Τελικά, μπορείτε να βάφετε τα μαλλιά σας ενώ είστε έγκυος ή όχι;

telika-mporeite-na-bafete-ta-mallia-sas-eno-eiste-egkuos-i-oxi-oxi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΜΑΙΟΥ 2021

Οι γυναικολόγοι εξηγούν.

Η βαφή των μαλλιών υπήρξε ανέκαθεν μια πολύ καλή λύση για αλλαγή της εικόνας σας όπως και της διάθεσής σας ανά εποχή, ωστόσο, στην περίοδο της μακράς καραντίνας αποτέλεσε για πολλές γυναίκες ένα μέσο για να ξεφύγουν από την αφόρητη πλήξη. Γι’ αυτό και δεν αποτελεί περίεργο το γεγονός ότι τα προϊόντα βαφής μαλλιών στο σπίτι, αύξησαν κατακόρυφα τις -online- πωλήσεις τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι όμως αυτό το ίδιο καλή ιδέα για μια έγκυο; 

Η Hilary Duff, γνωστή τραγουδίστρια και ηθοποιός, κατά τη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης της εν μέσω καραντίνας έβαψε τα μαλλιά της μπλε (!), σαν μια κίνηση που θα την βοηθούσε να μετριάσει το στρες που βίωνε έντονα. 

Αποτέλεσε η Duff ένα καλό παράδειγμα για τις εγκυμονούσες που την ακολουθούν στο Instagram; Σύμφωνα με τους πολλούς ειδικούς, καθόλου. Ωστόσο, νεότερα επιστημονικά δεδομένα, αφήνουν μερικά παραθυράκια ανοιχτά σχετικά με το εάν η βαφή μαλλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμπεριέχει κινδύνους για το έμβρυο και την εγκυμονούσα. 

«Κοιτάζοντας ιστορικά τις βαφές μαλλιών, πριν από 10, 20 ή και 40 χρόνια, περιείχαν τοξικές χημικές ουσίες και μπορούσαν να βάλουν την υγεία του βρέφους σε υψηλό ρίσκο, ωστόσο σήμερα δεν ισχύει απολύτως κάτι τέτοιο», λέει η Dr. Lauren Streicher, κλινική καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου του Northwestern. 
«Υπάρχουν καρκινογόνοι παράγοντες μέσα στις βαφές; Όχι. Υπάρχουν συστατικά, που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη; Επίσης, όχι», λέει μια άλλη ειδικός, η Dr. Aleha Aziz, επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia. «Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις νεότερες φόρμουλες βαφής μαλλιών δεν έχουν αποδειχθεί επιβλαβείς, με πολλές κλινικές μελέτες να αναφέρουν ότι η συστηματική απορρόφηση των προϊόντων μαλλιών στον οργανισμό μιας εγκύου και οι πιθανές αλλοιώσεις στον πλακούντα, είναι ελάχιστες». 

Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα αφορούν σε κλινικές δοκιμές. «Κανείς δεν μπορεί να πάρει 10.000 έγκυες γυναίκες και να τις επιβάλλει σε βαφή μαλλιών μια φορά το μήνα, ώστε να διαπιστώσουμε εάν η υγεία του εμβρύου αποδειχθεί ασφαλής», τονίζει η Dr. Streicher, επισημαίνοντας: «Όλα τα δεδομένα πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά την έγκυο γυναίκα, όσο και τον γυναικολόγο που την παρακολουθεί». 

Η Dr. Aziz, χωρίς να διαφωνεί με την συνάδελφό της, λέει: «Παρόλο που δεν υπάρχουν κατηγορηματικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η βαφή μαλλιών είναι επιβλαβής για τη μητέρα ή το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σίγουρα είναι πολύ κρίσιμο να μην επιχειρήσετε να αλλάξετε το χρώμα των μαλλιών σας κατά τις 12 πρώτες εβδομάδες της κύησης, επειδή η κρίσιμη ανάπτυξη του εμβρύου επιτελείται κατά τη διάρκεια αυτής ακριβώς της περιόδου. Μετά από αυτό το τρίμηνο, ο κίνδυνος να βλάψουν το μωρό σας οι χημικές ουσίες των βαφών είναι πολύ χαμηλότερος. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις...». 

Σ’ αυτό πάντως που συμφωνούν και οι δυο ειδικοί είναι ότι μπορείτε να εμπιστευθείτε τις εναλλακτικές λύσεις που προσφέρουν οι φυτικές βαφές μαλλιών. «Τα φυτικά χρώματα προσφέρουν ένα ελαφρύ αλλά θρεπτικό στρώμα πάνω από την τρίχα. Το εσωτερικό μένει ανέγγιχτο, επιτρέποντας στα μόρια να δεθούν με την υγιή ίνα και να κρατηθούν για περισσότερο, γεγονός που σημαίνει πως το χρώμα θα παραμείνει ζωντανό και λαμπερό. Οι φόρμουλες των φυτικών βαφών μαλλιών συνήθως αποτελούνται από ενεργά εκχυλίσματα βοτάνων, οξέων φρούτων, σταριού, βρώμης, argan, συνδυαστικά με χέννα, φυτική κερατίνη και βιταμίνες, όλα με φυσικές χρωστικές ιδιότητες», λέει η Dr. Aziz, με την Dr. Streicher να προσθέτει: «Αυτά τα αγνά συστατικά δεν βαραίνουν τα μαλλιά, χαρίζουν λαμπερό χρώμα και παράλληλα, μπορούν να βοηθήσουν προβλήματα όπως η ξηροδερμία στο τριχωτό της κεφαλής, η απώλεια τριχών και ο περιορισμός της απώλειας σημαντικών πρωτεϊνών κατά το λούσιμο και το ξέβγαλμα. Επιπλέον, οι φυτικές βαφές δε μολύνουν το νερό όταν ξεπλένονται, ενώ είναι κατάλληλες όχι μόνο για εγκύους -μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης- αλλά και τις θηλάζουσες». 

THE BEAUTY TEAM