DIY ιδέες με γεράνια για το τέλειο, καλοκαιρινό μπαλκόνι

pelargonium-europe
ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Αν σκεφτόσασταν καιρό να αναζωογονήσετε το μπαλκόνι σας, τώρα που λόγω καλοκαιριού περνάτε περισσότερο χρόνο σε αυτό, δείτε υπέροχες ιδέες με γεράνια που μπορούν να το μεταμορφώσουν σε ένα μικρό παράδεισο.

Τα φυτά σε βεράντες και μπαλκόνια δημιουργούν το ιδανικό καταφύγιο για να ξεφύγετε από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης και να απολαύσετε το καλοκαίρι. Σε ένα σκηνικό γεμάτο φυτά και υπέροχα λουλούδια μπορείτε αμέσως να χαλαρώσετε και να μπείτε σε mood διακοπών. Τα γεράνια που δεν απαιτούν πολλή φροντίδα αποτελούν εξαιρετική επιλογή για ηλιόλουστα και ημι-σκιερά μέρη, καθώς με τα λαμπερά τους χρώματα και τα πολλά διαφορετικά τους σχήματα ομορφαίνουν κάθε χώρο. Οι ειδικοί του Pelargonium for Europe παρουσιάζουν μερικές δροσερές ιδέες για να δημιουργήσετε έναν λουλουδένια παράδεισο μέσα στην καρδιά της πόλης και να εξηγούν γιατί τα γεράνια αποτελούν την καλύτερη επιλογή φυτών για τα αστικά κλίματα. 

Μετατρέψτε μία παλιά σκάλα σε λουλουδένια ραφιέρα
Αυτή η DIY σκάλα που μετατρέπεται σε ραφιέρα για τις γλάστρες δεν έχει μόνο διακοσμητική χρήση, αλλά και πρακτική εφαρμογή, καθώς εξοικονομεί άφθονο χώρο, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως διαχωριστικό χώρου. Το τρικ εδώ είναι να στερεώσετε κεραμικές γλάστρες με γεράνια με τέτοιο τρόπο στην ραφιέρα ώστε να μην πέφτουν.

Για να φτιάξετε την κατασκευή θα χρειαστείτε μια σκάλα, τρεις ή τέσσερις σανίδες πάχους 16 χιλιοστών, ένα ασύρματο τρυπάνι, ένα πριόνι, γυαλόχαρτο, ένα μοιρογνωμόνιο, ένα μολύβι και έναν χάρακα, αρκετές κεραμικές γλάστρες και γεράνια σε διαφορετικά χρώματα. Μπορείτε να κόψετε τις σανίδες στο κατάλληλο μέγεθος σε ένα κατάστημα με υλικά DIY. Πρέπει να είναι λίγο μικρότερες από το κάθε σκαλί για να χωράνε πάνω στην σκάλα. Υπολογίστε το μήκος τους έτσι ώστε η κάθε σανίδα να προεξέχει περίπου 20 με 30 εκατοστά από το πλαίσιο της σκάλας σε κάθε πλευρά και να υπάρχει αρκετός χώρος να μπουν οι γλάστρες με τα γεράνια. 

Οδηγίες
Βήμα 1:
Για να υπολογίσετε πόσο μεγάλες θα κάνετε τις τρύπες στις σανίδες, πρέπει πρώτα να μετρήσετε την άνω διάμετρο των κεραμικών γλαστρών. Η διάμετρος της κάθε τρύπας θα πρέπει να είναι περίπου ένα εκατοστό μικρότερη για να μπορεί να κρατήσει τις γλάστρες. 

Βήμα 2: Μόλις αποφασίσετε που θέλετε να βάλετε την κάθε γλάστρα, χρησιμοποιήστε το μοιρογνωμόνιο για να σχεδιάσετε τους αντίστοιχους κύκλους πάνω στις σανίδες. Κατά τον σχεδιασμό, έχετε υπόψη ότι πρέπει να κρατήσετε μια ισορροπία στα σημεία που θα βάλετε τις γλάστρες για να πετύχετε ένα πιο αρμονικό αποτέλεσμα.

Βήμα 3: Για να περάσετε το πριόνι από την σανίδα, κάντε πρώτα τρύπες με το ασύρματο τρυπάνι στην άκρη κάθε κύκλου.

