Αχλάδι: γιατί και πώς να το απολαύσετε

axladi
ΤΡΙΤΗ, 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Δεν είναι και το πιο αγαπημένο σας φρούτο; Υπάρχουν 5 λόγοι και 5 τρόποι για να γίνει.

Με τα σταφύλια, τα σύκα και τα υπόλοιπα φρούτα εποχής να μονοπωλούν τα σνακ μας, το αχλάδι πολλές φορές μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Κι όμως, έχει πολλαπλά οφέλη:

-Αποτελεί εξαιρετική πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών προωθώντας την πεπτική υγεία. Συγκεκριμένα, ένα μέτριο αχλάδι μας παρέχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή περίπου το 22% των ημερήσιων αναγκών μας. Οι διαλυτές φυτικές του ίνες έχουν επίσης πρεβιοτική δράση, ενισχύοντας τα καλά βακτήρια στο έντερο και καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα.

-Οι ανθοκυανίνες τους προωθούν την υγεία της καρδιάς και ωφελούν τα αιμοφόρα αγγεία. Η αυξημένη πρόσληψή τους, μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

-Αποτελούν σημαντική πηγή φλαβονοειδών, αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

-Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και σύμφωνα με μελέτες, η διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των αχλαδιών, μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι κάποιων ειδών καρκίνου, όπως των πνευμόνων, του στομάχου, της ουροδόχου κύστης.

-Βοηθούν στην απώλεια βάρους, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Ένα αχλάδι έχει περίπου 100 θερμίδες, υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και αρκετές φυτικές ίνες που μας δημιουργούν κορεσμό, ώστε να μην αισθανόμαστε πείνα σύντομα.

Πώς να τα καταναλώσετε
Δεν σας αρέσουν σκέτα;

-Βάλτε τα σε smoothie μαζί με μήλο, μπανάνα, μέλι, φυτικό γάλα, φιστικοβούτυρο και σπόρους
-Προσθέστε τα σε μικρά κομμάτια σε πράσινη σαλάτα
-Δοκιμάστε τα στην πρωινή σας βρόμη σε μικρά κομμάτια
-Προσθέστε τα στο φαγητό σας. Τα ψητά μήλα ταιριάζουν πολύ με κοτόπουλο, με μπαχαρικά, με τυριά κ.ο.κ.
-Ψήστε τα στο φούρνο και απολαύστε τα με κανέλα και μέλι

Προτιμήστε τα βιολογικά, για να μπορείτε να τα καταναλώνετε με τη φλούδα.