Πώς ένα βιβλίο μπορεί να αλλάξει την εικόνα σας για την φυσιολογική γήρανση

pos-ena-biblio-mporei-na-allaksei-tin-eikona-sas-gia-tin-fusiologiki-giransi
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Μια συγγραφέας δίνει ένα νέο νόημα στο παράδοξο της ομορφιάς των social media.

Έχετε ακούσει για το τεστ γήρανσης με το μολύβι; Λοιπόν, δουλεύει κάπως έτσι: τοποθετείτε ένα μολύβι κάτω από το ένα στήθος σας -σε οριζόντια θέση με το πάτωμα. Εάν το μολύβι πέσει αμέσως, τότε τα καλά νέα είναι πως έχετε ζεύγος πολύ νεανικών και ζωηρών μαστών. Εάν όμως το μολύβι παραμείνει στη θέση του εγκλωβισμένο κάτω από το στήθος σας, σημαίνει ότι ο μαστός σας έχει χαλαρώσει. Η Autumn Whitefield-Madrano, εμπειρική ειδικός στην αντιγήρανση και συγγραφέας του best seller «Face Value & The Hidden Ways Beauty Shapes Women's Lives», είναι αυτή που εφηύρε το συγκεκριμένο τεστ, λίγο μετά τα 30 της. 

«Πιθανώς δεν χρειάζεστε πτυχίο φυσικής για να διαπιστώσετε πόσο αντίκτυπο έχει ο νόμος της βαρύτητας στο δέρμα σας όσο μεγαλώνετε», γράφει η Whitefield-Madrano, προσθέτοντας: «Η καταραμένη βαρύτητα δεν έχει ποτέ καλά νέα όσον αφορά τα στήθη σας, όσο και στο πρόσωπο ή τους γλουτούς σας καθώς μεγαλώνετε». 

Έχουν περάσει 25 χρόνια από τη δημοσίευση ενός άλλου best seller με τον τίτλο «The Beauty Myth» -από την συγγραφέα και beauty editor Naomi Wolf-, το οποίο διαπραγματευόταν το πώς η εικόνα της ομορφιάς χρησιμοποιείται ενάντια στην ψυχολογία κάθε γυναίκας που δεν είναι νέα, όμορφη, fit και σέξι, εξαπολύοντας τα βέλη της στη βιομηχανία του modeling. «Ο μύθος της ομορφιάς των celebrities, ως μια κοινωνική δύναμη που τροφοδοτείται από μια σύγκρουση καπιταλιστικών παρορμήσεων και ξεπερασμένων πολιτιστικών υποθέσεων, όλο και θα γιγαντώνει μυθική του υπόσταση», έγραφε η Wolf εν έτει 1990, χωρίς -πιθανώς- να γνωρίζει πόσο τρομακτικό αντίκτυπο θα είχε η άποψή της στις σύγχρονες μέρες του διαδικτύου και των social media. 

«Το διαδίκτυο έχει αναγάγει αυτόν τον απατηλό μύθο σε κάτι πολύ πιο νεφελώδες και ίσως ακόμη πιο ολέθριο, από ό,τι η Naomi Wolf πίστευε», γράφει σήμερα η Whitefield-Madrano. «Η επιτακτική ανάγκη για μια αγέραστη ομορφιά με κάθε τρόπο, μέσα από ένα μεθυστικό μείγμα φιλοδοξίας και άγχους, μολονότι τείνει να είναι υπερβολικά τεκμηριωμένη επιστημονικά μέσω δερματολόγων, αισθητικών και πλαστικών χειρουργών, εντούτοις γίνεται ελάχιστα κατανοητή και απτή στο μέσο πληθυσμό, εν μέρει εξαιτίας της σύγχυσης που προκαλεί ο βομβαρδισμός εντολών μιας εικόνας δέρματος, που δεν μπορεί να πραγματωθεί από καμία γυναίκα άνω των 40 ή ακόμη και πολύ κάτω από τα 30 της χρόνια».

Η ιδεατή ομορφιά προκαλεί κενά στη σκέψη μας, τονίζει η συγγραφέας, με την ίδια να θεωρεί πως το βιβλίο της επιχειρεί να εξετάσει την ιδανική ομορφιά όχι μόνο μέσα από την ηλικία, αλλά και συνδυαστικά με το επίπεδο αυτοεκτίμησης και ιδεολογίας, τουλάχιστον όσον αφορά στο προφίλ κάθε γυναίκας που εκτίθεται στα social media. «Όπου υπάρχει ένα συμβατικό, εύκολο συμπέρασμα ή στερεότυπο για τον ρόλο της ομορφιάς της γυναίκας στην σύγχρονη ζωή μέσα από τα social media, τόσο η πλειοψηφία των καθημερινών γυναικών αρχίζουν να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους, πρωτίστως εξαιτίας του εγωισμού και της αντιζηλίας που προάγει το Instagram. Ζούμε σε μια απλόχερα εξομολογητική κουλτούρα, που δεν αφήνει επίπεδα αυτοπροστασίας και ζεστασιάς στην ανθρώπινη ύπαρξη. Όλα υπάγονται κάτω από τον κανόνα της αυστηρής κριτικής. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας, όσο ακόμη κι αν θέλετε να θεωρείστε ώριμες γυναίκες».

THE BEAUTY TEAM