Τι φρούτα και λαχανικά επιλέγουμε αυτόν το μήνα;

kerasia
ΤΡΙΤΗ, 01 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Με κεράσια, ντομάτες, κολοκυθάκια, βερίκοκα, ροδάκινα, μελιτζάνες, καρπούζια και δεν συμμαζεύεται, ο Ιούνιος έχει να μας δώσει πολλά καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά και μας πείθει εύκολα να ακολουθήσουμε την εποχικότητα στις επιλογές μας.

Κεράσια
Το γλυκό αυτό σνακ έχει σούπερ αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που συνδέονται με χρόνιες παθήσεις και καρκίνο. Δρουν κατά της αρθρίτιδας και της φλεγμονής στον οργανισμό και η αντιοξειδωτική ανθοκυανίνη τους συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου του αίματος. Κι αν έχετε προβλήματα με τον ύπνο, ο χυμός τους πριν κοιμηθείτε μπορεί να βοηθήσει.

Ντομάτες
Πλούσιες σε αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ολικής και της κακής LDL χοληστερόλης, οι ντομάτες είναι must κάθε καλοκαίρι. Ακόμη, οι φυτικές της ίνες ευεργετούν το πεπτικό σύστημα και ο χυμός της έχει αντιηλιακή δράση. Θυμηθείτε ότι το μαγείρεμα αυξάνει το λυκοπένιό της, αλλά δεν παύει να είναι υγιεινή και λαχταριστή ακόμη και ωμή στην αγαπημένη μας χωριάτικη.

Ροδάκινα
Σούπερ αρωματικό, το ροδάκινο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ότι παρουσιάζει αντιαλλεργική δράση, εμποδίζοντας την απελευθέρωση ισταμίνων στο αίμα. Λόγω του ότι η φλούδα του είναι πολύ μαλακή και απορροφητική, καλό θα ήταν να προτιμάτε τα ροδάκινά σας βιολογικά, για να είστε σίγουροι ότι δεν έχουν εισχωρήσει στη σάρκα του χημικά.

Βερίκοκα
Το τέλειο και εύκολο σνακ που μπορείτε να καταναλώσετε παντού, το βερίκοκο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και την υγεία των ματιών, ενώ μας παρέχει και κάλιο που συμβάλλει στην ισορροπία της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης ένα άκρως ενυδατικό φρούτο, πλούσιο σε αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες που ευεργετούν το πεπτικό και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης και του σακχάρου του αίματος.

Κολοκυθάκι
Το τέλειο καλοκαιρινό λαχανικό, το συναντάμε συνήθως… τηγανητό στις ταβέρνες, αλλά αν θέλετε πραγματικά να λάβετε τα οφέλη του, προτιμήστε το στον ατμό με λεμόνι ή φτιάξτε μια εναλλακτική μακαρονάδα με αυτό. Έχει ελάχιστες θερμίδες, μας παρέχει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης C, B6 και Α και φυσικά δεν του λείπουν οι φυτικές ίνες, αλλά και το ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

Καρπούζι
Αποτελείται κατά περίπου 91% από νερό αποτελώντας ένα άκρως ενυδατικό φρούτο που μας παρέχει μέρος της ποσότητας νερού που χρειαζόμαστε καθημερινά. Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι όπως η ντομάτα, έτσι κι αυτό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, ενώ έχει και περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας, αλλά και βιταμίνη Α.

Μελιτζάνα
Άλλο ένα αγαπημένο καλοκαιρινό λαχανικό, η μελιτζάνα είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, αλλά και σε μαγνήσιο και κάλιο, όπως και φυτικές ίνες που προωθούν την υγεία του εντέρου και μας κρατούν χορτάτους. Η φλούδα της έχει μεγάλη διατροφική αξία, γι' αυτό μην την παραλείπετε. Ακόμη, περιέχει φλαβονοειδή, όπως τη νασουνίνη, η οποία λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης βοηθάει στην καταστροφή των ελευθέρων και στην προστασία του οργανισμού από τη γήρανση.

Πεπόνι
Καλοκαίρι χωρίς πεπόνι και το άρωμά του δεν γίνεται! Όπως και να το απολαύσετε, σκέτο, στο γιαούρτι, στη σαλάτα, σε smoothie, θα σας χαρίσει βιταμίνη C, κάλιο, βιταμίνη Α, αλλά και ποσότητες σιδήρου, μαγνησίου και ασβεστίου. Είναι επίσης πολύ ενυδατικό και έχει αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες λόγω της αντιοξειδωτικής καροτίνης και τη βιταμίνης C, ενώ κάνει επίσης καλό στην όραση.