Γιατί δεν πρέπει ΠΟΤΕ να απλώνετε οδοντόπαστα στα σπυράκια: Ο μύθος καταρρίπτεται

giati-den-prepei-pote-na-aplonete-odontopasta-sta-spuria-sas-o-muthos-katarriptetai-muthos-katarriptetai
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Η οδοντόκρεμα είναι δημιουργημένη για να αφαιρεί τη σκληρή πλάκα από τα δόντια και όχι για να θεραπεύει την ακμή. Οι επιστημονικές εξηγήσεις, εδώ.

Για πολλά χρόνια κυριαρχούσε ένας μύθος που υποστήριζε ότι η χρήση οδοντόκρεμας είναι μια καλή εναλλακτική θεραπεία για την ακμή ή τα μπιμπίκια που φυτρώνουν από το πουθενά μέσα σε ένα βράδυ, με βάση το σκεπτικό ότι αφού τα σπυριά τείνουν να είναι αποτέλεσμα της έντονης λιπαρότητας της επιδερμίδας, ένα «ξηραντικό» συστατικό σαν την οδοντόπαστα θα καθάριζε το πρόβλημα, έστω και πρόσκαιρα.

«Πράγματι, η σύνθεση της οδοντόπαστας περιέχει πολλούς ξηραντικούς παράγοντες όπως σόδα, αλκοόλη, υπεροξείδιο του υδρογόνου και θειικό λαουρεθικό νάτριο, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούνται επίσης σε προϊόντα περιποίησης δέρματος κατά της λιπαρότητας», λέει o δερματολόγος Nikhil Dhingra, συνεχίζοντας: «Ως εκ τούτου, αυτό το τέχνασμα φαίνεται ακόμη πιο εύλογο. Ωστόσο, η φροντίδα του ακνεϊκού δέρματός σας δεν είναι τόσο ασφαλής όταν χρησιμοποιείτε ένα προϊόν που δεν είναι φτιαγμένο για το πρόσωπο. Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα δόντια ταξινομούνται ως ένα από τα πιο “σκληρά” μέρη του ανθρώπινου σώματος -μιας και μιλάμε για οστά- και ως εκ τούτου μια οδοντόπαστα είναι δημιουργημένη για να αφαιρεί την επίσης “σκληρή” πλάκα. Ωστόσο, το δέρμα σας είναι εξαιρετικά εύθραυστο. Kαι η τοπική χρήση καθαριστικού δοντιών μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του pH, οδηγώντας σε ερυθρότητα ή έκζεμα και αφήνοντας το δέρμα ακόμη πιο κατεστραμμένο μακροπρόθεσμα». 

Σύμφωνα με τον Dhingra, πολλά συστατικά στην οδοντόκρεμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις όπως ερυθρότητα, φαγούρα και πρήξιμο στην περιοχή όπου εφαρμόζεται το προϊόν. «Τα περισσότερα είδη οδοντόκρεμας περιλαμβάνουν ουσίες με ισχυρές χημικές ιδιότητες, όπως λαουρυλο-αιθεροθειικό νάτριο, προπυλενογλυκόλη, κινναμική αλδεΰδη και συντηρητικό βενζοϊκό νάτριο, οι οποίες είναι εντελώς ακατάλληλες για μια ακνεϊκή επιδερμίδα», τονίζει ο δερματολόγος. 

Τι μπορείτε να κάνετε αντί να απλώνετε οδοντόπαστα στα σπυριά σας; Η πιο ασφαλής φυσική λύση στο πρόβλημα των σπυριών σας είναι η αγνή χλωροφύλλη. Ακόμη και για τους δερματολόγους, η χλωροφύλλη αποτελεί ένα «μοντέρνο» συστατικό, με πολλά κλινικά δεδομένα να δείχνουν ανανέωση του δέρματος και αντιοξειδωτικά οφέλη, αντίστοιχα με τις ιδιότητες που προσφέρουν οι παραδοσιακές αντιοξειδωτικές θεραπείες με βιταμίνη C και ρετινόλη -χωρίς ωστόσο να τις υποκαθιστά. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορείτε να καταναλώσετε αυτή την ουσία, μιας και οι έρευνες δείχνουν μεγάλη συσχέτιση μεταξύ της υγρής πόσιμης χλωροφύλλης και της φυσικής ενίσχυσης της επιδερμίδας ενάντια στην ακμή -και όχι μόνο. «Τα φυσικά αντιοξειδωτικά της χλωροφύλλης καταπολεμούν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, οδηγώντας σε βελτίωση των σημείων γήρανσης του δέρματος, όπως μείωση των ρυτίδων και επιδιόρθωση της βλάβης του DNA», εξηγεί ο Dhingra.  

THE BEAUTY TEAM