3 λόγοι για περισσότερη μελιτζάνα φέτος το καλοκαίρι

melitzana
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Η μοβ αυτή τροφή βρίσκεται στα καλύτερά της το καλοκαίρι και μπορούμε να την απολαύσουμε με πολλούς τρόπους και για πολλούς λόγους.

Ως παιδιά την απολαμβάναμε περισσότερο στα γεμιστά, αλλά μεγαλώνοντας την αγαπήσαμε και στο ιμάμ και το μπριάμ, όπως και ως μελιτζανοσαλάτα στα μεζεδοπωλεία με την παρέα. Ευτυχώς οι τρόποι να την απολαμβάνουμε είναι πολλοί και οι λόγοι ακόμη περισσότεροι.

Μπορεί να μην είναι από τις πιο γνωστές πηγές βιταμίνης C, αλλά μια μελιτζάνα με τη φλούδα μας χαρίζει το 20% της βιταμίνης C που έχουμε ανάγκη καθημερινά, αποτελεί ταυτόχρονα πηγή βιταμίνης Α, Κ και βιταμίνης Β6 και μας παρέχει και ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου, ενισχύοντας συνολικά το ανοσοποιητικό, την όραση και τα οστά, ενώ παίζει ρόλο και στην πήξη του αίματος.

Μας παρέχει περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών που ευεργετούν την υγεία του εντέρου, συμβάλλουν στη μείωση χοληστερίνης και μας κρατούν χορτάτους, ενώ οι θερμίδες αντιστοιχούν σε μόλις 35. 

Περιέχει θρεπτικά συστατικά που ανήκουν στην οικογένεια φαινολών, όπως καφεϊκό και χλωρογενικό οξύ, αλλά και φλαβονοειδή, όπως τη νασουνίνη, η οποία λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης βοηθάει στην καταστροφή των ελευθέρων ριζών, αποτρέποντας τις αρνητικές επιδράσεις τους στα κύτταρα, καθώς προστατεύει τα λιπίδια στις μεμβράνες τους. Το χλωρογενικό οξύ θεωρείται επίσης από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά της μελιτζάνας, ενώ ταυτόχρονα έχει αντιμικροβιακή και αντιιική δράση και ρίχνει την «κακή» χοληστερίνη (LDL).