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς στη Νέα Υόρκη, προσθέτει: «Αλλά ακόμη και εάν η χρονική περίοδος ασφάλειας του αντηλιακού δεν έχει ξεπεράσει το ένα έτος, υπάρχει ένα άλλο πράγμα που αξίζει να ελέγξετε κατά την εφαρμογή. Παρατηρήστε τυχόν αλλαγές στην φόρμουλα. Εάν δεν απορροφάται εύκολα και λιώνει επάνω σας στο λεπτό, εάν μυρίζει περίεργα ή εμφανίζει περίεργες φυσαλίδες, πετάξτε το ακόμη και όταν αναγράφει ότι λήγει του χρόνου».  

THE BEAUTY TEAM