Η αλήθεια για τα σπασμένα αγγεία στο δέρμα σας

i-alitheia-gia-ta-spasmena-aggeia-sto-derma-sas
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Πότε οι «φλέβες αράχνης» μπορούν να γίνουν απειλητικές για την εικόνα σας και την υγεία της επιδερμίδας σας

Το πώς να αντιμετωπίσετε τα σπυράκια που αναδύονται απροσδόκητα στο πρόσωπό μας, είναι σχετικά εύκολο. Αλλά τι θα συμβεί αν παρατηρήσετε μικροσκοπικές κόκκινες γραμμές ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματός σας; 
«Αυτές οι “φλέβες αράχνης”, όπως συνηθίζεται να ονομάζονται, είναι στην πραγματικότητα σπασμένα αιμοφόρα αγγεία, που απαντώνται συχνότερα στο πρόσωπο και στα πόδια», διαβάζουμε στο Healthline. Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι επικίνδυνα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν. 
Αυτές οι λεπτές κόκκινες γραμμές μπορεί να μην φαίνονται υπέροχες, αλλά είναι αρκετά συχνές και δεν προκαλούν άλλα προβλήματα υγείας. «Συχνά δημιουργούνται από γενετική προδιάθεση, οπότε αν έχετε κάποιο μέλος της οικογένειας που έχει σπασμένα αιμοφόρα αγγεία, είναι πιθανό να τα αποκτήσετε κι εσείς, σύμφωνα με το Medical News Today. Αλλά μια άλλη κοινή αιτία σπασμένων αιμοφόρων αγγείων είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Η βλάβη από τις ακτίνες UV μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία τείνουν να πλησιάζουν πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, καθιστώντας τα πιο ορατά. Και εάν συνδυαστεί με συμπτώματα ροδόχρου ακμής, η οποία προκαλείται επίσης από διευρυμένες φλέβες, το αισθητικό πρόβλημα είναι αρκετά πιο έντονο. 

Σύμφωνα με το Healthline, άλλες αιτίες σπασμένων αιμοφόρων αγγείων στο σώμα και ειδικότερα στο πρόσωπό σας περιλαμβάνουν την κατανάλωση αλκοόλ, την περίοδο εγκυμοσύνης ή τις ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας. Φορώντας ένα κατάλληλο αντηλιακό, αποφεύγοντας το αλκοόλ και διατηρώντας το δέρμα σας δροσερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να κυκλοφορείτε με «φλέβες αράχνης», λένε οι ειδικοί. 
Αλλά εάν τις έχετε αποκτήσει ήδη, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να κάνετε την εικόνα τους λιγότερο αισθητή: «Όταν πλένετε το πρόσωπό σας, επιλέξτε κρύο προς χλιαρό νερό αντί για ζεστό, επειδή απλά, η θερμότητα προκαλεί διόγκωση και θραύση των αιμοφόρων αγγείων, ενώ το κρύο νερό βοηθά τα αγγεία να συστέλλονται», διαβάζουμε στο Medical News Today. Στην ίδια ιδέα βασίζεται και η πρόταση των ειδικών να απλώνετε συχνά μέσα στην ημέρα κρύες κομπρέσες σε όλο το πρόσωπο για μερικά λεπτά ώστε να καλμάρετε τα αγγεία σας, ειδικά όταν κυκλοφορείτε στον ήλιο ή η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι σε υψηλά επίπεδα.  
Ορισμένες τοπικές θεραπείες όπως το έλαιο arnica, η αλόη βέρα και η φουντουκιά μάγισσας (ομοιοπαθητικό βότανο) μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ερυθρότητας που προκαλείται από σπασμένα αιμοφόρα αγγεία. Εάν οι «φλέβες αράχνης» σας είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές, ο δερματολόγος θα σας συστήσει συνταγογραφούμενες κρέμες ρετινοειδών ή και θεραπείες με λέιζερ, όπου με αυτή τη μέθοδο, τα σπασμένα αγγεία στο πρόσωπό σας, πραγματικά θα εξαφανιστούν. 

THE BEAUTY TEAM