Έρευνα-σοκ: ποιες είναι οι μάρκες αντηλιακών με υψηλά επίπεδα καρκινογόνων ουσιών

ereuna-sok-poies-einai-oi-markes-antiliakon-me-upsila-epipeda-karkinogonon-ousion
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Έρευνα-σοκ: ποιες είναι οι μάρκες αντηλιακών με υψηλά επίπεδα καρκινογόνων ουσιών


Οι ερευνητές συμβουλεύουν να σκεφτείτε δύο φορές πριν αγοράσετε αυτά τα αντηλιακά. 

Σύμφωνα με κοινή οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Αμερικανικού Ιδρύματος Καρκίνου του Δέρματος, για τους επόμενους μήνες η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη για όλα τα άτομα άνω των 6 μηνών. 
«Το μελάνωμα είναι από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει παγκοσμίως διαστάσεις επιδημίας», αναφέρει ο Dr. Allan Halpern, διευθυντής δερματολογικού τμήματος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης, μέλος του Αμερικανικού Ιδρύματος Καρκίνου του Δέρματος και επιμελητής της μηνιαίας επιστημονικής έκδοσης The Melanoma Letter, τονίζοντας: «Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, με τα ποσοστά εμφάνισης μελανώματος να αυξάνονται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες τις τελευταίες δεκαετίες, κατά 2,1% ετησίως. Τα αντηλιακά προϊόντα είναι φτιαγμένα για να εμποδίζουν τις καταστροφικές ακτίνες UVA και UVB να οδηγήσουν σε πιθανή εμφάνιση καρκίνων του δέρματος, με πρώτο και χειρότερο το μελάνωμα». 

Όμως, ένα τέτοιο προϊόν, το οποίο είναι φτιαγμένο για να προστατεύει από έναν θανατηφόρο τύπο ασθένειας (μελάνωμα), σίγουρα δεν πρέπει να σας θέτει σε κίνδυνο για έναν άλλο τύπο ασθένειας, επίσης σοβαρό και θανατοφόρο -σωστά; Και γι’ αυτό ακριβώς μια πρόσφατη έρευνα σε ορισμένες δημοφιλείς μάρκες αντηλιακών προκαλεί τεράστια ανησυχία στους ειδικούς στον τομέα της υγείας. 

Αυξημένος κίνδυνος για λευχαιμία!
Όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg πριν λίγες μέρες, ένα ανεξάρτητο εργαστήριο δοκιμών που ονομάζεται Valisure, έλεγξε πρόσφατα 300 επώνυμα αντηλιακά προϊόντα για να προσδιορίσει εάν περιείχαν επικίνδυνα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται βενζόλιο. «Η χημική ουσία έχει προσδιοριστεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο λευχαιμίας πέντε φορές, και ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί να είναι προβληματική», δήλωσε στο Bloomberg ο Dr. Philip Landrigan, εμπειρογνώμονας δημόσιας υγείας και καθηγητής επιδημιολογίας στο Boston College. «Το βενζόλιο προκαλεί στην πραγματικότητα μεταλλάξεις του DNA και είναι ένα ισχυρό καρκινογόνο. Ακόμη και μια μικρή δόση μπορεί να θέσει σε κίνηση την αλυσίδα συμβάντων που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο λίγα χρόνια αργότερα».

Πόσες και ποιες μάρκες αντηλιακών μπήκαν στη μαύρη λίστα
Η ερευνητές της Valisure αναφέρουν ότι το συγκλονιστικό 27% των αντηλιακών προϊόντων που εξέτασαν περιείχε αυξημένα επίπεδα βενζολίου. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η πλειοψηφία των προϊόντων ήταν υπό την επωνυμία «Neutrogena», και κυρίως το προϊόν Ultra Sheer Weightless Sunscreen Spray. Το ίδιο ένοχο κρίθηκε και το After-Sun Aloe Vera Soothing Spray, που παράγει και διανέμει η αμερικανική φαρμακευτική εταιρείας CVS. Επίσης, μια άλλη μεγάλη ποικιλία εμπορικών σημάτων -συμπεριλαμβανομένων πολλών με την ετικέτα Banana Boat- ανιχνεύθηκαν με λιγότερο υψηλά επίπεδα βενζολίου. 

Μαζί με τη Neutrogena, την CVS Health και την Banana Boat, οι μάρκες με επικίνδυνες αντηλιακές φόρμουλες είναι: 
- Sun Bum
- Fruit of the Earth, 
- Raw Elements
- SunBurnt
- Goodsense
- TopCare Everyday και 
- EltaMD. 
Το εργαστήριο Valisure να ζητά από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να ανακαλέσει αμέσως αυτά τα δυνητικά επικίνδυνα αντηλιακά.

Η ανακάλυψη είναι ακόμη πιο ανησυχητική λόγω των πρόσφατων στοιχείων που ανακάλυψε η ίδια η FDA ότι τα αντιηλιακά χημικά μπορούν να απορροφηθούν εύκολα μέσω του δέρματος, πιθανώς σε επίπεδα υψηλότερα από το αναμενόμενο. Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν έχουν αποφασίσει εάν αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους ανθρώπους, αλλά είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η FDA πρέπει να αναλάβει άμεση δράση, σύμφωνα με την Valisure –την ίδια στιγμή που ο ΠΟΥ και το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος συστήνουν πως η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη για όλους άνω των 6 μηνών, με σκοπό να μειωθούν τα κρούσματα μελανώματος παγκοσμίως... 

Εν τω μεταξύ, όταν ψωνίζετε προϊόντα ηλιοπροστασίας αυτό το καλοκαίρι, λάβετε υπόψη τα ευρήματα του εργαστηρίου Valisure, που προτείνουν να επιλέγετε άφοβα όσες αντηλιακές μάρκες περιέχουν 100% ασφαλή συστατικά, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου. 

THE BEAUTY TEAM