Ο Covid-19 επιδρά αρνητικά και στο IQ;

iqwordconceptonwoodencubeintelligencesymbolbrainor
ΤΕΤΑΡΤΗ, 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Η μόλυνση από τον κορωνοϊό μπορεί να έχει ουσιαστική αρνητική επίδραση στη νοημοσύνη, σύμφωνα με μια νέα μεγάλης κλίμακας μελέτη στη Μεγάλη Βρετανία, τα ευρήματα της οποίας συνάδουν με τις αναφορές για «εγκεφαλική ομίχλη» μεταξύ ασθενών με μακρά Covid-19.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 81.337 άτομα που έκαναν το Great British Intelligence Test (Μεγάλο Βρετανικό Τεστ Ευφυΐας) το 2020. Από αυτούς, περίπου 13.000 ανέφεραν ότι είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και 275 από αυτούς είχαν κάνει το τεστ πριν και μετά τη λοίμωξη.

Όσοι είχαν προηγουμένως κολλήσει κορονοϊό δυσκολεύονταν να ολοκληρώσουν τεστ που σχετίζονται με τη συλλογιστική, την επίλυση προβλημάτων και τον χωρικό σχεδιασμό, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς. Οι ερευνητές έλεγξαν την ηλικία, την εκπαίδευση και τη γενική διάθεση των συμμετεχόντων.

«Αυτά τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις αναφορές για τη μακρά Covid-19, όπου η εγκεφαλική ομίχλη, τα προβλήματα συγκέντρωσης και η δυσκολία εύρεσης σωστών λέξεων είναι κοινά συμπτώματα», ανέφεραν οι συγγραφείς: «Η ανάρρωση από τη μόλυνση μπορεί να σχετίζεται με ιδιαίτερα έντονα προβλήματα σε πτυχές υψηλότερης γνωστικής ή εκτελεστικής λειτουργίας του εγκεφάλου».

 Πάντως, το εύρος της λειτουργικής μνήμης και η συναισθηματική επεξεργασία δεν φάνηκε να επηρεάζονται.

Το πόσο σοβαρή ήταν η γνωστική παρακμή φαίνεται να συνδέεται με το πόσο σοβαρή ήταν η μόλυνση: Οι ερευνητές είπαν ότι εκείνοι που είχαν τοποθετηθεί σε αναπνευστήρα ενώ ήταν άρρωστοι έδειξαν τα πιο σοβαρά αποτελέσματα – κατά μέσο όρο, η βαθμολογία τους έπεσε κατά 7 βαθμούς IQ.

«Η μείωση δεν ήταν ασήμαντη», έγραψαν οι συγγραφείς, αλλά σημείωσαν ότι απαιτείται εγκεφαλογράφημα προτού εξαχθούν σίγουρα συμπεράσματα.

«Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί χωρίς δεδομένα απεικόνισης εγκεφάλου, αν και τα τεστ αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται εδώ έχουν αποδειχθεί ότι χαρτογραφούν διαφορετικά δίκτυα μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο ως προς τη φυσιολογική λειτουργική δραστηριότητα και τη συνδεσιμότητα, καθώς και ζημιές στο δομικό δίκτυο », έγραψαν.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι ο υψηλός πυρετός και τα αναπνευστικά προβλήματα θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στη γνωστική παρακμή. Αλλά αυτά τα συμπτώματα είχαν παρέλθει εδώ και καιρό για τους περισσότερους ανθρώπους στη μελέτη – οι συγγραφείς σημείωσαν ότι μόνο το 4,8% από τους συμμετέχοντες ανέφεραν τέτοια παρατεταμένα συμπτώματα.

Πηγή: iatrikanews.gr