Σπόροι καρπουζιού: ξέρατε ότι σας κάνουν καλό;

karpouzi-sporoi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το καρπούζι για ένα χρόνο, το απολαμβάνουμε μέχρι το... κουκούτσι.

Με φέτα ή χωρίς, σε σαλάτα ή σκέτο, το καρπούζι συνοδεύει όλες μας τις καλοκαιρινές αναμνήσεις από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, απ' ό,τι φαίνεται το τρώμε λάθος, αφού πετάμε τους σπόρους του, τα λεγόμενα «κουκούτσια», και απολαμβάνουμε μόνο τη γλυκιά του σάρκα -κι όσο πιο κοντά στην «καρδιά», τόσο το καλύτερο. 

Κι όμως, αυτά τα «ενοχλητικά» μαύρα σποράκια που σπεύδουμε να πετάξουμε θεωρούνται μια σούπερ τροφή, ανάλογη, αν όχι ανώτερη των σπόρων chia, του σουσαμιού, του κολοκυθόσπορου και άλλων ωφέλιμων σπόρων. Οι λόγοι είναι πολλοί, αφού οι σπόροι αυτοί αποτελούν εξαιρετική πηγή μαγνησίου, πρωτεΐνης, βιταμινών Β όπως φυλλικού οξέος, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, αλλά και σιδήρου.

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά, αφού για να τους καταναλώσουμε, πρέπει να τους αφήσουμε έξω 2-3 ημέρες και στη συνέχεια να τους ξεφλουδίσουμε για να τους φάμε. Σημειώστε ότι μια μερίδα μια χούφτας περίπου αποδίσει γύρω στις 25 θερμίδες και για να τους απολαύσετε, μπορείτε να τους πασπαλίσετε στα φρούτα, το γιαούρτι, το πρωινό σας, να τους καταναλώσετε σκέτους, ακόμη και να τους ψήσετε.