Τι να θυμάστε για να χάσετε εύκολα τα κιλά των διακοπών

milo-baros-diaita
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Οι διακοπές τελείωσαν για τους περισσότερους και μαζί με τις καλοκαιρινές αναμνήσεις, ενδεχομένως να σας έχουν αφήσει και μερικά περιττά κιλά. Προτού σας πιάσει πανικός μόλις ανεβείτε στη ζυγαριά, έχετε υπ’ όψιν σας τις παρακάτω συμβουλές που θα σας βοηθήσουν, ίσως περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε.

Μην αυτοτιμωρηθείτε
Είναι απολύτως λογικό στις διακοπές να ξεχάσουμε για λίγες ημέρες τη διατροφή που ίσως ακολουθούσαμε, να παρασυρθούμε με περισσότερα γλυκά και παγωτά, εκ των πραγμάτων θα φάμε περισσότερο απ’ έξω –αλλιώς δεν θα ήταν διακοπές. Αν η ζυγαριά δείξει μερικά κιλά παραπάνω, μην βάλετε τον εαυτό σας σε κατάσταση πείνας με ένα φρούτο κι έναν χυμό για μέρες, προκειμένου να τα χάσετε. Αυτό θα σας εξαντλήσει, θα σας χαλάσει τη διάθεση και πιθανόν στη συνέχεια να τα παρατήσετε. Αποδεχτείτε ότι περάσατε καλά, όπως εσείς θελήσατε, και μπείτε ξανά σταδιακά σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Κινηθείτε
Το σώμα μας και η διάθεσή μας χρειάζονται κίνηση και ενέργεια. Προσπαθήστε σταδιακά να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας και για λόγους υγείας, ευεξίας, εκτόνωσης, αλλά και για απώλεια βάρους. Ακόμη και ένα γρήγορο περπάτημα στο πάρκο 30 λεπτά την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να «κάψετε» θερμίδες κι έτσι να οδηγηθείτε σε σταδιακή απώλεια, σε συνδυασμό με διατροφή.

 Αυξήστε φρούτα και λαχανικά
Οι φυτικές τους ίνες είναι το Α και το Ω για απώλεια βάρους, καθώς μας χορταίνουν για περισσότερη ώρα, με λιγότερες θερμίδες και ταυτόχρονα ωφελούν το πεπτικό μας, καταπολεμούν τα φουσκώματα και τη δυσκοιλιότητα και ευεργετούν τη χλωρίδα του εντέρου. Κι όσο περισσότερα τρώτε μέσα στην ημέρα, τόσο λιγότερο θα τσιμπολογάτε άλλες επιβαρυντικές και επεξεργασμένες τροφές. Μέσα σε όλα προσθέστε και ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και φροντίστε να φτάνετε και να ξεπερνάτε τις 5 μερίδες την ημέρα.

Μειώστε τις επεξεργασμένες τροφές
Ελέγξτε τη λίστα του σούπερ-μάρκετ και δείτε πόσα συσκευασμένα, τυποποιημένα τρόφιμα έχετε συμπεριλάβει. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερα γίνεται και στραφείτε προς φυσικές εναλλακτικές. Αντί για έτοιμο παγωτό, για παράδειγμα, φτιάξτε το δικό σας με παγωμένη μπανάνα, κακάο, μέλι και 1-2 κ.σ. φυτικό γάλα.

Ενυδατωθείτε
Το νερό βοηθά όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας και σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση νερού αντί για ποτά με ζάχαρη, συμβάλλει σε μικρότερη αύξηση βάρους σε διάστημα 4 ετών. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι πολλές φορές μεταφράζουμε το αίσθημα δίψας σε πείνα, που μας οδηγεί σε κατανάλωση περισσότερων θερμίδων, γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση, το νερό σε επάρκεια μέσα στην ημέρα μπορεί να βοηθήσει.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