Ηλιακό έγκαυμα: πέρα από την αλόη

iliako-egkauma-pera-apo-tin-aloi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Ποια άλλα συστατικά βοηθούν στην άμεση ανακούφιση από τον πόνο και ελαχιστοποιούν τις βαθύτερες βλάβες του δέρματος.

Σύμφωνα με όλους τους ειδικούς, εάν το δέρμα σας βρεθεί ανυποψίαστο σε μια έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία, οι επαλείψεις με τζελ αλόη βέρα -το «φυτό των εγκαυμάτων»- σταματά άμεσα τη φλεγμονή, παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον ιστό, σκοτώνει όλα τα μικρόβια που μπορεί να διεισδύσουν λόγω του εγκαύματος και ενεργοποιεί τα ινοβλαστικά κύτταρα. 
Αλλά αν δεν σας βρίσκετε πρόχειρη μια συσκευασία τζελ αλόης βέρα, τι εναλλακτικές έχετε; Η celebrity ιατρική αισθητικός Candace Marino, γνωστή στους κύκλους του Χόλιγουντ ως «The LA Facialist», δίνει τις λύσεις που θα καταπραΰνουν και θα θεραπεύσουν αποτελεσματικά ένα ηλιακό έγκαυμα. 

Σύμφωνα με την ειδικό, κορυφαία επιλογή είναι το ελληνικό γιαούρτι, ένα απίστευτο συστατικό επούλωσης του δέρματος που πάντα υπάρχει στο ψυγείο σας. «Το ελληνικό γιαούρτι περιέχει μεγάλες ποσότητες γαλακτικού οξέος μαζί με προβιοτικά, συστατικά που έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τη θερμότητα από το ηλιακό έγκαυμα μειώνοντας σχεδόν αμέσως τον πόνο, την ευαισθησία και την ερυθρότητα», λέει η Marino, προσθέτοντας: «Επίσης, ένα άλλο ελληνικό προϊόν που διαθέτει αυτές τις ιδιότητες και το λατρεύω πραγματικά -χωρίς να είναι βρώσιμο- είναι το Korres Greek Yoghurt Cooling Gel, το οποίο είναι κατάλληλο τόσο για πρόσωπο όσο και για σώμα και δεν αφήνει κολλώδες υπόλειμμα όπως μπορεί να κάνει η αλόη μερικές φορές».

Γνωρίζετε τι είναι το witch hazel; «Είναι ένα αυτοφυές ιθαγενές φυτό της Βορειοανατολικής Αμερικής και ανήκει στην οικογένεια των Αμαμηλιδών», λέει η αισθητικός, «με το απόσταγμά του, το οποίο ενσωματώνεται συνήθως σε κρέμες και αλοιφές, να παρέχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ανακούφιση από τα ηλιακά εγκαύματα». Μπορείτε να ψεκάσετε αμαμηλίδα στο ερεθισμένο δέρμα ή να την απλώσετε σε κρύα κομπρέσα. 

Ένα ακόμη ευεργετικό βότανο για τα ηλιακά εγκαύματα -και πολύ πιο κοινό από την αμαμηλίδα- είναι το πράσινο τσάι. «Με παρόμοιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, το πράσινο τσάι επίσης μπορείτε να το απλώσετε σε μορφή σπρέι ή κρύα κομπρέσα, απολαμβάνοντας άμεσα την αποκατάσταση του φλογισμένου, πονεμένου και κατεστραμμένου δέρματος», αναφέρει η Marino. 

«Κάπου μέσα στο νεσεσέρ των διακοπών σας θα υπάρχει οπωσδήποτε υαλουρονικό οξύ, και ο λόγος είναι επειδή ξέρετε καλά πως οι sheet masks προσώπου, οι κρέμες ματιών, τα serum και οι ενυδατικές που περιέχουν αυτό το σούπερ ενυδατικό συστατικό, εγγυώνται την βαθιά και διαρκή ενυδάτωση της επιδερμίδας σας όλο το καλοκαίρι», λέει η αισθητικός, συνεχίζοντας: «Όμως, το υαλουρονικό οξύ είναι και ένα δραστικό συστατικό κατά των ηλιακών εγκαυμάτων, μιας και ενυδατώνει άμεσα και καταπραΰνει τη φλεγμονή». Στα φαρμακεία κυκλοφορούν κρέμες εξειδικευμένης, άμεσης και αποτελεσματικής δράσης κατά των εγκαυμάτων για πρόσωπο και σώμα με υψηλές δόσεις υαλουρονικού οξέος, ωστόσο, για ηλιακές βλάβες στο πρόσωπο, η Marino δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στον ορό Hyalu B5 Pure Hyaluronic Acid της La Roche Posay, ο οποίος εκτός από υαλουρονικό οξύ περιέχει βιταμίνη Β5 και ένα αποκλειστικό παράγωγο από το σπάνιο ασιατικό φυτό Centella Asiatica, συνδυαστικά με ιαματικό νερό της La Roche-Posay. «Η καταπραϋντική δράση του συγκεκριμένου ορού, επουλώνει και ενισχύει την ανάπλαση της επιδερμίδας δημιουργώντας ένα ενυδατικό φιλμ προστασίας για πρόληψη της απώλειας υγρασίας», αναφέρει η Marino. 

THE BEAUTY TEAM