Το «κρυφό» μυστικό που σώζει τα μάτια από τη γήρανση που προκαλεί ο ήλιος

poio-einai-to-krufo-mustiko-pou-mporei-na-sosei-ta-matia-sas-apo-ti-giransi-pou-prokalei-o-ilios-ilios
ΤΡΙΤΗ, 08 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Εκτός από το αντηλιακό και τα γυαλιά, υπάρχει κάτι εξίσου σημαντικό που θα σας βοηθήσει να μην καταστρέψετε πρόωρα το νεανικό σας βλέμμα.

«19% των σημαδιών γήρανσης προέρχονται από τον ήλιο, με πρώτο πεδίο άμεσης εμφάνισης ρυτίδων να είναι η περιοχή γύρω από τα μάτια», λέει η δερματολόγος Dr. Jeremy Fenton στο περιοδικό Women’s Health. «Τα μάτια σας παραμένουν δύο από τα πιο ευαίσθητα στον ήλιο σημεία του προσώπου, επειδή το δέρμα σε αυτή την ζώνη είναι πολύ λεπτό, καθιστώντας τον ακόμη πιο εύκολο στόχο για βλάβη από τον ήλιο. Έτσι, το SPF, ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου και ένα πλατύγυρο καπέλο πρέπει να είναι τα μόνιμα αξεσουάρ προστασίας όταν βρίσκεστε έξω», προσθέτει, «αλλιώς, οποιαδήποτε βλάβη σε αυτό το σημείο θα έχει περισσότερο αντίκτυπο στην απώλεια της νεανικής όψης σας».  Αλλά το χειρότερα απ’ όλα, σύμφωνα με την Dr. Fenton, είναι πως 3,5% έως 10% του καρκίνου του δέρματος οφείλεται από την επίθεση της UV ακτινοβολίας στην περιοχή γύρω από τα μάτια σας.

«Γι’ αυτό, η έξτρα ενυδάτωση και η βαθιά κυτταρική προστασία που προσφέρει μια κρέμα ματιών, είναι απαραίτητη για την διατήρηση της νεότητας του βλέμματός σας», λέει η δερματολόγος, εξηγώντας ωστόσο, ότι οι “καλοκαιρινές” κρέμες ματιών πρέπει να περιέχουν ακόμη πιο ενισχυμένη φόρμουλα από εκείνη που πιθανώς να χρησιμοποιούσατε το χειμώνα.  
Η Dr. Fenton δίνει τις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αναζητήσετε τα κατάλληλα συστατικά που πρέπει να περιέχει μια αποτελεσματική κρέμα ματιών «...και να τη φοράτε κάθε μέρα του καλοκαιριού, ακόμη και όταν δεν πρόκειται να κυκλοφορήσετε στην πόλη ή την παραλία», τονίζει.

- Υπερενυδατικό υαλουρονικό οξύ: Πολλές φορές, οι ρυτίδες κάτω από τα μάτια είναι αποτέλεσμα ξηρότητας, και το υαλουρονικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι βοηθά σημαντικά στη μείωση των σημείων γήρανσης, μιας και έχει την ιδιότητα να συγκρατεί έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό.
- Διεισδυτικά πεπτίδια: Τα πεπτίδια χαλκού, τα πολυπεπτίδια και τα ολιγοπεπτίδια διεισδύουν στο δέρμα και βοηθούν στην παραγωγή υαλουρονικού οξέος και κολλαγόνου, δηλαδή τις δομικές ουσίες που συγκρατούν τα κύτταρα και τους ιστούς σαν κόλλα, μειώνοντας την εμφάνιση των ρυτίδων.
- Διεγερτική ρετινόλη: Αυτό το παράγωγο βιταμίνης Α διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και προάγει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων, με τελικό όφελος τη μείωση των σημαδιών γήρανσης. «Ωστόσο, επειδή το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι υπερβολικά ευαίσθητο, συνιστάται ένα προϊόν με χαμηλότερες συγκεντρώσεις ρετινόλης συγκριτικά με την επιδερμίδα του προσώπου», τονίζει η Dr. Fenton.
- Αντιστρές αντιοξειδωτικά: Οι βιταμίνες C και E, το φερουλικό οξύ και τα εκχυλίσματα μούρων συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο οδηγεί σε ραγδαία αύξηση ρυτίδων και σημαδιών γήρανσης στις γωνίες των ματιών (πόδι της χήνας) και σε μαύρους κύκλους ή οιδήματα κάτω από τα μάτια. 
- SPF, υποχρεωτικό: «Αυτό δεν χρειάζεται μεγάλη εξήγηση», λέει η δερματολόγος. «Χωρίς κατάλληλη προστασία, οι ακτίνες UV διαλύουν το κολλαγόνο και γερνούν το δέρμα γενικότερα. Αλλά επειδή τα αντηλιακά φίλτρα είναι δύσκολο να ενσωματωθούν στη σύνθεση μια κρέμας ματιών -όσο και αν οι εταιρείες το αναφέρουν στη σύνθεσή της-, θωρακίστε την αντιγηραντική σας άμυνα με ένα αντηλιακό stick ματιών, μετά την εφαρμογή της κρέμας». 

THE BEAUTY TEAM