Βήμα 4: Έπειτα κόψτε κυκλικά το σχήμα με το πριόνι.

Βήμα 5: Λειάνετε τις πριονισμένες άκρες με γυαλόχαρτο.

Βήμα 6: Τέλος, τοποθετήστε τις σανίδες πάνω στις κλίμακες της σκάλας και στερεώστε τις γλάστρες με τα γεράνια στα τρύπες. Tip: αντί να βάλετε μια γλάστρα στο κέντρο της σανίδας, μπορείτε να βάλετε δύο μικρότερες τη μια δίπλα στην άλλη. Σε αυτή την περίπτωση, σιγουρευτείτε ότι έχετε αφήσει αρκετό χώρο μεταξύ της κάθε τρύπας στην σανίδα.

Βήμα 7: Για επιπλέον ασφάλεια, θα μπορούσατε να κάνετε τρύπες και να στερεώσετε την κάθε σανίδα στις κλίμακες της σκάλας, χρησιμοποιώντας βίδες.

Γλάστρες διακοσμημένες με βερνίκι νυχιών
Αναβαθμίστε τις απλές γλάστρες στο μπαλκόνι σας! Ένα βερνίκι νυχιών μεταμορφώνει τις λευκές γλάστρες σε ένα κομψό αξεσουάρ, τέλειο για τα πολύχρωμα γεράνια, σε ένα γρήγορο και εύκολο DIY έργο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι κασπώ σε λευκό χρώμα, βερνίκια σε διαφορετικά χρώματα της αρεσκείας σας, ξύλινα καλαμάκια για το ανακάτεμα και ένα μεγάλο μπολ ή δοχείο με νερό.

Οδηγίες: Πρώτα ρίξτε βερνίκι σε διαφορετικά χρώματα μέσα στο μπολ με το νερό. Έπειτα, ανακατέψτε προσεκτικά με τα ξύλινα καλαμάκια μέχρι να φτιάξετε ένα όμορφο σχέδιο. Τέλος, βυθίστε και γυρίστε γρήγορα το κασπώ μέσα στο νερό με το χρώμα ώστε να βαφτεί όλη η επιφάνειά του. Βγάλτε το κασπώ από το νερό και αφήστε το να στεγνώσει. Το δημιούργημά σας είναι έτοιμο! Tip: Εφόσον οι γλάστρες σας θα είναι όλες διαφορετικές, βάλτε αρκετές γλάστρες τη μια δίπλα στην άλλη για να πετύχετε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Τα όμορφα λουλούδια που αντέχουν την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες των πόλεων
Τα τελευταία χρόνια, οι καύσωνες γίνονται όλο και συχνότεροι και αυτό αποτελεί μια τεράστια πρόκληση, ειδικά στις πόλεις, καθώς η άσφαλτος και το σκυρόδεμα αποθηκεύουν θερμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, ο αέρας των πόλεων είναι θερμότερος από αυτόν της υπαίθρου, ενώ ακόμη και τη νύχτα οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές. Επομένως, τα φυτά των πόλεων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στη θερμότητα, ώστε να μπορούν να επιβιώνουν στα ηλιόλουστα μπαλκόνια και στις βεράντες το καλοκαίρι.

Το γεράνι είναι μια ιδανική επιλογή φυτού σε αυτές τις συνθήκες, καθώς προέρχεται από την περιοχή γύρω από το Όρος Table της Νοτίου Αφρικής, όπου το καλοκαίρι το κλίμα είναι ζεστό και ξηρό, καθιστώντας το ιδιαίτερα ανθεκτικό, και σε ακραίες θερμοκρασίες. Το γεράνι λατρεύει τον ήλιο και μπορεί να αντέξει ακόμη και μικρές περιόδους ξηρασίας χωρίς να υποστεί βλάβη, καθώς οι μίσχοι και τα σαρκώδη φύλλα του αποθηκεύουν άφθονο νερό. Για να εξασφαλίσετε όμως έντονη ανθοφορία, θα πρέπει να φροντίζετε να τα ποτίζετε πιο τακτικά, ειδικά το καλοκαίρι.