Γιατί τα μαλλιά σας γκριζάρουν πρόωρα;

giati-ta-mallia-sas-gkrizaroun-proora
ΤΡΙΤΗ, 06 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Οι επιστημονικές εξηγήσεις για τα γονίδια, το στρες, τη χορτοφαγία (!) και τον ήλιο του καλοκαιριού.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αντικρίζουν τις πρώτες γκρίζες τρίχες στο κεφάλι τους από την ηλικία των 20 ετών, και πιθανολογούν ότι αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα άγχους. Αλλά αυτό είναι λανθασμένο, σύμφωνα με τους ειδικούς. 
Η Dr. Marisa Garshic, δερματολόγος και κλινική καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης λέει: «Ψάξτε τις αιτίες στην κληρονομικότητα, στο ιατρικό ιστορικό, ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο τρώτε και φροντίζετε το σώμα σας. Ακόμη και στην επαφή σας με τον ήλιο». 

Η εξασθενημένη μελανίνη: Η Dr. Garshic εξηγεί: «Κάθε τρίχα του κεφαλιού είναι γεμάτη μελανίνη, με τα κύτταρά της να βρίσκονται ανάμεσα στα κύτταρα της βασικής στιβάδας του δέρματος και τα τριχοθυλάκια -τις ρίζες των τριχών. Τα μαλλιά γίνονται γκρίζα ως αποτέλεσμα της απώλειας της μελανίνης, η οποία μπορεί να συμβεί με τη γήρανση ή και να σχετίζεται εν μέρει με τη γενετική, αλλά σίγουρα σχετίζεται και με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες εάν η “αχρωμοτριχία” εμφανιστεί σε ηλικίες κάτω των 28 ετών. Ένα άτομο αρχίζει συνήθως να εμφανίζει γκρι τρίχες μεταξύ 28 και 40 ετών, και ο λόγος έχει να κάνει με την φυσική επιβράδυνση της λειτουργίας των μελανοκυττάρων χωρίς καμία άλλη παρενέργεια στο τριχωτό της κεφαλής ή στον οργανισμό γενικότερα». 

Το ύποπτο γονίδιο: H τριχιλόγος Helen Reavey, ειδική ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Ulster της Βόρειας Ιρλανδίας, λέει για το πρόωρο γκριζάρισμα: «Σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες θεωρείται γενετικό ελάττωμα, το οποίο μπορεί να σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο γονίδιο που είναι γνωστό ως IRF 4 (ρυθμιστικός παράγοντας 4 ιντερφερόνης), που δουλειά του είναι να ρυθμίζει την παραγωγή μελανίνης. Ωστόσο, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το πρόωρο γκριζάρισμα οφείλεται σε οικογενειακό ιστορικό εκζέματος ή άσθματος, ενώ ένα ακόμη σημαντικό αίτιο μπορεί να είναι η αυστηρή χορτοφαγία». 
Η Reavey προσθέτει επίσης, πως η ανεπάρκεια βιταμινών μπορεί να είναι ένας ακόμη «κρυφός» παράγοντας για τα γκρίζα μαλλιά που εμφανίζονται από μικρή ηλικία. «Ορισμένες βιταμίνες μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο, καθώς τα άτομα με κακοήθη αναιμία και ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν πρόωρο γκριζάρισμα, ανεξαρτήτως κληρονομικότητας, ιατρικού ιστορικού ή περιβαλλοντικούς παράγοντες».

Το πρόβλημα με τον ήλιο: Πάντως, και οι δυο επιστήμονες, θεωρούν ότι το καλοκαίρι πρέπει να δείχνετε μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση στις επαφές σας με τον ήλιο, επειδή η UV ακτινοβολία μπορεί να επιδράσει στο πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών σας. «Ο ήλιος έχει την τάση να ξανοίγει το χρώμα των μαλλιών», λέει η δερματολόγος Dr. Garshic. «Επειδή τα μαλλιά είναι νεκρό δέρμα πέρα από το τριχωτό της κεφαλής, τα ενεργά μελανοκύτταρα στα θυλάκια των μαλλιών δεν υπερασπίζονται τον άξονα της τρίχας που εκτίθεται στον ήλιο. Έτσι τα μαλλιά αναγκάζονται να οδηγηθούν σε πρόσκαιρη λεύκανση και ταυτόχρονα να υποστούν χρόνιες βλάβες, οι οποίες μπορεί όχι μόνο να πολλαπλασιάσουν το φαινόμενο της αχρωμοτριχίας από νεαρή ηλικία, αλλά και να προκαλέσουν βαθύτερη ζημιά στο τριχωτό της κεφαλής, όπως η ακτινική υπερκεράτωση –το πρώιμο στάδιο ενός ακανθοκυτταρικού καρκινώματος».
Η τριχολόγος Reavey προσθέτει: «Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να επιδεινώσουν την παραγωγή μελανοκυττάρων οδηγώντας σε πρώιμο γκριζάρισμα, αλλά ταυτόχρονα καταστρέφουν τα μαλλιά οδηγώντας τα σε κάτι χειρότερο: την ραγδαία τριχόπτωση και την ορατή αραίωση». 

Δυστυχώς, το πρόωρο γκριζάρισμα δεν είναι κάτι που μπορείτε να σταματήσετε. Αλλά η Dr. Garshic λέει ότι η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει. «Μία μελέτη έδειξε ότι η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, η σωστή διατροφή, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η διακοπή  του καπνίσματος μπορεί να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και να βοηθήσουν στην αποφυγή του γκριζαρίσματος», λέει. «Επίσης, καταναλώνετε περισσότερη βιταμίνη Β12, η οποία βρίσκεται στα αυγά, στο σολομό, στον τόνο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Και, πρωτίστως, εάν ακολουθείτε μια πολύ αυστηρή διατροφή, καλύτερα είνα να αναθεωρήσετε ή τουλάχιστον, μεριμνήστε να προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα βιταμίνης Β12 μέσω ενός συμπληρώματος».
Η Reavey τονίζει: «Για να μην σας βρει το επόμενο φθινόπωρο με περισσότερες γκρίζες τρίχες -και λιγότερα μαλλιά- από πριν, όλο το καλοκαίρι να κυκλοφορείτε κάτω από τον ήλιο με ένα πλατύγυρο καπέλο με πυκνή ύφανση και πιστοποίηση UPF 50+, το οποίο παρέχει 98% προστασία από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία, λόγω της ειδικής ύφανσης πολλαπλών στρώσεων». 

THE BEAUTY TEAM