Πώς θα χάσουμε το λίπος και τα περιττά κιλά;

gunaika-salata-ugieini-diatrofi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Το ζήτημα που μας «καίει» αυτό το διάστημα είναι πώς θα χάσουμε τα κιλά και το λίπος των διακοπών, αλλά και της καραντίνας που προηγήθηκε. Ποια διατροφή, όμως, είναι πιο αποτελεσματική;

Οι επιστήμονες δίνουν με σαφήνεια την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, αφού σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο Journal of the American College of Nutrition, μια vegan διατροφή με χαμηλά λιπαρά έχει πιο καλά αποτελέσματα στο βάρος, τη σύνθεση του σώματος, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και στα επίπεδα χοληστερίνης, ακόμη και σε σχέση με τη μεσογειακή διατροφή.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν παχύσαρκοι χωρίς ιστορικό διαβήτη, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, ακολουθώντας είτε vegan διατροφή, είτε μεσογειακή για 16 εβδομάδες. Στο πλαίσιο της vegan διατροφής, απέφυγαν τα ζωικά προϊόντα και επικεντρώθηκαν σε φρούτα, λαχανικά, ολική άλεση και όσπρια, ενώ όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή κατανάλωναν φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αποφεύγοντας το κόκκινο κρέας και τα κορεσμένα λιπαρά. Σε καμία ομάδα δεν υπήρξε περιορισμός θερμίδων και οι συμμετέχοντες δεν έκαναν καμία αλλαγή στην άσκηση ή στα φάρμακα που μπορεί να έπαιρναν. Μετά την ολοκλήρωση των 16 εβδομάδων, οι δύο ομάδες ακολουθούσαν για 4 εβδομάδες την καθιερωμένη τους διατροφή κι έπειτα άλλαζαν ομάδα διατροφής (από vegan σε μεσογειακή και αντίστροφα).

Τα ευρήματα έδειξαν ότι στο πλαίσιο της vegan διατροφής, οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 6 κιλά, ενώ στο μεσογειακή διατροφή δεν υπήρξε κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή στο βάρος. Ταυτόχρονα, όσοι ακολούθησαν vegan διατροφή έχασαν περίπου 3,4 κιλά περισσότερο λίπος και παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση σπλαχνικού λίπους. Ακόμη, η LDL κακή και η ολική χοληστερόλη μειώθηκαν στο διάστημα της vegan διατροφής, χωρίς μεταβολή στο διάστημα της μεσογειακής διατροφής, ενώ η αρτηριακή πίεση μειώθηκε και στις δύο διατροφές, με μεγαλύτερη μείωση στη μεσογειακή διατροφή.

Αν, λοιπόν, θέλετε να έχετε όλο το «πακέτο», δηλαδή και απώλεια βάρους και καλύτερα αποτελέσματα σε χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση, αλλά και μείωση σπλαχνικού λίπους, μάλλον ήρθε η ώρα να επικεντρωθείτε σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας, στα vegan πρότυπα.