Τρεις πεντανόστιμες καλοκαιρινές συνταγές πέρα από τα συνηθισμένα

abokanto-magioneza
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Αξιοποιούμε τη φρεσκάδα του καλοκαιριού, τη συνδυάζουμε με την επιθυμία που έχουμε για πιο ελαφριά και πολύχρωμα γεύματα και απολαμβάνουμε τρεις συνταγές που ταιριάζουν στην εποχή.

Αβοκάντο με γέμιση κοτοσαλάτα γιαουρτιού
Υλικά για 4 μερίδες 
2 καθαρισμένα στήθη κοτόπουλο χωρίς πέτσα 
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο
6 κουταλιές της σούπας γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
½ κουτ. του γλυκού αλάτι
½ κουτ. του γλυκού πιπέρι
½ κουτ. της σούπας μουστάρδα
4 αβοκάντο
λίγη πάπρικα

Οδηγίες
Σε ένα κατσαρολάκι, βάλτε το κοτόπουλό σας και σιγοβράστε το με λίγο νερό με αλάτι, τόσο ώστε να το καλύπτει, για 25 λεπτά. Βγάλτε τα από τη φωτιά, αφήστε τα να κρυώσουν κι έπειτα τοποθετήστε τα σε ένα μπολ κόβοντας μικρά κομματάκια. Αναμείξτε τα με το σέλινο, το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να κρυώσει. Όταν έρθει η ώρα να φάτε, κόψτε τα αβοκάντο στη μέση κατά μήκος και ξεφλουδίστε τα. Αφαιρέστε το κουκούτσι και προσθέστε την κοτοσαλάτα στο κέντρο τους, γαρνίροντας, αν θέλετε, με λίγη πάπρικα.

Λυθρίνι με αρωματισμένο βούτυρο
Υλικά

115-170 γραμμάρια φιλέτο από λυθρίνι ή άλλο λευκό ψάρι της προτίμησής σας
2 λεμόνια
¼ κουτ. του γλυκού αλάτι
¼ κουτ. του γλυκού πάπρικα
 ¼ κουτ. του γλυκού μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας μαλακό βούτυρο
1 ½ κουτ. του γλυκού ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα (όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό ή μαϊντανό)
μαγειρικό σπρέι
κλωναράκια βοτάνων (προαιρετικό)

Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Κόψτε το 1 λεμόνι σε 8 φέτες και βάλτε τες σε ζευγάρια σε λαδόκολλα, ψεκάζοντάς τες με μαγειρικό σπρέι. Ξύστε το άλλο λεμόνι, μέχρι να πάρετε 1 κουτ. του γλυκού ξύσμα και αφήστε το στην άκρη. Βάλτε ένα φιλέτο πάνω σε κάθε 2 φέτες λεμονιού, συνδυάστε το αλάτι, την πάπρικα και το πιπέρι και πασπαλίστε τα πάνω στο κάθε ψάρι. Ψήστε στους 220 για 13 λεπτά ή μέχρι το ψάρι να αρχίσει να γίνεται τραγανό και, όσο το ψάρι σας ψήνεται, ανακατέψτε σε ένα μικρό μπολ το ξύσμα λεμονιού, το βούτυρο και τα βότανα. Σερβίρετε το κάθε φιλέτο με τα λεμόνια σε διαφορετικό πιάτο και απλώστε το μείγμα με το βούτυρο όσο είναι ζεστά, προκειμένου να λιώσει, γαρνίροντας με τα κλωνάρια βοτάνων.

Κρύα σούπα καρπούζι
Υλικά
6 φλιτζάνια καρπούζι κομμένο σε κύβους, χωρίς τα κουκούτσια
1 αγγούρι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
¼ του φλιτζανιού ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
¼ του φλιτζανιού ψιλοκομμένο βασιλικό
¼ κουτ. του γλυκού αλάτι
¼ κουτ. του γλυκού πιπέρι

Οδηγίες
Αφότου έχετε προηγουμένως παγώσει τα καρπούζι και το αγγούρι σας στο ψυγείο, βγάλτε τα και βεβαιωθείτε ότι έχουν διατηρήσει μια πολύ δροσερή θερμοκρασία, ούτως ώστε και η σούπα σας να βγει δροσερή. Προσθέστε σε ένα μπλέντερ το καρπούζι, το αγγούρι, το κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι και χτυπήστε τα όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν (αν θέλετε σταματήστε πριν γίνει τελείως κρέμα, αφήνοντας μερικά πιο χοντροκομμένα κομμάτια για πιο πλούσια υφή). Δοκιμάστε και προσθέστε αλατοπίπερο αν χρειαστεί. Αν θέλετε μια πιο πικάντικη εσάνς, μπορείτε να προσθέσετε λίγη καυτερή πιπεριά ή τζίντζερ στο μείγμα. Σερβίρετε σε μπολ με λίγο ελαιόλαδο και φύλλα φρέσκου βασιλικού και απολαύστε τη δροσερή και φρέσκια.