Δοκιμάστε υπέροχες, ψητές αγκινάρες από την ειδικό

psites-agkinares
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Η Food Inspector/Executive Chef, Αργυρώ Ζαφείρη, από το diatrofi.gr μοιράζεται μια υπέροχη, καλοακιρινή συνταγή με αγκινάρες που θα λατρέψετε.

Η αγκινάρα μοιάζει με γαϊδουράγκαθο είναι γνωστή ως βρώσιμο φυτό από τους ρωμαϊκούς χρόνους και οι αρχαίοι Έλληνες, μάλιστα, την ονόμαζαν κινάρα.

Πέρα από ένα εξαιρετικό λαχανικό, αποτελεί κι ένα πολύτιμο φάρμακο. Ωμή ή μαγειρεμένη, θεωρείται σπουδαία διαιτητική και υγιεινή τροφή. Καλλιεργείται εκατοντάδες χρόνια στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και την νησιωτική Ελλάδα κι ευδοκιμεί σε παράλιες περιοχές και νησιά που έχουν κλίμα δροσερό με ήπιο χειμώνα, ενώ τα άνθη της καταναλώνονται νωπά ή μαγειρεμένα.

Μία αγκινάρα έχει λίγες θερμίδες, αρκετές φυτικές ίνες και καθόλου λίπος. Αποτελεί ιδανική επιλογή για εκείνους που προσέχουν την διατροφή τους.

Ευεργετικά οφέλη της αγκινάρας
Περιέχει βιταμίνες Α, C και του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Η αγκινάρα αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία συμμετέχει στη διατήρηση της υγείας των οστών και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται για καταστάσεις όπως δυσπεψία, γαστρεντερικά προβλήματα, υψηλή χοληστερόλη, μείωση της LDL χοληστερόλης, και δρα ως αντιφλεγμονώδες, διεγερτικό της όρεξης, διεγερτικό της χολής, αποτοξινωτικό και αναγεννητικό των κυττάρων. Επίσης υπάρχει το βάμμα αγκινάρας που περιέχει τα ίδια ενεργά συστατικά με το αποξηραμένο.

H αγκινάρα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των διαταραχών του συκωτιού και των νεφρών και για την αρτηριοσκλήρυνση. Δύο από τα δραστικά συστατικά του φυτού η κυναρίνη και η σκολυμοσίδη έχουν αποδειχτεί πως διεγείρουν την έκκριση χολής. Η κυναρίνη έχει επίσης αποδειχτεί, μέσω κλινικών ερευνών, πως μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Για το λόγο αυτό άλλωστε, η αγκινάρα θεωρείται αποτελεσματική στη θεραπεία της αρτηριοσκλήρυνσης.

Τρόποι μαγειρέματος και συνταγή για υπέροχες αγκινάρες ψητές

Η αγκινάρα μαγειρεύεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και διατηρείται καθαρισμένη και στην κατάψυξη. Έχει πολλές παραλλαγές στην κουζίνα, σαλάτα, βραστές ή ψητές, μαγειρεύονται λαδερές ή νηστίσιμες με κρέας, θαλασσινά, πίτες ή τάρτες.

Για την εν λόγω συνταγή, ωστόσο, θα χρειαστείτε:

  • 3 φρέσκες αγκινάρες
  • Χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 6 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • Κλαδάκια από φρέσκο δεντρολίβανο, φρέσκο θυμάρι, φασκόμηλο αν θέλετε
  • Χοντρό θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να κόψετε το κάτω μέρος μισό εκατοστό ή περισσότερο.

Κόψτε τα σκληρά φύλλα στην κορυφή. Αφαιρέστε και πετάξτε τα μικρά φύλλα στο κάτω μέρος . Ξεπλύνετε τις αγκινάρες με νερό.

Κόψτε τις αγκινάρες στη μέση κάθετα. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να βγάλετε το χνούδι από τη μέση της αγκινάρας. Τρίψτε με λεμόνι ολόκληρη την επιφάνεια κάθε μισού αγκινάρας, για να αποφευχθεί το μαύρισμα, η «οξείδωση».

Τοποθετήστε τα μισά της αγκινάρας σε ένα ταψί ή με ένα φύλλο ψησίματος. Αλείψτε τις κομμένες πλευρές των αγκινάρων ομοιόμορφα με το ελαιόλαδο.

Στη συνέχεια, γεμίστε τις κοιλότητες με το σκόρδο, προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Καλύψτε με μερικά μικρά κλαδάκια από τα φρέσκα βότανα.

Αναποδογυρίστε προσεκτικά τις αγκινάρες, χρησιμοποιώντας τα βότανα για να διατηρήσετε μέσα το σκόρδο, έτσι ώστε να μην πέσουν όπως θα είναι γυρισμένα προς τα κάτω.

Αλείψτε τις αγκινάρες με λάδι και καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 35 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για επιπλέον 20 λεπτά έως οι αγκινάρες μαλακώσουν και να μπορείτε εύκολα να αποσπάσετε τα φύλλα από αυτές.

Τοποθετήστε σε πιατέλα και αφαιρέστε τα βότανα, ανακατέψτε τα στη σάλτσα με το ελαιόλαδο για επιπλέον γεύση. Περιχύστε τις με τον επιπλέον χυμό λεμονιού.

Καλή σας απόλαυση!

Αργυρώ Ζαφείρη Food Inspector/Executive Chef
www.diatrofi.gr