Γιατί το pH είναι πραγματικά σημαντικό στη φροντίδα του δέρματος

giati-to-ph-einai-pragmatika-simantiko-sti-frontida-tou-dermatos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Οι δερματολόγοι εξηγούν τι είναι και πώς μπορεί να γίνει το μυστικό κλειδί της υγείας του δέρματός σας.

Ίσως να θυμάστε τον όρο «pH» από το μάθημα Χημείας στο γυμνάσιο, και μπορεί μάλιστα να έχει μείνει στη μνήμη σας ότι αποτελεί την επιστημονική μέτρηση για τα επίπεδα οξύτητας ή αλκαλικότητας μιας χημικής ουσίας.
Με τα χρόνια, παρατηρήσατε ότι γίνεται πολύς λόγος για το pH του δέρματός σας και κατά πόσο όλα τα προϊόντα ομορφιάς που χρησιμοποιείτε στο πρόσωπο, στο σώμα και στα μαλλιά σας περιέχουν αντίστοιχο και ασφαλές pH στη σύνθεσή τους. 
Τώρα ήρθε η ώρα να εφαρμόσετε αυτές τις γνώσεις χημείας στις ρουτίνες φροντίδας δέρματος και να μάθετε τι σημαίνουν τα επίπεδα pH που αναγράφονται στις συσκευασίες κάθε λοσιόν καθαρισμού, γαλακτώματος, αφρόλουτρου ή σαμπουάν που αγοράζετε. 
Οι αναγνωρισμένες δερματολόγοι και σύμβουλοι του Skincare.com -επίσημου διαδικτυακού φορέα ενημέρωσης καταναλωτών της L’Oréal-, Dendy Engelman και Hadley King εξηγούν:

- «Όταν επιλέγετε ένα νέο προϊόν περιποίησης του δέρματος (και ειδικά όταν αντιμετωπίζετε ξεσπάσματα ακμής ή άλλων ερεθισμών), η βασική γνώση της ισορροπίας pH του δέρματος μπορεί να είναι χρήσιμη για να μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα εάν ένα προϊόν αλλάζει το φυσικό σας επίπεδο pH και, με τη σειρά του, δεν λειτουργεί για εσάς ή την επιδερμίδα σας», λέει η Dr. Hadley King, και συνεχίζει: «Το εξωτερικό στρώμα του δέρματος αποτελείται από σμήγμα (ελεύθερα λιπαρά οξέα), το οποίο αναμιγνύεται με γαλακτικό οξύ και αμινοξέα από τον ιδρώτα για να δημιουργήσει τη μέση τιμή του pH του δέρματος. Η φυσιολογική κατάσταση της επιδερμίδας σας πρέπει να έχει pH 5 (σε κλίμακα που ξεκινά από το 0 και φτάνει στο 14) και όταν το pH δεν είναι σωστό –κάτω από 4,5 ή πάνω από 6-, αυτό σημαίνει ότι το δέρμα δυσλειτουργεί οδηγώντας σε μείωση της φυσικής υγρασίας και αύξηση των ξεσπασμάτων».

- Σύμφωνα με την Dr. Dendy Engelman, εάν η ισορροπία του pH σε ένα προϊόν είναι πολύ αλκαλική, το προϊόν μπορεί να στεγνώσει υπερβολικά το δέρμα και να προκαλέσει ερεθισμούς και μειωμένη αμυντική ικανότητα στα βακτήρια. «Στην αντίθετη πλευρά του φάσματος του pH, εάν τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος είναι υπερβολικά όξινα, μπορεί επίσης να είναι προβληματικά, μιας και μπορούν να απογυμνώσουν το δέρμα από τα φυσικά έλαια και να διαταράξουν το προστατευτικό φράγμα. Συστατικά όπως AHAs, BHAs, ρετινοϊκό οξύ και αμινοξέα φρούτων, εάν δεν χρησιμοποιούνται σωστά, μπορούν να αποδυναμώσουν τις φυσικές άμυνες του δέρματος απέναντι σε βακτηριακές λοιμώξεις και περιβαλλοντικές βλάβες», τονίζει η Dr. Engelman.

- «Η επιλογή προϊόντων φροντίδας δέρματος με τα σωστά επίπεδα pH θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το προσωπικό σας pH ανέπαφο. Αναζητήστε ενυδατικά συστατικά που βοηθούν στην αποκατάσταση της λειτουργίας του φραγμού του δέρματος, όπως η γλυκερίνη και το υαλουρονικό οξύ. Επίσης, φόρμουλες που περιέχουν λιπίδια αποκατάστασης φραγμού, όπως τα ceramides και η βαζελίνη μπορούν να βοηθήσουν στο κλείδωμα της υγρασίας και να αποκαταστήσουν το φυσιολογικό σας pH», συμβουλεύουν οι ειδικοί.

THE BEAUTY TEAM