Τα δερματικά σημάδια που φανερώνουν έλλειψη βιταμίνης D

ta-dermatika-simadia-pou-faneronoun-elleipsi-bitaminis-d
ΤΡΙΤΗ, 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Λύνονται οι γρίφοι για το «μεσογειακό παράδοξο» και το ασθενικό σας δέρμα.

Με τις επιστημονικές έρευνες να δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην περιοχή της Μεσογείου παρουσιάζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D στον οργανισμό τους, μην απορείτε που το δέρμα σας εξακολουθεί να είναι θαμπό, ξηρό και «ασθενικό», παρόλο που περάσατε τις καλοκαιρινές διακοπές σας κάτω από τον ελληνικό ήλιο. O Dr. Eugene Conte, δερματολόγος στο Pine Belt Dermatology & Skin Cancer Center, λέει: «Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την συνολική υγεία και ευημερία του οργανισμού μας. Είναι η βιταμίνη του ήλιου, καθώς συντίθεται κυρίως όταν η επιδερμίδα εκτίθεται στο ηλιακό φως, και η έλλειψή της μπορεί να επηρεάσει την υγεία με πολλούς τρόπους, και ειδικά όταν πρόκειται για το δέρμα σας. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αποφεύγουμε τελείως τον ήλιο ή χρησιμοποιούμε αντιηλιακά με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας, είναι ίσως το πιο μεγάλο παράδοξο: οι έρευνες δείχνουν ότι ένα απόρθητο SPF -το οποίο προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος- είναι μια από τις κύριες αιτίες που παρεμποδίζουν τη σύνθεση βιταμίνης D στο δέρμα».

- Μια θαμπή επιδερμίδα μπορεί να είναι ένα σοβαρό σημάδι έλλειψης βιταμίνης D. Αν παρατηρείτε πως το δέρμα σας δεν είναι πια τόσο εύπλαστο όπως πριν, αυτό συμβαίνει επειδή τα κύτταρα του δέρματος χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D για να αναγεννηθούν σωστά και να παραμείνουν υγιή. «Η βιταμίνη D δρα κυρίως ως αντιοξειδωτικό, άρα είναι σε θέση να βοηθήσει ενάντια στις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες χάρη στην δύναμή της να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες», τονίζει ο δερματολόγος.

- Ένα άλλο ύποπτο φαινόμενο είναι οι διαρκείς φλεγμονές. Η βιταμίνη D έχει την ικανότητα να μειώνει σημαντικά ξεσπάσματα όπως κοκκινίλες, ροδόχρου ακμή και σπυράκια, πράγμα που σημαίνει ότι η έλλειψή της κοστίζει ακριβά στην υγεία του δέρματός σας. «Το πιο ενδεικτικό ορατό σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης D είναι το πολύ ξηρό δέρμα και οι φραγμένοι πόροι σε όλες τις περιοχές του προσώπου -ιδίως στα μάγουλα, στο πιγούνι και στο μέτωπο-, ενώ σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις, άτομα με έντονη ανεπάρκεια μπορεί να αναπτύξουν έκζεμα», αναφέρει ο ειδικός.

- Το πιο απρόβλεπτο σημάδι είναι η έντονη εφίδρωση. «Η επιστημονική βιβλιογραφία περιγράφει την υπερβολική εφίδρωση στα βρέφη ως ένα από τα πρώιμα σημάδια της έλλειψης αυτής της βιταμίνης. Και ένα από τα πιο εμφανή συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης D στους ενήλικες είναι αυτή ακριβώς η υπερβολική εφίδρωση του τριχωτού της κεφαλής και του μετώπου σε σύγκριση με το υπόλοιπο σώμα. Εάν αισθάνεστε ότι το κεφάλι σας ιδρώνει περισσότερο από το κανονικό αυτό μπορεί να σχετίζεται με την έλλειψη βιταμίνης D στο σώμα σας», τονίζει ο Dr. Conte.

- Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα σας προτείνει μια θεραπεία για αναπλήρωση της βιταμίνης D μέσω συμπληρωμάτων, τα οποία είναι διαθέσιμα σε δύο μορφές: βιταμίνη D-2 και D-3. «Προτιμήστε εκείνα που περιέχουν βιταμίνη D3 και όχι D2, επειδή η πρώτη είναι ζωικής προέλευσης, παρόμοιας με αυτή που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός οπότε είναι πολύ πιο εύκολα απορροφήσιμη. Επιπλέον, επιμείνετε σε όσα συμπληρώματα βιταμίνης D περιέχουν μαγνήσιο, ένα μέταλλο που βοηθά στον ευκολότερο μεταβολισμό της βιταμίνης D στον οργανισμό», συμβουλεύει ο Dr. Conte. 

THE BEAUTY TEAM