5 βασικά tips πριν τις διακοπές

diakopes
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Προκειμένου να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα με ενέργεια, χωρίς φουσκώματα και περιττά κιλά, στοχεύστε στα παρακάτω.

Καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά
Εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με φυτικές ίνες που μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους και αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνες Ε, C , A), που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στη συχνότητα των καύσεων.

Ακολουθήστε συχνότητα γευμάτων ανά 3 ώρες
Έτσι πετυχαίνουμε σταθεροποίηση, καλύτερη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στον οργανισμό και έχουμε καλύτερη αίσθηση του κορεσμού, άρα μείωση του αισθήματος της πείνας και αποφυγή της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού. Ιδανικό είναι να έχουμε 5-6 γεύματα την ημέρα, εκ των οποίων δυο να είναι τα κυρίως, ενώ τα άλλα τρία να είναι σνακ.

Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα
Η άσκηση σε συνδυασμό με την διατροφή βοηθά και στην απώλεια βάρους, αλλά και στη σφριγηλότητα της επιδερμίδας.

Ενυδατώνετε τον οργανισμό σας
Ειδικά όταν υπάρχει εκτενής έκθεση στον ήλιο, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες αφυδατώνουν τον οργανισμό, μην ξεχνάτε το νερό. Ένας επιπλέον λόγος για να πίνουμε πολλά υγρά είναι και το ότι η ενυδάτωση αυξάνει το μεταβολισμό. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (2003), η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%. Η επίδραση του νερού στο μεταβολισμό αρχίζει 10 λεπτά μετά την κατάποση, κορυφώνεται στα 30-40 λεπτά και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1 ώρα. Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, κατανάλωση 1.5 λίτρου νερού ημερησίως μπορεί να αυξήσει την ημερήσια δαπάνη ενέργειας κατά 48 θερμίδες. Επιπλέον, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, τα ροφήματα με καφεΐνη, όπως είναι ο καφές, συμβάλλουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά παρόμοια με τα μη καφεϊνούχα ροφήματα (π.χ. ελληνικός ή στιγμιαίος καφές), μιας και η περιεκτικότητα τους σε νερό κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα (90-100%).

Πιείτε καφέ
Ο καφές συμβάλλει και στην ενίσχυση του μεταβολισμού, μέσω αύξησης της θερμογένεσης, δηλαδή της παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό. Έτσι συμβάλλει στο αδυνάτισμα, διότι η δράση της καφεΐνης σε συνεργασία με τα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες) διεγείρουν τη θερμογένεση, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό κι έτσι αυξάνονται οι βιολογικές καύσεις. Ωστόσο, προκειμένου ο καφές να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στο αδυνάτισμα, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία, προϋποθέτει η κατανάλωσή του να γίνεται με όσο το δυνατό λιγότερα πρόσθετα (π.χ. ζάχαρη), έτσι ώστε το θερμιδικό περιεχόμενό του να παραμένει χαμηλό.

Ακολουθώντας τις παραπάνω έξυπνες συμβουλές και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορείτε να απολαύσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές με υγεία και ισορροπία, χωρίς το άγχος της ζυγαριάς.

Τσαμπίκα Κοντόγιαννου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Msc Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ρόδος
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Email: [email protected]