Οι Κινέζες πληρώνουν για να επιμηκύνουν τα αυτιά τους σαν «ξωτικά»

oi-kinezes-plironoun-gia-na-epimikunoun-ta-autia-tous-san-ksotika
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Υποστηρίζουν ότι τους χαρίζουν περισσότερη ομορφιά, μεγαλύτερη δημοτικότητα και καλή τύχη.

Την ώρα που πολλοί άνθρωποι σε όλον τον κόσμο επισκέπτονται τους πλαστικούς χειρουργούς για να διορθώσουν τα «πεταχτά» πτερύγια των αφτιών τους εξαιτίας της χρήσης μάσκας (σύμφωνα με τις αναφορές, πολλές φορές δημιουργείται υπερανάπτυξη του χόνδρου του αφτιού ή έλλειψη φυσιολογικής αναδίπλωσης του χόνδρου), στην Κίνα, οι γυναίκες κάνουν ουρά στις κλινικές ωτοπλαστικής για να αποκτήσουν αφτιά «ξωτικού», σύμφωνα με άρθρο της Mandy Zuo στην εφημερίδα South China Morning Post.

Η διαδικασία «elf ear» έχει γίνει μαζικά δημοφιλής στην Κίνα αλλά και στην Κορέα, με τις γυναίκες εκεί να έχουν την πεποίθηση είναι ότι η επιμήκυνση των αυτιών θα κάνει το πρόσωπό τους να φαίνεται πιο λεπτό και νεότερο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τεχνική μπορεί να γίνει με έναν από τους δύο τρόπους: λήψη χόνδρου από άλλο μέρος του σώματος και τοποθέτηση του πίσω από το αφτί ή ειδική θεραπεία με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ. 
Ένας από τους πλαστικούς χειρουργούς με τους οποίους μίλησε η Zuo, ο Dr. Yu Wenlin, λέει: «Ενώ η διαδικασία είναι σίγουρα μια πρόσκαιρη μόδα, εντούτοις, τολμώ να πω ότι πρόκειται για μια φρενίτιδα». 
 

Σύμφωνα με επίσημη έκθεση του περασμένου Μαρτίου από την Daxue Consulting, μια εταιρεία έρευνας αγοράς με έδρα τη Σαγκάη, η αγορά πλαστικής χειρουργικής στην Κίνα φτάνει σε νέα ύψη, καθιστώντας τη χώρα δεύτερη παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ. Το 2017, η Κίνα κατέγραψε περισσότερες από 15 εκατομμύρια διαδικασίες πλαστικής χειρουργικής, ενώ το 2018, ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια, «και αυτός ο αριθμός αφορά μόνο στις επίσημες και νόμιμες διαδικασίες που έχουν γίνει από πιστοποιημένους πλαστικούς χειρουργούς», διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του Business Insider, «με τη δημοτικότητα της πλαστικής χειρουργικής στην Κίνα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, να αποδίδεται κυρίως στις πιέσεις της δυτικής κουλτούρας και των διασημοτήτων του Χόλιγουντ». Πάντως, στην πρώτη θέση πιο συνηθισμένων διαδικασιών στην Κίνα βρίσκεται η χειρουργική επέμβαση διπλού βλεφάρου, η οποία βοηθά στη μίμηση ενός καυκάσιου σχήματος ματιών, σύμφωνα με την έκθεση Daxue Consulting.

Ο Dr. Wenlin, μιλώντας στη δημοσιογράφο της South China Morning Post για τη μόδα των αφτιών «ξωτικού», αναφέρει ότι μερικές φορές, πραγματοποιεί έως και έξι χειρουργικές επεμβάσεις ωτοπλαστικής αυτού του είδους την ημέρα. «Συνειδητοποίησα ότι στην πραγματικότητα πολλοί νέοι, κυρίως όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 2000, έψαχναν τρόπους για να αποκτήσουν “elf ears” από τη στιγμή που κυκλοφόρησε ένα φίλτρο στο Instagram, το οποίο μπορούσε να δώσει αυτή τη χαρακτηριστική εικόνα “ξωτικού” στα πτερύγια του αφτιού κάθε χρήστη. Από εκείνη τη στιγμή όλο και περισσότερα άτομα -τόσο γυναίκες αλλά και άνδρες- έρχονται στο ιατρείο μου με σκοπό να κάνουν το ψηφιακό εφέ, αληθινό κομμάτι της εικόνας των αφτιών τους. Η τελική εικόνα που ζητούν είναι κάτι ανάμεσα σε μια δυσμορφία του αφτιού -η οποία ιατρικά ονομάζεται stahl ear- και της φανταστικής εικόνας των ξωτικών που υπάρχουν στα παραμύθια». 

Πάντως, σύμφωνα με την ίδια τη δημοσιογράφο Mandy Zuo, «στην κινεζική κουλτούρα, ένα αφτί που προεξέχει πάνω από 2 εκατοστά από την πλευρά του κεφαλιού, θεωρείται παραδοσιακά ως σύμβολο καλής τύχης».

THE BEAUTY TEAM