Η «ψυχανάλυση» ενός μανικιούρ: τι αποκαλύπτει το σχήμα των νυχιών μας

i-psuxanalusi-enos-manikiour
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει τον εκπληκτικό τρόπο που το σχήμα των νυχιών σας μαρτυρά τα εσώψυχά σας.

Όπως κάθε τάση που ακολουθείτε στο μακιγιάζ ή το κούρεμα και το χρώμα των μαλλιών σας, έτσι και το μανικιούρ που επιλέγετε, έχει πολλά να αποκαλύψει για την ιδιοσυγκρασία σας. Αλλά πριν περάσουμε στην «ψυχανάλυση» του σχήματος των νυχιών σας, ας δούμε μερικές ιστορικές λεπτομέρειες: «Το βερνίκι νυχιών όπως το γνωρίζουμε σήμερα “εφευρέθηκε” τη δεκαετία του 1920, από μια διάσημη makeup artist της εποχής, την Michelle Menard. Είναι η πρώτη που δημιούργησε ένα γυαλιστερό και σταθερό προϊόν βαφής νυχιών, αντλώντας την έμπνευσή της -και τα υλικά- από τις βαφές αυτοκινήτων, με το σχήμα των νυχιών σπάνια να ξεφεύγει από τα συντηρητικά στάνταρντ της εποχής», διαβάζουμε στο Byrdie. 
- Τη δεκαετία του 1930 και του 1940, τα νύχια σε σχήμα αμυγδάλου ήταν το απανταχού γυναικείο trend, με το λαμπερό κόκκινο βερνίκι να κυριαρχεί σε όλες ντίβες του κινηματογράφου. 
- Το 1955 εφευρέθηκαν τα ακρυλικά νύχια, με τα σχήματα μανικιούρ να ποικίλουν από στρογγυλεμένα και τετράγωνα έως πολύ μυτερά. 
- Στη δεκαετία του 1960, τα τετράγωνα νύχια ήταν ίσως το πιο δημοφιλές σχήμα, με τις περισσότερες γυναίκες να επιλέγουν ουδέτερες αποχρώσεις βερνικιού, όπως το απαλό χρυσό και το ροδακινί. 

- Αρχές του ‘70 κυριαρχεί η τάση του γαλλικού μανικιούρ, η οποία εξακολουθεί να λατρεύεται μέχρι και σήμερα -με τη λευκή γραμμή στην άκρη των ουδέτερα βαμμένων νυχιών να αποτελεί σήμα κατατεθέν του συγκεκριμένου στιλ.   
- Τις δεκαετίες ‘80 και ’90 τα σχήματα των νυχιών -φυσικά ή τεχνητά- απέκτησαν μεγαλύτερη τόλμη όσον αφορά στο μήκος και την «αιχμηρότητά» τους, όπως και στην αχαλίνωτη χρωματική τους ελευθερία. 
- Σήμερα, παρόλο που το μανικιούρ δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε προηγούμενο στιλιστικό και χρωματικό πλαίσιο, εντούτοις τα παραδοσιακά οβάλ, τετράγωνα, αμυγδαλωτά ή πολύ αιχμηρά σχήματα εξακολουθούν να συνυπάρχουν αρμονικά μαζί με όποιο άλλο εξεζητημένο μανικιούρ μπορεί να δημιουργήσει μια γυναίκα μόνη στο σπίτι ή σε ένα επαγγελματικό σαλόνι νυχιών. 

«Η νέα εποχή αποδεικνύει ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και θέλουμε να το δείχνουμε με όποιο τρόπο μπορούμε», λέει στο Byrdie η Cassidy Brown, μια nail artist με σπουδές ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας. «Και η επιλογή ενός συγκεκριμένου σχήματος μανικιούρ μπορεί στις μέρες μας να αντικατοπτρίζει την αληθινή προσωπικότητα μιας γυναίκας, σε τέτοιο βαθμό, που να μπορεί να εμβαθύνει και στην ανάλυση του ψυχισμού της», αναφέρει η ειδικός εξηγώντας: «Έρευνα του τμήματος ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα του Καναδά μελέτησε το μήκος και το σχήμα των νυχιών σε 224 γυναίκες ηλικίας 18 έως 50 ετών, συσχετίζοντάς τα με την ψυχοσύνθεσή τους, αλλά και με τις συγκεκριμένες επαγγελματικές, κοινωνικές και πρακτικές δεξιότητες». 

- Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι γυναίκες με μακριά, αιχμηρά νύχια, όσο κι αν κάποιες φορές ο χαρακτήρας τους είναι περισσότερο εριστικός από το κανονικό, εντούτοις διαθέτουν συνολικά μια άκρως θηλυκή εμφάνιση με έντονη την αίσθηση της καλής εικόνας του εαυτού τους. «Αυτό είναι πλήρως κατανοητό από τη στιγμή που πρόκειται για  το πιο απαιτητικό μανικιούρ συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο», λέει η Brown, προσθέτοντας: «Αυτές οι γυναίκες πιθανότατα δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με σπορ, φυσικές δραστηριότητες ή οικιακές εργασίες, είναι όμως πάντα πρόθυμες για διασκέδαση σε νυχτερινές εξόδους, επίσημες εμφανίσεις και πάρτι». 

- Όσες προτιμούν τα κοντά μανικιούρ είναι τις περισσότερες φορές γυναίκες με επίγνωση της κλασικής, διαχρονικής ομορφιά τους, όμως είναι επίσης και πολύ χειριστικές. «Τις ενδιαφέρει περισσότερο η τελειότητα των πραγμάτων γύρω τους παρά η εικόνα τους -την οποία θεωρούν σίγουρη- και θέλουν να έχουν πάντα το πάνω χέρι. Φαινομενικά δείχνουν συντηρητικές, είναι όμως απολύτως αξιόπιστες. Κλασικές “μαμάδες” και καλές “νοικοκυρές”, οι οποίες ασχολούνται ενεργά με διάφορες φυσικές δραστηριότητες εντός και εκτός σπιτιού», λέει η ειδικός.

- Τα μεσαίου μήκους μανικιούρ με στρογγυλεμένες γωνίες, συνήθως επιλέγονται από ρομαντικές γυναίκες, με ανεξάντλητη όσο και καμιά φορά παράξενη φαντασία. Χωρίς να είναι τελειομανείς στα πρακτικά ζητήματα, εντούτοις δίνουν και παίρνουν πολλή αγάπη. «Ένα σημαντικό εύρημα της έρευνας: τέτοιες γυναίκες είναι από τις πιο πιστές στις σχέσεις ή στο γάμο τους», τονίζει η Brown.

- Κάτι παρόμοιο υποδηλώνουν και τα νύχια σε σχήμα αμυγδάλου: «Ειλικρίνεια, φιλικότητα, πίστη και ευγένεια», λέει η ειδικός. «Οι άνθρωποι θέλουν να περνάνε χρόνο μαζί σας και να σας εξομολογούνται τα πάντα, επειδή είστε όχι μόνο καλή ακροάτρια, αλλά και αποτελεσματική στον ήπιο χειρισμό δύσκολων καταστάσεων». 

- «Μοιάζει παράδοξο, αλλά οι γυναίκες με τετράγωνο μανικιούρ είναι από τις περιπετειώδεις, «τόσο στη γενικότερη ζωή τους, όσο και στις ερωτικές τους σχέσεις», λέει η ειδικός. Τα τετράγωνα νύχια υποδηλώνουν επίσης ένταση και πάθος που μπορεί να ξεπεράσει τα όρια, αλλά και ειλικρίνεια και σταθερότητα απόψεων. 

- Τα κοντά αλλά πολύ μυτερά νύχια, όπως και εκείνα που είναι διαρκώς μισοφαγωμένα, είναι ίσως τα πιο κακοχαρακτηρισμένα -τόσο από πλευράς αισθητικής, όσο και ψυχολογικής ανάλυσης. Οι ερευνητές μιλούν για γυναίκες χωρίς υψηλή ευφυΐα και μειωμένα διπλωματικά προσόντα, συνδυαστικά με ιδιοσυγκρασία που χαρακτηρίζεται από διαρκή νευρικότητα και έλλειψη αυτοσυγκράτησης -καταλήγοντας στα όρια της μανιοκατάθλιψης. 

- Και όπως αναμενόταν, οι γυναίκες με κλασικά και διαχρονικά κομψά νύχια, όπως είναι τα οβάλ σε οποιοδήποτε μήκος, είναι εκείνες που η ιδιοσυγκρασία τους βρίσκεται στον ασφαλή μέσο όρο: «Πιο μειλίχιες και πιο ερωτεύσιμες από εκείνες με τα αιχμηρά νύχια, λιγότερο ακραίες και χειριστικές από εκείνες με πολύ κοντό μανικιούρ», λέει η Brown. «Δείχνετε υπομονή και κατανόηση αλλά μόνο εκεί που θα επιλέξετε εσείς, διαφορετικά γίνεστε καπνός. Ξέρετε να παίζετε καλά το παιχνίδι του έρωτα αναδεικνύοντας κάθε φορά την πλευρά του χαρακτήρα σας που ταιριάζει στην περίσταση, επειδή κατά βάση είστε πρακτικές και ανεξάρτητες».

THE BEAUTY TEAM