Πώς θα σβήσετε το «πόδι της χήνας» πριν έρθει το καλοκαίρι

pos-tha-sbisete-to-podi-tis-xinas-prin-erthei-to-kalokairi
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΜΑΙΟΥ 2021

Επιστημονικά δοκιμασμένες σπιτικές κούρες, που πρέπει να ακολουθήσετε με ...κλειστά μάτια.

Οι ρυτίδες και οι συνολικές αλλαγές στην υφή του ευαίσθητου και πολύ λεπτού δέρματος γύρω από τα μάτια σας -ειδικά στις άκρες- δεν προκαλούνται από την γήρανση τόσο βίαια, όσο από την αφέλειά σας να κυκλοφορείτε στον ήλιο χωρίς προστασία, ακόμη και αν είστε έφηβες. «Και δεν μιλάμε μόνο για τα γυαλιά ηλίου, που πολλές φορές ξεχνάτε να φορέσετε -μια πολύ κακή συνήθεια, που μπορεί να κάνει τις ρυτίδες έκφρασης στις γωνίες των ματιών σας, το γνωστό και ως «πόδι της χήνας», να πολλαπλασιαστεί ακόμη και πριν πατήσετε τα 20», αναφέρει έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ακαδημαϊκό περιοδικό The Dermatology Review. 
«Ο περιορισμένος αριθμός των σμηγματογόνων αδένων στην εξωτερική γωνία του ματιού και το λεπτότερο δέρμα, που εντοπίζεται στη συγκεκριμένη περιοχή, αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους εμφανίζεται το “πόδι της χήνας”, όπου συνδυαστικά με την μειωμένη ύπαρξη κολλαγόνου και ελαστίνης, αλλά και στην δημιουργία ελευθέρων ριζών από την έκθεση στον ήλιο χωρίς τα κατάλληλα γυαλιά, επιταχύνουν την φυσιολογική γήρανση της συγκεκριμένης περιοχής», αναφέρει η έρευνα.  

H Jasmina Aganovic, μια ειδικός της ιατρικής αισθητικής με ειδίκευση στο μικροβίωμα του δέρματος και δημιουργός της σειράς φυσικών, βιολογικών προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας Mother Dirt, προσθέτει: «Οι έντονες εκφράσεις του προσώπου επηρεάζουν την μεγέθυνση του φαινομένου, μιας και η απουσία πολύτιμων πρωτεϊνών οδηγεί σε μεγαλύτερη συσσώρευση νεκρών κυττάρων, με κάθε κίνηση των βλεφάρων να λειτουργεί με λιγότερη ελαστικότητα. Εάν δεν προλάβετε έγκαιρα την εμφάνισή τους, το βέβαιο είναι ότι εκείνα τα μικρά σημάδια έκφρασης θα μεταμορφωθούν σε βαθιές και μόνιμες ρυτίδες, που θα προδίδουν την ηλικία σας», λέει η Aganovic, δίνοντας δυο αυτοσχέδιες θεραπείες πρόληψης -μια για το πρωί, μια για το βράδυ.  

Κάθε πρωί, μάσκα ματιών από ασπράδια: «Τα ασπράδια αυγών περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας αλλά και μαγνήσιο, συστατικά που θρέφουν την ευαίσθητη περιοχή των ματιών με ό,τι πιο αναγκαίο για τη διατήρηση της ελαστικότητάς τους», λέει η Aganovic.
- Σε ένα μπολάκι χτυπήστε πολύ καλά δυο ασπράδια από βιολογικά αυγά μέχρι να δημιουργηθεί ένα αφρώδες μείγμα. Εμποτίστε στο μπολ δυο κομμάτια αποστειρωμένης γάζας για μερικά λεπτά, και κατόπιν απλώστε σε όλη την περιοχή των ματιών. Αφήστε τη μάσκα έως ότου στεγνώσει και εφαρμόστε μια δεύτερη στρώση με καθαρά κομμάτια γάζας. Στο τέλος, ξεπλύνετε με λίγο νερό. Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε δεύτερη μέρα, αμέσως μόλις ξυπνήσετε και πριν τη ρουτίνα καθαρισμού και ενυδάτωσης.

Κάθε βράδυ, μάσκα με αλόη και λάδι καρύδας: «Η αλόη βέρα έχει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιέχει πολλές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, που προάγουν την παραγωγή ελαστίνης. Το λάδι καρύδας περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Ε και λινελαϊκού οξέος, συστατικών που μπορούν να βοηθήσουν στην επανασύνδεση των σπασμένων ιστών του λεπτού δέρματος στις άκρες των ματιών», αναφέρει η Aganovic, δείχνοντας τον τρόπο: «Κόψτε ένα φρέσκο φύλλο αλόης βέρα (την οποία μπορείτε να καλλιεργείτε ακόμη και σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι σας) και πιέστε για να εξαχθεί το τζελ. Απλώστε το κατευθείαν στην περιοχή και περιμένετε 15 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί εντελώς. Λίγο πριν πέσετε για ύπνο, εφαρμόστε μερικές σταγόνες από οργανικό και ακατέργαστο έξτρα παρθένο λάδι καρύδας γύρω από τα μάτια σας». 

THE BEAUTY TEAM