Αυτά τα ξέρατε για το ζωικό γάλα;

gala
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας παρουσιάζει άλλη μια έρευνα που δείχνει ότι τα γαλακτοκομικά και κυρίως το γάλα, δεν είναι αυτό που νομίζαμε.

Μια μεγάλη μελέτη κοορτής που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία (1) έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα από 3 ποτήρια γάλα την ημέρα παρουσίαζαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θνητότητας σε βάθος 20 χρόνων σε σχέση με όσες κατανάλωναν λιγότερο από 1 ποτήρι γάλα την ημέρα. Συν τοις άλλοις και σε αντίθεση με την πεποίθηση που κυριαρχεί, όσοι κατανάλωναν πολύ γάλα όχι μόνο δεν παρουσίαζαν καλύτερη υγεία των οστών, αλλά παρουσίαζαν περισσότερα κατάγματα, ειδικά στο ισχίο.

Ενδιαφέρον είναι, επίσης, ότι η μελέτη έδειξε πως τα προϊόντα ζύμωσης γάλακτος, όπως το τυρί και το γιαούρτι, μείωσαν σημαντικά τη θνητότητα και τα κατάγματα μεταξύ αυτών των γυναικών. Για κάθε μερίδα από αυτά τα προϊόντα ζύμωσης, ο δείκτης θνητότητας και τα κατάγματα ισχίου μειώθηκαν κατά 10-15%. Οι ερευνητές εντοπίζουν τις αρνητικές επιδράσεις του γάλακτος στην D-γαλακτόζη, ένα υποπροϊόν της λακτόζης που φαίνεται ότι είναι προφλεγμονώδες και υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα στο γάλα σε σχέση με το γιαούρτι και το τυρί.

Τι άλλα, όμως, σχεδόν τρομακτικά πράγματα έχουμε μάθει από έρευνες για το γάλα;

-Σε μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύτηκε στο The American Journal Of Clinical Nutrition βρέθηκε ότι η  υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. (2)

-Στην ίδια μελέτη είδαμε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση γαλακτοκομικών συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών. 

-Η πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος μπορεί να παίζει ρόλο πυροδότησης του διαβήτη τύπου 1 μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται μοριακή μίμηση (3).

-Σε μελέτη παγκοσμίως δημοσιευμένη στο Neuroepidemiology, οι πληθυσμοί που κατανάλωναν τα περισσότερα γαλακτοκομικά παρουσίαζαν υψηλότερα ποσοστά πολλαπλής σκλήρυνσης (4).

-Σε έρευνες σε ζώα, όπως και σε ανθρώπους, η πρωτεΐνη των γαλακτοκομικών φαίνεται ότι αυξάνει τα επίπεδα του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα-1 (IGF-1). Τα αυξημένα επίπεδα αυτού του παράγοντα φαίνεται να σχετίζονται με διάφορα είδη καρκίνου (5).

-Σε έρευνες σε ζώα (6) και ανθρώπους (7) φάνηκε ότι η πρωτεΐνη από τα γαλακτοκομικά προωθεί την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης (σε ανθρώπους και ζώα) και την αθηροσκλήρωση (σε ζώα).

-Η βασική πρωτεΐνη γάλακτος, η καζεΐνη, προωθεί την εμφάνιση καρκίνου σύμφωνα με πειραματικές μελέτες (8).

-Η D-γαλακτόζη είναι προ-φλεγμονώδης και στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει ζωικά μοντέλα γήρανσης (1).

- Η μεγαλύτερη κατανάλωση γάλακτος συνδέεται με ακμή (9).

-Το γάλα σχετίζεται με τη δυσκοιλιότητα (10) και τις ωτικές μολύνσεις (2).

-Πρόκειται ίσως για το πιο συνηθισμένο αλλεργιογόνο στον κόσμο (11).

-Το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μπορεί να χωνέψει σωστά το γάλα, λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.grwww.notanordinarymum.gr
fb page getactive

Πηγές
1. Michaelsson K, Wolk A, Langenskiold S, et al. Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. Bmj 2014;349:g6015.
2. Lanou AJ. Should dairy be recommended as part of a healthy vegetarian diet? Counterpoint. The American journal of clinical nutrition 2009;89:1638S-42S.
3. Dahl-Jorgensen K, Joner G, Hanssen KF. Relationship between cows’ milk consumption and incidence of IDDM in childhood. Diabetes Care 1991;14:1081-3.
4. Malosse D, Perron H, Sasco A, Seigneurin JM. Correlation between milk and dairy product consumption and multiple sclerosis prevalence: a worldwide study. Neuroepidemiology 1992;11:304-12.
5. Key TJ. Diet, insulin-like growth factor-1 and cancer risk. Proc Nutr Soc 2011:1-4.
6. Kritchevsky D. Dietary protein, cholesterol and atherosclerosis: a review of the early history. The Journal of nutrition 1995;125:589S-93S.
7. Gardner CD, Messina M, Kiazand A, Morris JL, Franke AA. Effect of two types of soy milk and dairy milk on plasma lipids in hypercholesterolemic adults: a randomized trial. Journal of the American College of Nutrition 2007;26:669-77.
8. Youngman LD, Campbell TC. Inhibition of aflatoxin B1-induced gamma-glutamyltranspeptidase positive (GGT+) hepatic preneoplastic foci and tumors by low protein diets: evidence that altered GGT+ foci indicate neoplastic potential. Carcinogenesis 1992;13:1607-13.
9. Spencer EH, Ferdowsian HR, Barnard ND. Diet and acne: a review of the evidence. Int J Dermatol 2009;48:339-47.
10. Caffarelli C, Baldi F, Bendandi B, Calzone L, Marani M, Pasquinelli P. Cow’s milk protein allergy in children: a practical guide. Italian journal of pediatrics 2010;36:5.
11. Rona RJ, Keil T, Summers C, et al. The prevalence of food allergy: a meta-analysis. J Allergy Clin Immunol 2007;120:638-46.