Πώς αντιμετωπίζουμε τον πόνο και τη δυσκαμψία στον ώμο

middleagedmanhasshoulderpainwithcopyspacefor
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Ο ειδικός μάς εξηγεί τι κρύβεται πίσω από το φαινόμενο «παγωμένος ώμος» και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επώδυνη δυσκαμψία και αίσθημα βάρους στην περιοχή. Ο ασθενής, εκτός από τον πόνο, εμφανίζει και γενικευμένη μείωση του εύρους κίνησης του ώμου προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο παγωμένος ώμος οφείλεται σε φλεγμονή και ρίκνωση του αρθρικού θυλάκου του ώμου. Σαν αποτέλεσμα ο ασθενής πονάει και δεν μπορεί να εκτελέσει ακόμα και τις ποιο απλές δραστηριότητες της καθημερινότητάς του.

Ο παγωμένος ώμος μπορεί να είναι πρωτοπαθής ( αγνώστου αιτιολογίας) ή δευτεροπαθής. Ένα από τα πιο συχνά δευτεροπαθή αίτια είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν παγωμένο ώμο από ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Οι ασθενείς με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη έχουν ακόμα μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν. Eπιδημιολογικά αναφέρεται στο 2 με 5 % του γενικού πληθυσμού, με μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης στις γυναίκες.

 Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του παγωμένου ώμου μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και χωρίζονται σε τρία στάδια. Κάθε στάδιο μπορεί να διαρκέσει από λίγους μήνες έως ένα χρόνο.

• Στάδιο 1: φλεγμονώδες επώδυνο στάδιο. Ο ασθενής αισθάνεται βαθύ πόνο και μία σταδιακή μείωση τις κινητικότητας του ώμου.

• Στάδιο 2: Το στάδιο του παγώματος (block). Ο πόνος μειώνεται αλλά η δυσκαμψία και το εύρος κινησης επιδεινώνεται και τελικά σταθεροποιείται. Ο ασθενής έχει ελάχιστη κινητικότητα.

• Στάδιο 3: Το στάδιο της αποκατάστασης. Σταδιακή βελτίωση της κινητικότητας.

Θεραπεία για τον παγωμένο ώμο

Σε πρώτη φάση η θεραπεία του παγωμένου ώμου είναι συντηρητική και όχι χειρουργική. Αρχικά και συντηρητικά η φυσικοθεραπεία έχει τον πρώτο λόγο με στόχο να μειώσει τον πόνο και να αυξήσει το εύρος κίνησης.Βασικό ρόλο στην θεραπεία έχουν οι χειρισμοί με τα χέρια (Manual therapy) του φυσικοθεραπευτή, που προϋποθέτουν άριστη θεωρητική κατάρτιση, εμπειρία, υπομονή και επιμονή. Η καλή επικοινωνία με τον ασθενή το εξατομικευμένο αποκατάστασης η ψυχολογική υποστήριξη και η ορθή καθοδήγηση από τον θεράποντα αποτελεί βασικό κλειδί για την γρήγορη επάνοδο, καθώς η αποκατάσταση πρέπει να συνεχίζεται και στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή.

Όσο πιο σύντομα ο ασθενής επισκεφτεί τους ειδικούς κατά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, τόσο αυξάνει τις πιθανότητες μιας επιτυχούς συντηρητικής αντιμετώπισης. Ένα σύνηθες πρόβλημα είναι ότι προσπαθούμε ανεπιτυχώς να αντιμετωπίσουμε μόνοι μαςτα πρώτα στάδια της πάθησης, με αποτέλεσμα να χάνουμε πολύτιμο χρόνο και να δυσχεραίνουμε την επιτυχή έκβαση της θεραπείας. Τέλος, πάντα σε συνεννόηση με τον ορθοπαιδικό, μια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής διευκολύνοντας την θεραπεία. Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, υπάρχει η δυνατότητα χειρουργικής αντιμετώπισης (αρθροσκοπικά).

Πρόληψη

Η πάθηση δυστυχώς δεν είναι προβλέψιμη, καθώς τα ακριβή αίτια δεν είναι ακόμα πλήρως εξακριβωμένα. Προφανώς η σωστή θεραπευτική άσκηση για την ενδυνάμωση της ωμικής ζώνης αλλά και την περιοχή γύρω από αυτή μπορούν να μειώσουν κάποιους παράγοντες παθογένειας, όπως, για παράδειγμα, κάποιο μικροτραυματισμό. Η σωστή εργονομία στον χώρο εργασίας αλλά βεβαίως και στο σπίτι, στην καθημερινότητα, μειώνουν τις πιθανότητες να παρουσιαστεί ο παγωμένος ώμος. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος φίλος!

Ντατσής Χάρης
Φυσικοθεραπευτής-Κινησιοθεραπευτής.
Instagram
Facebook