Οδηγός επιβίωσης της επιδερμίδας σας στο πανεπιστήμιο

odigos-epibiosis-tis-epidermidas-sas-sto-panepistimio
ΤΕΤΑΡΤΗ, 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Επιστημονικές συμβουλές για μια φοίτηση (και αποφοίτηση) με δέρμα το ίδιο νεανικό, σφριγηλό και ακμαίο, όσο τώρα.

Αν περάσατε φέτος σε μια πανεπιστημιακή σχολή, θερμά συγχαρητήρια! Όπως ήδη αντιλαμβάνεστε, σας περιμένουν 4, 5 ή και παραπάνω χρόνια με ανέμελες στιγμές «ενηλικίωσης» αλλά και σκληρή δουλειά -κάτι που σημαίνει πολλά ξενύχτια και διαρκής ένταση στον οργανισμό και στην επιδερμίδα σας. Γι’ αυτό και έχουμε τις κατάλληλες συμβουλές από δερματολόγους, οι οποίες να σας βοηθήσουν να ελέγχετε το στρες στην νεανική επιδερμίδα σας, κάτι που θα αποδειχθεί πολύ ευεργετικό για την εικόνα σας μόλις με το καλό ολοκληρώσετε τις σπουδές σας. 

«Τα πρώτα σημάδια γήρανσης -λεπτές γραμμές, ρυτίδες έκφρασης, σκοτεινές κηλίδες και απώλεια σφριγηλότητας-, μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους πολύ γρηγορότερα στο πρόσωπο μιας νέας γυναίκας που σπουδάζει σε ένα ένα πανεπιστήμιο», λέει η Dr. Loretta Ciraldo, μια celebrity δερματολόγος με έδρα τη Φλόριντα. Και ο λόγος που συστήνει σε κάθε φοιτήτρια να εφαρμόζει μια ισχυρή αντιγηραντική άμυνα της επιδερμίδας της από την πρώτη μέρα της εγγραφής της στη σχολή είναι ο εξής: «Τα κύτταρα του δέρματος είναι περισσότερο εύκολο να ανταποκριθούν σε μια ρουτίνα πρόληψης, παρά σε μια ρουτίνα εντατικής θεραπείας. Και όσο περνούν τα χρόνια σπουδών χωρίς να έχετε οχυρώσει τις κυτταρικές λειτουργίες, τόσο η πρόωρη γήρανση θα δείχνει το επιθετικό της πρόσωπο, πολύ πριν αποφοιτήσετε», τονίζει η Dr. Ciraldo.

Εκτός από την εντατική μελέτη και το στρες των εξετάσεων, η πρόχειρη διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ξενύχτια και το έντονο μακιγιάζ, είναι πράγματα που μπορεί να σας φέρουν πολύ πιο κοντά στην «ωρίμανση» της νεανικής όψης σας, γι’ αυτό ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές. 

«Στην κορυφή της λίστας σας πρέπει να είναι η πλούσια ενυδάτωση», λέει η δερματολόγος Dr. Ife Rodney, ιδρύτρια της κλινικής Eternal Dermatology στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. «Η ενυδατική κρέμα είναι απαραίτητη σε οποιαδήποτε ρουτίνα έγκαιρης πρόληψης του δέρματος από τις επερχόμενες βλάβες που δημιουργεί η κόπωση, το στρες αλλά και η διασκέδαση κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών», τονίζει η δερματολόγος, συστήνοντας μια φόρμουλα ενυδάτωσης με υψηλή συγκέντρωση ρετινόλης και βιταμίνης Ε, η οποία διασφαλίζει από νωρίς την καθυστέρηση εμφάνισης γραμμών έκφρασης και ρυτίδων, όπως και την ταχεία επούλωση σκούρων κηλίδων από την ηλιακή ακτινοβολία.

