Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ασφαλή περιποίηση του δέρματος στην εγκυμοσύνη

ti-prepei-na-gnorizete-gia-tin-asfali-peripoiisi-tou-dermatos-kata-tin-egkumosuni
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Σημαντικές επιστημονικές οδηγίες σχετικά με το Botox, το μέλασμα, την ακμή και την γενική φροντίδα του δέρματος μιας υποψήφιας μαμάς.

Η εννιά μήνες της εγκυμοσύνης φέρνουν μια σειρά αλλαγών στο σώμα κάθε υποψήφιας μητέρας, κυρίως αφορώντας στην εμφάνιση δερματικών προβλημάτων όπως η ακμή και το μέλασμα. «Αν και η διατήρηση μιας συνηθισμένης ρουτίνας περιποίησης του δέρματος σας δείχνει φαινομενικά ασφαλής, εντούτοις, υπάρχουν μερικά πολύ σοβαρά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη, ώστε να μην ρισκάρετε ούτε στο ελάχιστο την προφύλαξη του μωρού σας όσο βρίσκεται μέσα στην κοιλιά σας», λέει η δερματολόγος Dr. Roberta Zaffari-Townsend, δίνοντας τις κατάλληλες εξηγήσεις και συμβουλές.

«Όταν μιλάμε για συστατικά που απλώνετε στο δέρμα σας, σε αυτά δεν πρέπει επ’ ουδενί τρόπο να σχετίζονται με εξαένυδρο χλωριούχο αλουμίνιο, το οποίο συχνά υπάρχει σε αντιιδρωτικά προϊόντα», τονίζει η δερματολόγος. «Άλλα συστατικά που απαγορεύονται είναι το σαλικυλικό οξύ -χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της ακμής-, οι ενυδατικές λοσιόν σώματος με ουρία –για την ξηρότητα του δέρματος- και τα ρετινοειδή, τα οποία είναι χρήσιμα τόσο για τη θεραπεία της ακμής όσο και της φωτογήρανσης».  

Τα ασφαλή συστατικά φροντίδας του δέρματος: Μεταξύ των ουσιών που συστήνονται για τις έγκυες γυναίκες είναι τα λάδια σώματος από καρύδα, αμύγδαλο, σπόρους σταφυλιού και βούτυρο καριτέ, τα οποία αυξάνουν την ελαστικότητα του δέρματος και βοηθούν στην καταπολέμηση των ραγάδων χωρίς την παραμικρή υπόνοια για πιθανή βλάβη της υγείας του εμβρύου. Επίσης, σύμφωνα με την δερματολόγο, όσες κρέμες ή γαλακτώματα περιέχουν γαλακτικό και αζελαϊκό οξύ, κρίνονται ως επίσης ασφαλείς, επειδή προάγουν την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου χωρίς να διαταράσσουν την φυσιολογική ανάπτυξη του μωρού σας όσο βρίσκεται στην κοιλιά σας. «Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει μια έγκυος έχει να κάνει με τις σφοδρές ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν έντονες εξάρσεις ακμής. «Για έναν ακόμη λόγο, οι καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν αυτές τις ενώσεις ήπιων οξέων -γλυκολικό και αζελαϊκό-, ενδείκνυνται για την περίσταση», αναφέρει η Dr. Zaffari-Townsend.

Το πρόβλημα με το μέλασμα: «Το μέλασμα που παρουσιάζεται κατά την περίοδο της κύησης ονομάζεται “μάσκα εγκυμοσύνης” ή χλόασμα και η εμφάνισή του οφείλεται στην αύξηση της μελανινοτρόπου ορμόνης, της προγεστερόνης και των επιπέδων των οιστρογόνων στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
«Σύμφωνα με έρευνες, γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης που λαμβάνουν αγωγή ορμονικής αποκατάστασης με προγεστερόνη συγκριτικά με όσες λαμβάνουν μόνο οιστρογόνα έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν μέλασμα», τονίζει η ειδικός, «ωστόσο, ιδιαίτερα προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι έγκυες με γενετική προδιάθεση ή οικογενειακό ιστορικό στην εμφάνιση μελάσματος, καθώς η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αποτελεί τη βασική αιτία για την εμφάνιση των πανάδων».
Σε γενικές γραμμές, η Dr. Zaffari-Townsend λέει ότι η καλύτερη συμβουλή είναι να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με SPF 30 ή μεγαλύτερο για να αποφύγετε ή να ανακουφίσετε τη διαταραχή της μελάγχρωσης, επιλέγοντας φόρμουλες που περιέχουν ανόργανα συστατικά όπως οξείδιο ψευδαργύρου και διοξείδιο τιτανίου. «Τα χημικά αντηλιακά πρέπει να αποφεύγονται δεδομένης της ικανότητας του δέρματος να απορροφά, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο, ενώ αντίθετα τα μέταλλα τείνουν να προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία και να προκαλούν μικρότερο ερεθισμό του δέρματος». 
Οι καλύτερες δραστικές ουσίες για τη θεραπεία του μελάσματος σε έγκυες γυναίκες είναι το γλυκολικό οξύ, το αζελαϊκό οξύ και η βιταμίνη C. Αυτά τα προϊόντα είναι ικανά να βοηθήσουν να ελαφρύνει το δέρμα και, κατά συνέπεια, να ανακουφίσει το χλόασμα. 

Είναι ασφαλές να κάνετε Botox; Η ειδικός αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ακόμη και κατά την περίοδο του θηλασμού, δεν συνιστάται η χρήση αλλαντικής τοξίνης. «Μολονότι πολλές μελέτες δείχνουν ότι η δόση Botox που χρησιμοποιείται για αισθητικούς σκοπούς έχει ελάχιστη επίδραση στο μητρικό γάλα, εντούτοις, κρατήστε μακριά έστω και το ελάχιστο ρίσκο για την υγεία του μωρού σας». 

THE BEAUTY TEAM