Ο δρόμος για ένα καλύτερο «beauty sleep» ξεκινά τη στιγμή που ξυπνάτε

o-dromos-gia-ena-kalutero-beauty-sleep-ksekina-ti-stigmi-pou-ksupnate
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Εάν δεν μπορείτε να κοιμάστε κάθε βράδυ όπως θα θέλατε, οι ειδικοί εξηγούν τι σημαίνει σωστή «υγιεινή» του ύπνου.

«Το να μην κοιμάστε αρκετά κάθε βράδυ είναι το ίδιο καταστροφικό για την υγεία και την ομορφιά του δέρματός σας με το κάπνισμα -σας καταστρέφει αργά και βασανιστικά», λέει ο λέει ο Joe Holder, ένας από τους πιο δημοφιλείς προπονητές ολιστικής προσέγγισης στις ΗΠΑ, συγγραφέας και συντάκτης ευεξίας. «Μπορείτε να περάσετε πολλές μέρες χωρίς φαγητό και να επιζήσετε», προσθέτει, αλλά η στέρηση ύπνου αρχίζει να καταστρέφει το σώμα και το δέρμα σας σχεδόν αμέσως». 
Ο Holder εξηγεί: «Σχεδόν όλοι οι ζώντες οργανισμοί έχουν κύκλους ανάπαυσης, οι οποίοι είναι σαφώς συνδεδεμένοι με τον 24ωρο ρυθμό της ανατολής και της δύσης του ήλιου. Και ο άνθρωπος είναι το μόνο είδος που προσπαθεί να το ξεπεράσει με έναν απολύτως αυτοκαταστροφικό τρόπο. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι εάν κοιμάστε καλά, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα λειτουργήσει καλύτερα. Ο μεταβολισμός σας θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας θα είναι πιο σταθερό. Επιπλέον, η έλλειψη επαρκούς ύπνου έχει συνδεθεί βασικά με κάθε ασθένεια: καρκίνος, διαβήτης, ουρική αρθρίτιδα, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, Αλτσχάιμερ, παχυσαρκία και κακή ψυχική υγεία».

Η Dr. Patricia Oyetakin, διευθύντρια κλινικής και πειραματικής δερματολογίας στο πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Οχάιο και συγγραφέας του βιβλίου Πώς ο Φτωχός Ύπνος Επιδρά στη Γήρανση του Δέρματος», λέει: «Όταν ήσασταν νεότερες, η έλλειψη ύπνου λόγω μελέτης, σπουδών, πολλών επαγγελματικών υποχρεώσεων ή διασκέδασης, δεν προκαλούσε αγωνία ή υποψίες για διάφορες διαταραχές της υγεία σας. Όσο όμως περνούν τα χρόνια, ο ύπνος είναι σαν ένα φυσικό φάρμακο που βελτιώνει την απόδοση όλων των λειτουργιών του σώματος. Και πρώτα απ’ όλα της αντιγηραντικής σας φροντίδας». 
Όπως εξηγεί η Dr. Oyetakin, μετά από έναν άσχημο ή φτωχό νυχτερινό ύπνο, η επιδερμίδα αποκτά θαμπή, γκρίζα όψη. Μπορεί επίσης να παρουσιάσει αυξημένη λιπαρότητα. Μακροπρόθεσμα, όταν έχουμε ξαγρυπνήσει πολλές νύχτες συνεχόμενα, βλέπουμε και νιώθουμε την επιδερμίδα μας πιο λεπτή. Με την πάροδο του χρόνου, γίνεται πιο ευαίσθητη και χάνει την ελαστικότητά της, ενώ οι λεπτές γραμμές εντείνονται.  «Έρευνες δείχνουν ότι ο χρόνιος κακής ποιότητας ύπνος εντείνει τα σημάδια ενδογενούς γήρανσης», αναφέρει η δερματολόγος. «Αντίθετα, όταν το σώμα ξεκουράζεται σωστά κάθε νύχτα,  οδηγεί στο ιδανικό beauty sleep: η κυκλοφορία του αίματος ενισχύεται, επιτρέποντας να μεταφέρονται περισσότερες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες στην επιδερμίδα, ενώ σύμφωνα με όλες τις μελέτες, πολλοί βασικοί δείκτες της υγείας της επιδερμίδας βελτιώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένης της κυτταρικής διαίρεσης». 

