Επίσκεψη στο μουσείο θα συνταγογραφούν οι γιατροί στις Βρυξέλλες

roominmuseumwithartworksandvisitor
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Οι γιατροί στις Βρυξέλλες θα μπορούν να συνταγογραφήσουν επισκέψεις σε μουσεία ως μέρος ενός τρίμηνου πιλοτικού προγράμματος που έχει σχεδιαστεί για την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στους ασθενείς που ακολουθούν αγωγή για στρες στο νοσοκομείο Brugmann, ενός από τα μεγαλύτερα στη βελγική πρωτεύουσα, θα προσφέρονται δωρεάν επισκέψεις σε πέντε δημόσια μουσεία της πόλης.

Τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος θα δημοσιευτούν το επόμενο έτος, με στόχο η πρωτοβουλία να εξαπλωθεί περαιτέρω εάν είναι επιτυχής στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου εξουθένωσης (burnout) και άλλων μορφών ψυχικής δυσφορίας.

 Η Delphine Houba, δημοτική σύμβουλος υπεύθυνη για τον πολιτισμό στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι εμπνεύστηκε από ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο Κεμπέκ του Καναδά, όπου οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν έως και 50 επισκέψεις μουσείων ετησίως σε ασθενείς.

Στο πιλοτικό πρόγραμμα των Βρυξελλών, θα συνταγογραφούνται επισκέψεις με συνοδεία και ομαδικές επισκέψεις ασθενών του νοσοκομείου Brugmann. «Η πανδημία, που διογκώνει το άγχος, την εξουθένωση και άλλες ψυχικές διατραραχές, επιβεβαίωσε τη σημασία ενός τέτοιου προγράμματος», δήλωσε ο Delphine Houba στη βελγική εφημερίδα L’Echo.

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν δημόσια μουσεία, αλλά η δημοτική σύμβουλος δήλωσε ότι ελπίζει πως και τα ιδιωτικά μουσεία και γκαλερί τέχνης θα προσφέρουν θα θελήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα στο μέλλον: «Είμαι πεπεισμένη για την αλληλεγγύη από όλα τα βελγικά μουσεία προς το ευάλωτο κοινό και ότι θα θελήσουν να τους παρέχουν δωρεάν πρόσβαση και υποστήριξη», είπε και πρόσθεσε: «Έχει αποδειχθεί ότι η τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία, ψυχική και σωματική, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος».

Πηγή: iatrikanews.gr