Ανακαλύψτε τον χίπικο χαρακτήρα σας μέσα από το πατσουλί

anakalupste-ton-xipiko-xaraktira-sas-mesa-apo-to-patsouli
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Εκτός από το ασύγκριτο αρωματικό του πέπλο, δεν φαντάζεστε πόσα οφέλη προσφέρει στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών σας.

Το έλαιο πατσουλί χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ασιατική παραδοσιακή ιατρική, αλλά κέρδισε τεράστια δημοτικότητα λόγω της διαδεδομένης χρήσης του από τους χίπις στη δεκαετία του 1960. Σύμφωνα με το MedicineNet -τον έγκυρο αμερικανικό ιατρικό ιστότοπο που παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με ασθένειες, καταστάσεις, φάρμακα και γενική υγεία- ο βασικός λόγος που το έλαιο πατσουλί λατρεύτηκε από τους χίπις, ήταν η ακατέργαστη, γήινη και φυσική εσάνς αυτού του λαδιού, η οποία προέρχεται από το φυτό pogostemon cablin, που ανήκει στην οικογένεια των δυόσμων. Το pogostemon cablin φύεται στην Ινδία, την Κίνα, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιετίες ως φάρμακο κατά του άγχους, της σωματικής κόπωσης και της μείωσης της λίμπιντο, χάρη στις άμεσες ηρεμιστικές του ιδιότητες.

Αν και ακόμη δεν υπάρχουν πιστοποιημένες επιστημονικές οδηγίες για την ιατρική χρήση του ελαίου πατσουλί ως αντικαταθλιπτικό και «αφροδισιακό», εντούτοις, έχουν εξαχθεί πολλά συμπεράσματα για τα οφέλη που προσφέρει στην βελτίωση της υγείας του δέρματος και στην τριχόπτωση. 

Στο MedicineNet διαβάζουμε: «Δεν πρέπει να θεωρούμε καθόλου αβάσιμο το γεγονός ότι το έλαιο πατσουλί χρησιμοποιείται από επαγγελματίες της εναλλακτικής ιατρικής -συμπεριλαμβανομένης της Αγιουρβέδα και της αρωματοθεραπείας- για τη διαχείριση ψυχικών καταστάσεων, την ίδια στιγμή που πολλά από τα εμφανή οφέλη του στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων, αλλεργιών και φλεγμονής, όπως και της τριχόπτωσης, έχουν καταγραφεί σε επανειλημμένες κλινικές έρευνες».
Ωστόσο, ο λόγος που το έλαιο πατσουλί δεν έχει πάρει την επίσημη ιατρική σφραγίδα «οικιακής» χρήσης, είναι επειδή θεωρείται «χημικώς ερεθιστικό». 

Όταν πρόκειται για απευθείας εφαρμογή στο δέρμα, οι ειδικοί συστήνουν ότι το έλαιο πατσουλί πρέπει οπωσδήποτε να αραιώνεται με κάποιο έλαιο φορέα (όπως καρύδας, αμυγδάλου, αβοκάντο, άρνικα, σταφυλοκουκουτσέλαιο ή παρθένο ελαιόλαδο), ώστε να μειωθεί η υψηλή συμπύκνωση του δραστικού έλαιου πατσουλί, που μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς. Ωστόσο, μπορείτε άφοβα να προσθέσετε μερικές σταγόνες ελαίου πατσουλί στην ενυδατική κρέμα προσώπου, στο γαλάκτωμα σώματος, στο αφρόλουτρο, στο σαμπουάν ή στο μαλακτικό μαλλιών, αποκομίζοντας τα οφέλη χωρίς κανέναν κίνδυνο παρενέργειας στο δέρμα ή το τριχωτό της κεφαλής. 
«Ελλείψει νεότερων επιστημονικών μελετών, η χρήση ελαίου πατσουλί προς το παρόν απαγορεύεται σε έγκυες γυναίκες ή θηλάζουσες μητέρες, όπως και σε άτομα με έντονη ακμή, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις δέρματος και φλεγμονή», γράφει το MedicineNet. 

THE BEAUTY TEAM