Είναι οι τριχωτές μασχάλες η απόλυτη δήλωση γυναικείας αυτοπεποίθησης;

einai-oi-trixotes-masxales-i-apoluti-dilosi-gunaikeias-autopepoithisis-apoluti-dilosi-gunaikeias-autopepoithisis
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Το «κίνημα» της αξύριστης μασχάλης γιγαντώθηκε μέσα στην καραντίνα, αναγεννώντας τον φεμινισμό που τίμησαν πολλές διάσημες γυναίκες της show biz τις τελευταίες 5 δεκαετίες.

Όταν το Σεπτέμβριο του 2019, η Emily Ratajkowski φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του αμερικανικού Harper's Bazaar επιδεικνύοντας τις αξύριστες μασχάλες της, το διαδίκτυο κυριολεκτικά τρελάθηκε, με πολλούς άνδρες χρήστες των social media να σχολιάζουν αρνητικά την εικόνα. 

Το 28χρονο -τότε- μοντέλο και ηθοποιός, που θεοποιήθηκε μέσα από τα ανδρικά περιοδικά για τις σέξι πόζες της με μαγιό, εσώρουχα ή και χωρίς, είχε πει: «Η κουλτούρα του sexiness που έχει δημιουργηθεί από άνδρες για άνδρες, φοβάται τις γυναίκες όταν αυτές αποκαλύψουν την εσωτερική δύναμη της σεξουαλικότητάς τους. Μια γυναίκα που σπάει τα στερεότυπα γίνεται πολύ ισχυρή και συνεπώς απειλητική για το ανδρικό κατεστημένο όταν αντλεί δύναμη για να αγκαλιάσει το φύλο της. «Δώστε στις γυναίκες την ευκαιρία να είναι ό,τι θέλουν και όσο πολυεπίπεδες μπορούν να γίνουν. Κάτω οι προκαταλήψεις».
 
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Daily Telegraph, σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες κάτω των 25 ετών έχουν σταματήσει να ξυρίζουν τις μασχάλες τους. Και μετά το lockdown, είναι πιθανό ότι αυτός ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται, με όλο και περισσότερες γυναίκες να υιοθετούν μια τέτοια εμφάνιση. «Αλλά αυτή η κολοσσιαία αλλαγή των προτύπων της γυναικείας ομορφιάς στη σύγχρονη κοινωνία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τις γυναίκες που έκαναν πρώτες το τολμηρό βήμα», λέει το άρθρο, εξηγώντας: 
«Κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής του παλιού Hollywood, η Sophia Loren επαναπροσδιόρισε την ομορφιά των γυναικών, προβάλλοντας με άνεση και υψηλή αυτοπεποίθηση τις τριχωτές μασχάλες της. 

Στις δεκαετίες ’70, ’80 και ‘90, οι αξύριστες μασχάλες της Grace Jones, της Madonna και της Lisa Bonet, αποτέλεσαν ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα υπέρ του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος, σπάζοντας κυριολεκτικά όλα τα μέχρι τότε δεδομένα της θηλυκής σεξουαλικότητας». 


Φυσικά, δεν μπορεί κανείς να παραλείψει από τη λίστα των πρωτοπόρων του «κινήματος» της αξύριστης μασχάλης, μια ακόμη αγαπημένη ηθοποιό του σύγχρονου Χόλιγουντ, την Julia Roberts, η οποία εμφανίστηκε το 1999 στην πρεμιέρα της ταινίας «Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ» με μπόλικες τρίχες στις μασχάλες της, οι οποίες αποκαλύπτονταν χωρίς κανένα κόμπλεξ μέσα από το απαστράπτον κόκκινο φόρεμά της κάθε φορά που σήκωνε τα χέρια να χαιρετήσει το κοινό. 
«Ήταν μια εμφάνιση που έστειλε ισχυρά κύματα σοκ στην βιομηχανία του κινηματογράφου, της μόδας και της ομορφιάς», γράφει η Daily Telegraph.

Τη λίστα συμπληρώνουν η Αγγλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Lola Kirke μαζί με την Αμερικανίδα συνάδελφό της Amandla Stenberg -οι οποίες περπάτησαν περήφανα πάνω στο κόκκινο χαλί των Golden Globes του 2017 με ορατά πυκνές τρίχες κάτω από τις μασχάλες τους. 

Βάλτε στο λογαριασμό και την Penélope Cruz, η οποία συχνά-πυκνά εμφανίζεται δημοσίως με όχι και τόσο περιποιημένες μασχάλες. 

«Δεν υπάρχει σωστή απάντηση, ούτε επιλογή που να με κάνει περισσότερο ή λιγότερο φεμινίστρια, ή ακόμη και “κακή φεμινίστρια” -για να δανειστώ τα λόγια της συγγραφέως και ακτιβίστριας Roxane Gay», γράφει στο λογαριασμό της στο Instagram η Emily Ratajkowski, προσθέτοντας: «Εφόσον πρόκειται για επιλογή μου, τότε είναι η σωστή. Στην τελική, η ταυτότητα και η σεξουαλικότητα ενός ατόμου εξαρτάται από τον ίδιο και κανέναν άλλον».

THE BEAUTY TEAM