Ένα ακόμη συστατικό στα αντηλιακά προκαλεί ανησυχία για πιθανά ζητήματα υγείας

ena-akomi-sustatiko-sta-antiliaka-prokalei-anisuxia-gia-pithana-zitimata-ugeias
ΤΡΙΤΗ, 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Εκτός από το βενζόλιο, μια ακόμη τοξική ουσία απειλεί να ακυρώσει με τον χειρότερο τρόπο την αντικαρκινική προστασία που παρέχουν τα αντηλιακά.

Μετά την κατηγορηματική δήλωση των ειδικών για τις πιθανότητες αύξησης του κινδύνου εμφάνισης λευχαιμίας εξαιτίας της ύπαρξης βενζολίου σε μια μεγάλη γκάμα αντηλιακών προϊόντων, μια ακόμη έρευνα αναδεικνύει για πρώτη φορά, την υποβάθμιση του οκτοκρυλενίου σε βενζοφαινόνη -μια ένωση που είναι ύποπτη ότι είναι καρκινογόνος και προκαλεί σοβαρές ενδοκρινικές διαταραχές.
 
Τρεις μήνες πριν, στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, έρευνα που διενεργήθηκε από το ανεξάρτητο εργαστήριο δοκιμών Valisure στις ΗΠΑ έλεγξε 300 επώνυμα αντηλιακά προϊόντα για να προσδιορίσει εάν περιείχαν επικίνδυνα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται βενζόλιο. «Η χημική ουσία έχει προσδιοριστεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο λευχαιμίας πέντε φορές, και ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί να είναι προβληματική», δήλωσε στο Bloomberg ο Dr. Philip Landrigan, εμπειρογνώμονας δημόσιας υγείας και καθηγητής επιδημιολογίας στο Boston College. «Το βενζόλιο προκαλεί στην πραγματικότητα μεταλλάξεις του DNA και είναι ένα ισχυρό καρκινογόνο. Ακόμη και μια μικρή δόση μπορεί να θέσει σε κίνηση την αλυσίδα συμβάντων που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο λίγα χρόνια αργότερα».

Την προηγούμενη εβδομάδα, μια νέα μελέτη ομάδας Γάλλων και Αμερικανών ερευνητών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chemical Research in Toxicology, αναδεικνύει ότι ένα οργανικό φίλτρο υπεριώδους ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται συχνά σε αντηλιακά και αντιγηραντικές  κρέμες (το οκτοκρυλένιο), υποβαθμίζεται σε βενζοφαινόνη, μια ένωση υψηλής υποψίας καρκινογένεσης και πρόκλησης ενδοκρινικής δυσλειτουργίας.
«Η βενζοφαινόνη σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα τοξικότητας, συμπεριλαμβανομένης της γονοτοξικότητας, της καρκινογένεσης και της ενδοκρινικής διαταραχής, με την ουσία να ταξινομείται ως δυνητικά καρκινογόνος για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Β), τόσο από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», αναφέρουν οι ερευνητές.

Στην μελέτη εξετάστηκαν περίπου δεκαπέντε αντηλιακά και αντιγηραντικά προϊόντα από δημοφιλείς μάρκες, που κυκλοφορούν στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, με τα ευρήματα να δείχνουν ότι η αρχική παρουσία της βενζοφαινόνης είναι ελάχιστη. Ωστόσο σταδιακά, καθώς το προϊόν βρίσκεται μέσα στη συσκευασία για μερικούς μήνες, τόσο αυξάνεται η παρουσία της, άρα και η επικινδυνότητά της για τον άνθρωπο.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τόσο το οκτοκρυλένιο όσο και η βενζοφαινόνη απορροφώνται εύκολα μέσω του δέρματος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα προϊόντα με βάση το οκτοκρυλένιο και επομένως μολυσμένα με βενζοφαινόνη, μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
«Τα αποτελέσματά μας έδειξαν πράγματι ότι ο ρυθμός αύξησης της συγκέντρωσης βενζοφαινόνης εξαρτάται περισσότερο από τη σύνθεση του προϊόντος και την “ωρίμανσή” του στη συσκευασία του προϊόντος, παρά από την αρχική συγκέντρωση οκτοκρυλενίου στην αρχική φόρμουλα», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

THE BEAUTY TEAM