Είναι καλό να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο στο πρόσωπό σας;

einai-entaksei-na-xrisimopoieite-elaiolado-sto-prosopo-sas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Το έκανε η γιαγιά σας, το συνιστούν και οι δερματολόγοι. Ναι, είναι εντάξει. Εδώ το γιατί.

Το αγνό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πιο βασικό συστατικό διατροφής -και απαραίτητο συστατικό για την υγεία του οργανισμού-, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι η χρήση του στο πρόσωπο μπορεί να αποτρέψει σημάδια πρόωρης γήρανσης και της βλάβης που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία. Ο πλαστικός χειρουργός Dr. Paul Lorenc εξηγεί: «Το ελαιόλαδο περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, καθώς και μια εξαιρετικά ενυδατική οργανική χημική ένωση, που ονομάζεται σκουαλένιο. Γι’ αυτό το λόγο, το ελαιόλαδο συγκαταλέγεται στην κορυφή της λίστας των φυτικών ελαίων υψηλής απόδοσης, που κάθε φόρμουλα αντιγήρανσης θα ήθελε να έχει στη σύνθεσή της». 

Σύμφωνα με τον Dr. Lorenc, στα οφέλη της εφαρμογής ελαιόλαδου στο δέρμα περιλαμβάνονται η αύξηση της φυσικής υγρασίας, η προστασία από εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες, η πρόληψη ενάντια στην πρόωρη γήρανση, έως και θεραπεία σε ουλές και πληγές. «Ειδικά τα τερπενοειδή του ελαιολάδου βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και την παραγωγή κολλαγόνου». Όντας απ’ τη φύση του ένα υπερ-μαλακτικό συστατικό με αποφρακτικές ιδιότητες, το ελαιόλαδο θα λειτουργήσει καλύτερα όταν η μέγιστη υγρασία σφραγίζεται στο δέρμα, το οποίο συμβαίνει συνήθως στο τελευταίο βήμα της ρουτίνας. Μπορείτε λοιπόν να το χρησιμοποιήσετε πριν την ενυδατική κρέμα ή να το αναμείξετε με αυτήν.

«Αλλά μπορεί να υπάρξει και μια παρενέργεια», τονίζει ο ειδικός. «Ενώ οποιοσδήποτε τύπος δέρματος μπορεί να επωφεληθεί από το ελαιόλαδο, καλύτερα να μην το χρησιμοποιήσετε εάν το δέρμα σας εμφανίζει ακμή, επειδή τα λιπαρά οξέα που υπερισχύουν στο ελαιόλαδο αποτελούν πηγή τροφής για την ανάπτυξη βακτηρίων, τα οποία αποδομούν την επιδερμίδα». 

THE BEAUTY TEAM