Δείτε τον νυχτερινό ύπνο σας σαν μια ρουτίνα προπόνησης: Για να λυθεί το πρόβλημα του κακού νυχτερινού ύπνου, ο Holder προτείνει να σκεφτείτε τον ύπνο σαν κάτι δηλαδή που θα προσεγγίσετε με πειθαρχία και αφοσίωση, όπως μια προπόνηση. «Θα πρέπει να είναι κάτι που ανυπομονείτε να κάνετε με τον πιο φυσικό τρόπο, δηλαδή δίχως χάπια -με ή χωρίς ιατρική συνταγή. Κανένα υπνωτικό σκεύασμα δεν θα μετατρέψει τις 4 ώρες ύπνου σε 8, παρά μόνο η αφοσίωσή σας σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα “υγιεινής” του ύπνου», λέει ο wellness coach, δίνοντας μερικές στοιχειώδεις συνήθειες, οι οποίες αποτελούν τον κορμό ενός σχεδίου για καλό ύπνο:
- Αποφεύγετε να τρώτε ή να πίνετε αλκοόλ πολύ κοντά στην ώρα που θα πέσετε για ύπνο -τρεις τουλάχιστον.
- Προσπαθήστε να ετοιμάζεστε για νυχτερινή κατάκλιση περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ -και πάντα πριν τα μεσάνυχτα.
- Λίγο πριν φτάσετε στο κρεβάτι, προετοιμάστε τον εγκέφαλό σας με μερικές κινήσεις χαλάρωσης: πιείτε μια ζεστή κούπα τσάι μέντας, εισπνεύστε ένα αιθέριο έλαιο με χαλαρωτικές ιδιότητες και εκτελέστε μερικές αργές διατάσεις επί πέντε λεπτά.
- Αποφύγετε τα έντονα φώτα στο δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που παράγουν τα κινητά.

Το μυστικό του ήλιου που ωφελεί το beauty sleep σας: Εάν ακολουθήσετε αυτές τις κινήσεις πριν πέσετε για ύπνο σημαίνει ότι θα κοιμηθείτε καλά; «Όχι ακριβώς», λέει η Dr. Oyetakin, εξηγώντας ότι η “υγιεινή” του ύπνου δεν τελειώνει με το που ξαπλώνετε στο κρεβάτι, αλλά συνεχίζεται και από τη στιγμή που θα ξημερώσει. «Η αϋπνία και ο κακός ύπνος συνδέονται άμεσα με το επίπεδο άγχους που βιώνετε καθημερινά. Και ο ήλιος είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στην καταπολέμηση του στρες, άρα και για την σωστή “υγιεινή” του ύπνου σας», τονίζει η ειδικός.
Σύμφωνα με τις μελέτες, ο κιρκάδιος ρυθμός είναι το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού, το οποίο ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου και της αφύπνισης. «Σκεφτείτε το σαν ένα 24ωρο ρολόι που τρέχει στο πίσω μέρος του εγκεφάλου σας και καθορίζει το πότε είστε ξύπνιοι και πότε κοιμάστε. Όταν ο κιρκάδιος ρυθμός σας αποδιοργανωθεί, μπορεί να προκαλέσει -μεταξύ άλλων- προβλήματα ύπνου και κατ’ επέκταση προβλήματα υγείας και συγκέντρωσης. Γι’ αυτό βγείτε στο φως του ήλιου νωρίς το πρωί, περπατήστε ή γυμναστείτε ήπια, τεντώστε το σώμα σας και αναπνέετε όσο περισσότερο οξυγόνο μπορείτε. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερη ενέργεια το πρωί και καλύτερο ύπνο το βράδυ», συμβουλεύει η Dr. Oyetakin.

THE BEAUTY TEAM