5 υγιεινές τροφές που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή

futiko-mpergker
ΤΡΙΤΗ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορεί να είναι υγιεινές αν τις καταναλώνουμε με σύνεση αντικαθιστώντας κάποιες άλλες, αλλά αν τις έχουμε στην καθημερινότητά μας να μην αποτελούν τις καλύτερες επιλογές.

Ίσως θα έχετε ακούσει ότι η φλεγμονή είναι η απόκριση του οργανισμού σε βλαβερές τοξίνες και μπορεί να προκληθεί από το περιβάλλον, αλλά και από κακή διατροφή. Η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, για παράδειγμα, οι επεξεργασμένες τροφές, η υπερκατανάλωση θερμίδων είναι μερικές από τις αιτίες που μπορεί να μας οδηγήσουν σε φλεγμονή.

Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες σοβαρές παθήσεις, όπως διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις, γι’ αυτό είναι σημαντικό να την ελέγξουμε, αφενός μειώνοντας τις φλεγμονώδεις τροφές και αφετέρου δίνοντας βάρος σε τροφές που μειώνουν τη φλεγμονή, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα και εν γένει οι φυτικές, φυσικές τροφές.

Κι ενώ γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη και όλες οι επεξεργασμένες τροφές είναι εχθροί σε αυτή τη διαδικασία, αυτό που ίσως δεν φανταζόμαστε είναι ότι κάποιες τροφές που θεωρούμε πιο υγιεινές -και ίσως να είναι όταν καταναλώνονται με μέτρο- μπορεί να μας βλάψουν όταν καταναλώνονται συχνά. Ποιες είναι αυτές;

Έτοιμα ντρέσινγκ με χαμηλά λιπαρά
Τα ντρέσινγκ αυτά του εμπορίου μπορεί να είναι αρκετά προβληματικά, καθώς τα περισσότερα περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και αλάτι στη θέση των λιπαρών. Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες και προτιμήστε να φτιάχνετε τα δικά σας ντρέσινγκ όσο αυτό είναι δυνατό, με αγνά υλικά όπως ελαιόλαδο, ξίδι, μουστάρδα, λεμόνι, φιστικοβούτυρο, σάλτσα σόγιας κ.ο.κ.

Φυτικά μπιφτέκια
Και πάλι, θα χρειαστεί και σε αυτή την περίπτωση να ελέγχετε τις ετικέτες. Υπάρχουν κάποια φυτικά μπιφτέκια που έχουν πράγματι βασικά υλικά και πρώτα στη λίστα τους τροφές όπως όσπρια και λαχανικά. Υπάρχουν και άλλα, όμως, με μεγάλη περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα φυτικά έλαια, γλουτένη και άλλους φλεγμονώδεις παράγοντες, που τελικά τα καθιστούν ανθυγιεινά. Αν είστε vegan ή θέλετε να μειώσετε το κόκκινο κρέας, προτιμήστε αυτά με όσο το δυνατόν περισσότερα φυσικά υλικά και δοκιμάστε να φτιάξετε τα δικά σας, σπιτικά μπιφτέκια με υλικά όπως μανιτάρια, κινόα, όσπρια κ.ο.κ.

Γλουτένη
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν γλουτένη και προϊόντα γλουτένης χωρίς πρόβλημα, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι κάποιοι, ακόμη κι αν δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη που απαγορεύει τη γλουτένη στη διατροφή, μπορεί να έχουν φλεγμονώδη απόκριση με την κατανάλωσή της. Αν σκεφτούμε, μάλιστα, ότι η γλουτένη είναι σχεδόν παντού, ένας οργανισμός που αντιδρά σε αυτή θα έχει πρόβλημα με τη συχνή κατανάλωσή της. Αν δείτε ότι παρουσιάζετε συμπτώματα που σας ανησυχούν, μιλήστε με ειδικό, διαιτολόγο-διατροφολόγο, και συζητήστε μαζί του το ενδεχόμενο δοκιμής μιας διατροφής χωρίς γλουτένη για ένα διάστημα (εφόσον έχουν αποκλειστεί αλλεργίες στο σιτάρι και κοιλιοκάκη), προκειμένου να διαπιστώσετε αν τα συμπτώματα υποχωρούν ή όχι, ούτως ώστε να σας καθοδηγήσει στη διατροφή που θα σας βοηθήσει.

Χυμοί φρούτων
Σίγουρα είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και δροσεροί, ειδικά το καλοκαίρι, δίνοντας μια πιο υγιεινή εναλλακτική στο αναψυκτικό. Από την άλλη, όμως, οι χυμοί φρούτων δεν μας παρέχουν τις φυτικές ίνες του φρούτου και είναι πλούσιοι σε ζάχαρη, που σημαίνει ότι χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή τους. Ένας φρεσκοστιμμένος χυμός μια στο τόσο αντί για αναψυκτικό είναι ευεργετικός. Αν, όμως, υπάρχει στην καθημερινότητά σας σε ποσότητες, μπορεί να σας βλάψει. Προτιμήστε, λοιπόν, ολόκληρο το φρούτο, που με τις φυτικές του ίνες σας προφυλάσσει.

Σιρόπι αγαύης
Μας συστήθηκε ως μια υγιεινή εναλλακτική της ζάχαρης και ως φυσικό γλυκαντικό, αλλά δυστυχώς πρόκειται για ένα επεξεργασμένο προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Λόγω του ότι το συκώτι μας είναι το μοναδικό όργανο που μπορεί να επεξεργαστεί τη φρουκτόζη, αν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες υπερφορτώνεται και μπορεί να καταλήξει να μετατρέπει τη φρουκτόζη σε λίπος, αυξάνοντας τα τριγλυκερίδια του αίματος. Αν καταναλώνεται τακτικά, μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο. Και πάλι, λοιπόν, φροντίστε να το καταναλώνετε αραιά και πού ως υποκατάστατο της ζάχαρης.