Είναι τελικά τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος καλύτερη επιλογή;

futika-keftedakia-futiko-kreas-vegan
ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, απαντά σε όσους βάζουν συχνά στο πιάτο τους φυτικά κεφτεδάκια, προσπαθώντας να μειώσουν το κρέας.

Ξέρουμε ότι μια φυτοφαγική vegan διατροφή που επικεντρώνεται σε φυσικές, φυτικές, ολόκληρες τροφές, όσο το δυνατόν πιο μακριά από την επεξεργασία γίνεται, είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε τόσο για το μικροβίωμα του εντέρου μας, το ανοσοποιητικό μας και τη συνολική μας υγεία και ομορφιά, όσο και για το περιβάλλον και τα ζώα. Τι γίνεται, όμως, με αυτά τα τρόφιμα που παραμένουν vegan και plant-based, αλλά είναι επεξεργασμένα, όπως τα φυτικά μπιφτέκια;

Είχα γράψει ένα άρθρο πρόσφατα για το φυτικό κρέας σε σχέση με το συμβατικό, σχετικά με το πόσο υγιεινό ή όχι είναι για τον οργανισμό μας κι όπως είναι εύλογο, αν και σαφώς δεν είναι μια φυσική υγιεινή επιλογή, υπερτερεί σε ένα βαθμό από το κόκκινο ζωικό κρέας.

Αυτή τη φορά, όμως, ας το δούμε με βάση μια νέα έρευνα που ρίχνει φως όσον αφορά το περιβάλλον. Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cleaner Production συνέκρινε φυτικά «κεφτεδάκια» από πρωτεΐνη αρακά με μοσχαρίσια κεφτεδάκια και τα αποτελέσματα έδειξαν 85% μικρότερη επίδραση των φυτικών στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η ίδια μελέτη, μάλιστα, έδειξε ότι τα φυτικά κεφτεδάκια έχουν υψηλότερη διατροφική πυκνότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η οξίνιση (δηλαδή η μεγαλύτερη απορρόφηση ολοένα περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα στο νερό, κάτι που το καθιστά πιο όξινο) και η εκμετάλλευση γης, όσον αφορά την παραγωγή φυτικών μπιφτεκιών καταγράφεται 81% και 89% μικρότερη αντίστοιχα σε νερό και γη, σε σχέση με την παρασκευή μοσχαρίσιου μπιφτεκιού, σύμφωνα με τη μελέτη. 

Όπως αναφέρει και ο Καθηγητής Mike Williams από τη Σχολή Φυσικών Επιστημών του Trinity College του Δουβλίνου, όσον αφορά τη βελτίωση της διατροφής και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα που προκύπτει από τις διατροφικές επιλογές μας, η αύξηση της κατανάλωσης εναλλακτικών πηγών φυτικής πρωτεΐνης έναντι του κόκκινου κρέατος είναι μια καλή επιλογή. Οι τροφές από φυτική πρωτεΐνη μας παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και μεγαλύτερη διατροφική πυκνότητα, ενώ ταυτόχρονα σημειώνουν σημαντικά χαμηλότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον σε σχέση με τη ζωική πρωτεΐνη.

Η έρευνα σημειώνει ότι η αντικατάσταση της ζωικής πρωτεΐνης με φυτική πρωτεΐνη στη διατροφή μας, με προτίμηση κυρίως οσπρίων, έχει τη δυναμική να βελτιώσει σημαντικά τη βιωσιμότητα των συστημάτων τροφίμων. 

Προτιμήστε, λοιπόν, πιο συχνά τα όσπρια στο πιάτο σας και αν πρόκειται να διαλέξετε ανάμεσα σε ζωικό κρέας και φυτικό κρέας, προτιμήστε το φυτικό.

Πηγή
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652621006673?via%253Dihub

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
fb page getactive