«Το αντηλιακό δεν είναι διαπραγματεύσιμο», τονίζει η Dr. Ciraldo. «Οι ακτίνες UVA και UVB είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που προκαλούν πρόωρα σημάδια γήρανσης σε όλους τους τύπους δέρματος, σε κάθε ηλικία, αλλά πιο ειδικά στις νέες γυναίκες που θεωρούν την φοιτητική ζωή ως την πιο ανέμελη περίοδο της ζωής τους. Το πιο μυαλωμένο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τη νεανικότητα και την υγεία του δέρματός σας είναι να εφαρμόζετε αντηλιακό ευρέως φάσματος με SPF 30 ή υψηλότερο κάθε μέρα, χειμώνα-καλοκαίρι», λέει η Dr. Ciraldo.
 
«Η έναρξη μιας ρουτίνας περιποίησης και αντιγήρανσης μπορεί να ακούγεται υπερβολική για μια νέα κοπέλα γενικώς, αλλά όταν σπουδάζει, κρίνεται σχεδόν απαραίτητη, επειδή το άγχος είναι -μετά τον ήλιο-, ο μεγαλύτερος εχθρός της επιδερμίδας ακόμη και σε ηλικίες κάτω των 20 ετών», λέει η Dr. Melanie Grossman, δερματολόγος στο Columbia University Irving Medical Center, γι’ αυτό και επιμένει να επενδύστε σε έναν αντιοξειδωτικό ορό, έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την έγκαιρη πρόληψη της γήρανσης του δέρματος από τη βλάβη που δημιουργούν σταδιακά οι ελεύθερες ρίζες από την ηλικία των 20 και μετά. «Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που παράγονται από εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες όπως οι ακτίνες UV, το κάπνισμα, η έλλειψη επαρκούς ύπνου και η ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά και εσωτερικούς εχθρούς, όπως το έντονο στρες κατά τη διάρκεια των εξεταστικών περιόδων. Αυτά τα μόρια είναι ικανά να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα ακόμη και λίγο μετά την εφηβεία, οδηγώντας σε θαμπή όψη, έντονη ξηρότητα και γενικευμένη κούραση της όψης», λέει η δερματολόγος, συμβουλεύοντας: «Μια φόρμουλα serum εμπλουτισμένη με φύκια θαλάσσης, χυμό αλόης, βιταμίνες C και E, ισοφλαβόνες σόγιας, κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ,  αποτελεί τον ιδανικό σύμμαχό σας ενάντια στην αντιγήρανση της επιδερμίδας σας όσο ακόμη είστε κάτω των 25 ετών, αλλά και για πολλά χρόνια αργότερα».

«Προσθέστε μια κρέμα ματιών στη ρουτίνα σας», προσθέτει ο δερματολόγος Dr. Paul Jarrod Frank, επικεφαλής του δερματολογικού τμήματος στο NYU Langone Hospital της  Νέας Υόρκης, εξηγώντας: «Επειδή όλες οι φοιτήτριες είναι υποχρεωμένες να μελετούν ή να ψυχαγωγούνται μέσα από πολύωρη έκθεση σε μια οθόνη υπολογιστή, κινητού ή τάμπλετ, τα μάτια τους καταπονούνται υπερβολικά από το μπλε φως που εκπέμπουν οι συγκεκριμένες συσκευές -και το οποίο έχει αποδειχθεί πως διεισδύει στο δέρμα πιο βαθιά από τις ακτίνες UV, προκαλώντας βλάβη στο κολλαγόνο, το υαλουρονικό οξύ και την ελαστίνη. Η μειωμένη φυσική λίπανση του δέρματος στην περιοχή γύρω από τα μάτια έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη εμφάνιση λεπτών γραμμών στις άκρες, όπως και οιδήματα ή μαύρους κύκλους στο κάτω μέρος των βλεφάρων», λέει η Dr. Ciraldo, συστήνοντας την καθημερινή χρήση μιας κρέμας ματιών με ελαφριά σύνθεση, εμπλουτισμένη με φυτικά εκχυλίσματα αλλά, πρωτίστως, υαλουρονικό οξύ.

THE BEAUTY TEAM