Οι καλύτερες στρατηγικές ομορφιάς για τις workaholics

oi-kaluteres-stratigikes-omorfias-gia-tis-workaholics
ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Η πολλή δουλειά στερεύει πρόωρα την πηγαία νεότητα της επιδερμίδας σας.

Γύρω στη δεκαετία των 30 η αφοσίωση στην καριέρα είναι επιτακτική, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για την επαγγελματική και οικονομική σας ανέλιξη. Αλλά όσο επιμένετε να ζείτε για τη δουλειά σας δουλεύοντας μέχρι αργά το βράδυ, ταξιδεύοντας διαρκώς και έχοντας το βλέμμα σας μονίμως πάνω σε μια οθόνη υπολογιστή ή κινητού, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η πηγαία νεότητα της επιδερμίδας σας θα σας εγκαταλείψει πρόωρα.

-  Τα non stop deadlines που σας υποχρεώνουν να ξημεροβραδιάζεστε στο γραφείο και η πίεση που συνεπάγεται μια τέτοια ρουτίνα σε καθημερινή βάση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στο δέρμα σας. «Το άγχος ωθεί τον εγκέφαλο να απελευθερώνει φλεγμονώδεις ορμόνες και χημικές ουσίες όπως κορτιζόλη, ισταμίνη και νευροπεπτίδια, οι οποίες, συνδυαστικά με έλλειψη καλού ύπνου οδηγούν σε ξεσπάσματα ακμής, ενώ ταυτόχρονα βλάπτουν το προστατευτικό φράγμα της επιδερμίδας, καθιστώντας την πιο ευαίσθητη και περισσότερο ευάλωτη σε ερεθισμούς», λέει ο φημισμένος δερματολόγος Dr. Joel Schlessinger, ο οποίος συστήνει τα εξής: «Αντιμετωπίστε τα αρχικά ξεσπάσματα σπυριών με προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ και υπεροξείδιο του βενζολίου για να προλάβετε μια σοβαρότερη εμφάνιση ακμής, ενώ εάν το δέρμα σας αντιδρά έντονα στο στρες της δουλειάς εμφανίζοντας ξηρότητα και υπεραισθησία, επιμείνετε σε υποαλλεργικά προϊόντα χωρίς άρωμα. Και όσο κι αν το 24ωρό σας είναι πιεσμένο, πρέπει να βρείτε 30 λεπτά την ημέρα για να ασκηθείτε. Η άσκηση μπορεί να μην επηρεάζει άμεσα το δέρμα, αλλά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μειώσετε το άγχος σε όλο το σώμα και τον εγκέφαλό σας, κάτι που θα έχει έμμεσα ευεργετήματα στη νεότητα της επιδερμίδας σας». 

- Οι βλάβες από την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο ξεκινούν να εμφανίζονται προς το τέλος της δεκαετίας των 20 (επειδή δρουν αθροιστικά), κάτι που σημαίνει ότι μπαίνοντας στη δεκαετία των 30, πιθανώς να δείτε λεπτές γραμμές, μικρές πανάδες και μια αλλαγή στα φυσιολογικά επίπεδα ελαστικότητας της επιδερμίδας σας. Αλλά το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα μπορεί να δημιουργήσει και η αδιάκοπη έκθεσή σας στο μπλε φως των κινητών και των υπολογιστών. 
«Όλες οι επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών αποδεικνύουν ότι η έκθεση σε οθόνη για έξι ώρες την ημέρα επί πέντε ημέρες την εβδομάδα ισούται με 25 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακό», λέει ο Dr. Schlessinger, και συνεχίζει: «Στην πραγματικότητα, μόλις 30 ώρες έκθεσης σε μπλε φως από οθόνες smartphone ή φορητού υπολογιστή μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή στα κύτταρα του δέρματος κατά 40%».
Γι’ αυτό οι ειδικοί συστήνουν να μην ξεχνάτε να φοράτε αντηλιακό προσώπου με τουλάχιστον SPF 15 κάθε μέρα, ακόμη και το χειμώνα. Επίσης, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε ένα αντιγηραντικό σχήμα, δηλαδή ρετινοειδή όπως ρετινόλη -χωρίς συνταγή γιατρού- ή συνταγογραφούμενη τρετινοΐνη, όπως Retin-A, ώστε να εξομαλύνετε τις ρυτίδες και να φωτίσει το δέρμα σας. «Η συνταγογράφηση υδροκινόνης είναι επίσης πολύ αποτελεσματική στη μείωση των σκούρων κηλίδων και, σε μικρότερο βαθμό, τα προϊόντα που περιέχουν σόγια και γλυκόριζα», λέει ο δερματολόγος. 

- Αν η εργασία σας απαιτεί συχνά ταξίδια με αεροπλάνο, πρέπει να θυμάστε ότι ο αέρας της καμπίνας έχει μόνο 20% υγρασία και χαμηλότερη πίεση αέρα, έτσι το σώμα σας απορροφά λιγότερο οξυγόνο, το οποίο μπορεί να σας κάνει να δείχνετε πιο κουρασμένες ακόμη και μετά από μια πτήση που διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. «Το φαινόμενο “δέρμα αεροπλάνου” -το οποίο βιώνουν διαρκώς οι αεροσυνοδοί- δημιουργεί σφοδρή αφυδάτωση και στρεσάρει απότομα τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα ορατή θαμπάδα, ξηροδερμία, ξηροφθαλμία, οιδήματα και σκάσιμο των χειλιών», λέει ο ειδικός και συμβουλεύει: «Πριν επιβιβαστείτε, εφαρμόστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30, επειδή εκεί ψηλά η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο επιθετική. Στη συνέχεια απλώστε μια πλούσια ενυδατική κρέμα προσώπου, προσθέστε ορό ενυδάτωσης σε όλη την περιοχή των ματιών και ολοκληρώστε με ένα ενυδατικό lip balm». 

THE BEAUTY TEAM