Το απλό σχέδιο για να χάσετε το λίπος από την κοιλιά ως τις διακοπές

to-aplo-sxedio-gia-na-xasete-olo-to-lipos-apo-tin-koilia-mexri-na-pate-diakopes
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Η επιστήμη εξηγεί τους πιο υγιείς και πρακτικούς τρόπους για να πετύχετε έναν μεγάλο στόχο για το φετινό καλοκαίρι.

Μπορεί κάθε άνθρωπος είναι φτιαγμένος με διαφορετικό τρόπο –γονιδιακά μιλώντας-, αλλά το υπερβολικό λίπος που συσσωρεύεται κυρίως γύρω από την κοιλιά αντρών και γυναικών, δεν είναι έρμαιο μόνο του DNA. «Υπάρχουν ορμόνες, διατροφικές συνήθειες, συσσωρευμένο άγχος και ένα σωρό άλλοι εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες, που οδηγούν στο λίπος του σώματος να υπερισχύει των μυών», λέει η Alex Ruani, διδακτορική ερευνήτρια στην επιστήμη της διατροφής στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου. 
«Το γεγονός είναι πως οι γυναίκες τείνουν να αποθηκεύουν περισσότερο σωματικό λίπος από τους άνδρες σε όλο το σώμα, ωστόσο οι άνδρες τείνουν να έχουν υψηλότερο ποσοστό σπλαχνικού λίπους», συνεχίζει η Ruani, αναφερόμενη στο λίπος που περιβάλλει τα βασικά όργανα μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα. «Και αυτή η διαφορά στην κατανομή λίπους οφείλεται κυρίως στην κακή διατροφή και τις ορμόνες, με το σπλαχνικό λίπος να είναι εκείνο που πυροδοτεί καρδιομεταβολικά προβλήματα, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και η χρόνια φλεγμονή σε ολόκληρο το σώμα».
Γι’ αυτό το σημαντικό λόγο, η Ruani συστήνει να δώσετε μεγάλη έμφαση στην μείωση του συγκεκριμένου τύπου λίπους, συνδυάζοντας τέσσερις παράγοντες που μπορούν να το πετύχουν με υγιεινό τρόπο, γρήγορα και οριστικά.

Μειώστε το στρες: Συχνά, προσπαθείτε να χάσετε βάρος εστιάζοντας στο τι τρώτε και στο πόσο γυμνάζεστε. «Και οι δύο είναι έγκυροι τρόποι, αλλά μερικές φορές, τα υποκείμενα ζητήματα του γενικότερου τρόπου ζωής υπονομεύουν την πρόοδό σας χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε», λέει η Ruani. «Η έρευνα δείχνει ότι τα υψηλά επίπεδα στρες προκαλούν μαζική αύξηση του σπλαχνικού λίπους μέσω της συστηματικής παραγωγής της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης αυξάνουν την επιθυμία για περισσότερο φαγητό, εξαιτίας της βιολογικής ανάγκης του σώματος να αποκτήσει περισσότερη ενέργεια ενάντια σε μια τέτοια ορμονική απειλή». Σύμφωνα με την Ruani, η καλύτερη λύση για τη διαχείριση του άγχους είναι η συστηματική ήπια σωματική άσκηση και ο καθημερινός διαλογισμός.

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο: Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep διαπίστωσε ότι οι αϋπνίες συσχετίζονται έντονα με την αύξηση του κοιλιακού λίπους σε άτομα κάτω των 40 ετών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες κάθε βράδυ εμφανίζουν 32% αύξηση στο σπλαχνικό λίπος, έναντι μόνο 13%των ατόμων που απολαμβάνουν έναν επτάωρο ήρεμο ύπνο. «Η λύση είναι να ρυθμίστε τον εαυτό σας έτσι ώστε να πέφτει για ύπνο συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ, αποφεύγοντας να καταναλώνετε τροφές ή αλκοολούχα ποτά έως και τρεις ώρες πριν», συμβουλεύει η Ruani.

Αναθεωρήστε άμεσα τη διατροφή σας: «Ό, τι τρώμε ή πίνουμε επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο το σώμα αλλά και τη διάθεσή μας, οδηγώντας σε περισσότερο στρες και λιγότερο ύπνο -τους δυο παράγοντες που αποθηκεύουν όλο το λίπος στην κοιλιά», τονίζει η Ruani και συμβουλεύει: «Ελαχιστοποιώντας την πρόσληψη αλκοόλ, αποφεύγοντας τηγανητά φαγητά, μειώνοντας αλάτι και ζάχαρη, και επιλέγοντας να καταναλώνετε περισσότερες φυτικές ίνες, επαρκή πρωτεΐνη, φρούτα, λαχανικά και πολύ νερό, συμβάλλετε με τον καλύτερο τρόπο στην προώθηση μεταβολικών αλλαγών που είναι ευνοϊκές για τη μείωση του κοιλιακού λίπους». 

Ασκηθείτε έξυπνα: «Δυστυχώς για τους περισσότερους ανθρώπους, το ενδοκοιλιακό λίπος είναι το τελευταίο που μπορεί να απομακρυνθεί με την γυμναστική, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι δουλεύουν στοχευμένα τους μυς στην κοιλιά και όχι όλο το σώμα. Με άλλα λόγια, τα ροκανίσματα από μόνα τους δεν πρόκειται να σας απαλλάξουν από το λίπος γύρω από το στομάχι σας», τονίζει η Ruani. «Αντίθετα, οι αεροβικές ασκήσεις όπως και τα προγράμματα δύναμης με ελαφρά βάρη και πολλές επαναλήψεις λειτουργούν καλύτερα».
Αναφερόμενη σε μια μελέτη του 2015, η ειδικός λέει: «Διαπιστώθηκε επιστημονικά ότι όλοι οι τύποι προπόνησης που βασίζονται στην βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας μείωσαν ταχύτερα το λίπος της κοιλιάς, ενώ μια άλλη έρευνα που αφορούσε υπέρβαρους εφήβους διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός άρσης βάρους και αερόβιας άσκησης οδήγησε στη μεγαλύτερη μείωση του σπλαχνικού λίπους».

THE BEAUTY TEAM