Νέα έρευνα βοηθά στη διάγνωση και θεραπεία της κατάθλιψης

kopela-gunaika-xaroumeni-eutuxia
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Εξετάσεις αίματος θα βοηθήσουν μελλοντικά στην επιλογή του κατάλληλου εξατομικευμένου φαρμάκου για την κατάθλιψη στους νοσούντες.

Παγκοσμίως, 1 στους 4 ανθρώπους θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους καταθλιπτικό επεισόδιο. Κι ενώ η διάγνωση και η θεραπεία προς το παρόν βασίζεται κατά πολύ στη δοκιμή και παρατήρηση, μια πρωτοποριακή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο journal Molecular Psychiatry, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα ρίχνουν φως στη βιολογική βάση των διαταραχών διάθεσης και προσφέρουν μια πολλά υποσχόμενη εξέταση αίματος με στόχο την εύρεση της κατάλληλης θεραπείας. Με βάση προηγούμενες έρευνες σε βιοδείκτες αίματος που εντοπίζουν τις αυτοκτονικές τάσεις, όπως επίσης και τον πόνο, της διαταραχή μετατραυματικού στρες και τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η νέα έρευνα έρχεται να χτίσει πάνω σε αυτά, σε μια προσπάθεια η ψυχιατρική να έρθει από τον 19ο αιώνα, στον 21ο και να βοηθήσει στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Η ερευνητική ομάδα ουσιαστικά περιγράφει την ανάπτυξη μιας εξέτασης αίματος από RNA βιοδείκτες που μπορούν να ξεχωρίσουν πόσο σοβαρή είναι η κατάθλιψη ενός ασθενούς, πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος σοβαρής κατάθλιψης στο μέλλον και ποιος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης μελλοντικής διπολικής διαταραχής. Οι εξετάσεις δίνουν επίσης πληροφορίες για θεραπευτικές επιλογές των ασθενών.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων χρόνων με περισσότερους από 400 συμμετέχοντες, οι οποίοι αρχικά παρακολουθούνταν από τους ερευνητές όσον αφορά τις αλλαγές διάθεσης, με καταγραφή των αλλαγών στους βιοδείκτες στο αίμα. Έπειτα, αξιοποιούνταν οι προηγούμενες μελέτες για να διασταυρωθούν και να αξιολογηθούν τα ευρήματα. Από εκεί, οι ερευνητές επικύρωσαν τους κορυφαίους 26 βιοδείκτες σε άτομα με κλινικά σοβαρή κατάθλιψη ή μανία. Τέλος, οι βιοδείκτες δοκιμάζονταν για να καθοριστεί η δυναμική τους στην πρόβλεψη του ποιος νοσεί και ποιος θα νοσήσει μελλοντικά.

Με αυτή την προσέγγιση, οι ερευνητές μπορούσαν στη συνέχεια να παρουσιάσουν την αντιστοίχιση ασθενών και θεραπείας, ακόμη και να βρεθούν νέες πιθανές θεραπείες για την κατάθλιψη.

Οι βιοδείκτες αίματος φαίνεται πως αποδεικνύονται ένα σημαντικό εργαλείο στις διαταραχές, όπου μέχρι τώρα η υποκειμενική περιγραφή του πάσχοντα ή η κλινική εντύπωση του επαγγελματία υγείας μπορεί να μην ήταν πάντα τόσο αξιόπιστες. Αυτές οι εξετάσεις αίματος θα ανοίξουν το δρόμο για περισσότερη ακρίβεια και εξατομίκευση, ώστε να γίνεται ο σωστός συνδυασμός φαρμάκων και αντικειμενικός έλεγχος απόκρισης στη θεραπεία.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε, επίσης, ότι οι διαταραχές διάθεσης σχετίζονται και με τον κιρκαδικό ρυθμό, δηλαδή τα γονίδια που ελέγχουν τους εποχικούς κύκλους, τους κύκλους νύχτας-ημέρας και του ύπνου, κάτι που εξηγεί γιατί κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν επιδείνωση με τις εποχικές αλλαγές και τις αλλαγές στον ύπνο.

Τα ευρήματα φαίνεται πως ανοίγουν το δρόμο για να εφαρμοστούν σε κλινική πρακτική και να βοηθήσουν στη δημιουργία νέων φαρμάκων, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ζωή πολλών ασθενών.