Γιατί μπορεί να μην πεινάμε το πρωί;

proino-oreksi
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, δίνει την απάντηση.

Μπορεί το πρωινό να είναι ένα σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά με το ζόρι… δεν γίνεται. Και η αλήθεια είναι πως είναι πολλοί αυτοί που δυσκολεύονται να φάνε τις πρώτες ώρες μετά την αφύπνιση. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο στους υπόλοιπους, μπορεί να μην έχουν άδικο. Τι μπορεί, όμως, να συμβαίνει;

  • Ένα μεγάλο δείπνο πλούσιο σε πρωτεΐνη και λιπαρά είναι δυνατόν να περιορίσει την όρεξή μας τις πρώτες πρωινές ώρες.
  • Υπάρχει περίπτωση το πρωί να είναι αυξημένη η αδρεναλίνη και η λεπτίνη που περιορίζουν την όρεξη, σε αντίθεση με την γκρελίνη που αυξάνει την όρεξή μας.
  • Οι διαταραχές ύπνου, η κόπωση και το άγχος φαίνεται ότι συχνά περιορίζουν την πρωινή μας όρεξη, με αποτέλεσμα να μην έχουμε διάθεση για πρωινό
  • Παρόμοιο αποτέλεσμα στην όρεξή μας μπορεί να έχουν φάρμακα, όπως τα διουρητικά ή η αντιβίωση, ενώ και ο υποθυρεοειδισμός και χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, μπορεί να επηρεάζουν την κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν πεινάτε στο πρωινό ξύπνημα, μην πιέζετε τον εαυτό σας να φάει κάτι άμεσα. Μπορείτε να περιμένετε, να ετοιμαστείτε πρώτα για τη δουλειά ή την ημέρα σας και στη συνέχεια να φάτε ένα μικρό, αλλά θρεπτικό σνακ, το οποίο θα σας διεγείρει σταδιακά την όρεξη.

Καλές ιδέες για θρεπτικά σνακ είναι φρούτα, λίγο γιαούρτι με μέλι και καρύδια, σπιτικές μπάρες χωρίς ζάχαρη κ.ο.κ.

Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος
[email protected]
www.milessis.gr 
FB page: milessisgeorge