Έχετε φάει ποτέ κόκκινα φύκια;

kokkina-fukia
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Προτού βιαστείτε να χλευάσετε την τάση με τα φύκια, να σας πούμε ότι νέα έρευνα αναφέρεται στα πολλαπλά οφέλη τους, αποδεικνύοντας ότι κάτι ξέρουν οι ασιατικές κοινότητες που τα καταναλώνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Στην Ασία, τα κόκκινα φύκια αποτελούν μέρος της διατροφής εδώ και χιλιάδες χρόνια, ενώ πλέον έρχεται νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Marine Drugs να επιβεβαιώσει ότι οι Ασιάτες κάνουν καλά, καθώς τα οφέλη τους είναι σημαντικά.

Στο παρελθόν, πολλοί αναρωτιούνταν γιατί στην Ιαπωνία το ποσοστό των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου ήταν το πιο χαμηλό στον κόσμο. Αναπόφευκτα, η διατροφή και ο τρόπος ζωής έπαιζαν ρόλο, αλλά οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν αν σχετίζονταν και τα φύκια με τη χαμηλή συχνότητα εμφάνισης αυτού του είδους καρκίνου.

Αν και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι Ασιάτες που καταναλώνουν φύκια συστηματικά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του στήθους, δεν ήταν ξεκάθαρο τι ακριβώς προκαλούσε αυτές τις αντικαρκινικές ιδιότητες.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν τη δομή διαφορετικών ειδών κόκκινων φυκιών χρησιμοποιώντας ένζυμα και εξέτασαν τα σάκχαρα που παράγονταν, για να δουν ποιο απ’ όλα προκαλούσε τα οφέλη στην υγεία. Μεταξύ των 6 διαφορετικών σακχάρων που παράγονταν, τα πιο πολλά υποσχόμενα φάνηκε ότι ήταν τα agarotriose και 3,6-anhydro-L-galactose ή AHG.

Μετά την παραγωγή αυτών των σακχάρων, οι ερευνητές εξέτασαν την πρεβιοτική δραστηριότητά τους χρησιμοποιώντας το βακτήριο Bifidobacterium longum ssp. Infantis, το οποίο είναι προβιοτικό, αποικεί στο έντερο των νεογνών και παρέχει οφέλη. Μεταξύ των σακχάρων που προέρχονταν από φύκια, τα βακτήρια μπορούσαν να καταναλώσουν μόνο agarotriose, υποδηλώνοντας ότι δρα ως πρεβιοτικό, δηλαδή βελτιώνει την ανάπτυξη των προβιοτικών βακτηρίων.

Οι ερευνητές δοκίμασαν, επίσης κι ένα άλλο στέλεχος, το B. kashiwanohense, και βρήκαν ότι επίσης κατανάλωνε το παραπάνω ένζυμο. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι όταν καταναλώνουμε κόκκινα φύκια, αυτά διασπώνται στο έντερο και απελευθερώνουν σάκχαρα που αξιοποιούνται ως τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου. Κι όπως ξέρουμε, η υγεία και ισορροπία στο έντερο συμβάλλει στη συνολική υγεία και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξηγήσει το γιατί οι Ιάπωνες είναι πιο υγιείς σε σχέση με άλλους λαούς.

Οι ερευνητές, επίσης, εξέτασαν τα σάκχαρα προκειμένου να δουν αν παρουσίαζαν κάποια αντικαρκινική δράση. Βρήκαν ότι το AHG συγκεκριμένα εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο έντερο και δεν επηρεάζει την ανάπτυξη υγιών κυττάρων. Η αντικαρκινική του ιδιότητα, μάλιστα, οφείλεται στην ικανότητά του να πυροδοτεί την απόπτωση, δηλαδή το κυτταρικό θάνατο.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν, στο μεταξύ, ωστόσο, τα κόκκινα φύκια μάλλον μοιάζουν μια καλή ιδέα για προσθήκη στη διατροφή μας.

Πηγή

Eun Yun, Sora Yu, Young-Ah Kim, Jing-Jing Liu, Nam Kang, Yong-Su Jin, Kyoung Kim. In Vitro Prebiotic and Anti-Colon Cancer Activities of Agar-Derived Sugars from Red Seaweeds. Marine Drugs, 2021; 19 (4): 213 DOI: 10.3390/md19040213