Χάπι 4 σε 1 για την αρτηριακή πίεση

medicalbalancingactagroupofmedicinepillsandantibiotics
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Ένα χάπι που περιέχει «εξαιρετικά χαμηλές δόσεις» τεσσάρων διαφορετικών φαρμάκων μπορεί να παρέχει καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης από την τυπική φαρμακευτική αγωγή, δείχνει μια νέα κλινική δοκιμή από την Αυστραλία.

Περίπου το 80% των ατόμων που έλαβαν το νέο χάπι πέτυχαν υγιή αρτηριακή πίεση μέσα σε τρεις μήνες και για έναβ χρόνο, σε σύγκριση με το 60% των ατόμων που ξεκίνησαν με ένα μόνο φάρμακο και πρόσθεσαν άλλα ανάλογα με τις ανάγκες τους, ανέφεραν οι ερευνητές.

Περίπου το 80% των ατόμων που έλαβαν το νέο χάπι πέτυχαν υγιή αρτηριακή πίεση μέσα σε τρεις μήνες και για έναβ χρόνο, σε σύγκριση με το 60% των ατόμων που ξεκίνησαν με ένα μόνο φάρμακο και πρόσθεσαν άλλα ανάλογα με τις ανάγκες τους, ανέφεραν οι ερευνητές.

 «Η χορήγηση αυτού του φαρμάκου που συνδυάζει πολύ χαμηλές δόσεις δραστικών ουσιών για την αρτηριακή πίεση ήταν πιο αποτελεσματική από την κοινή θεραπευτική προσέγγιση χορήγησης ενός φαρμάκου σε πλήρη δόση και εν συνεχεία σταδιακής προσθήκης φαρμάκων για τη βελτίωση του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Clara Chow, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

«Ακόμη και στους 12 μήνες, η ομάδα που ξεκίνησε το νέο χάπι είχε ακόμα καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης από τους υπόλοιπους», συμπλήρωσε η καθηγήτρια.

Ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία της αρτηριακής πίεσης συνιστούν τον συνδυασμό διαφορετικών χαπιών για καλύτερη επίτευξη υγιών επιπέδων, δήλωσε ο Δρ Eugene Yang, πρόεδρος του Τμήματος Πρόληψης Καρδιαγγειακών Παθήσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Ο συνδυασμός αυτών των διαφορετικών φαρμάκων σε ένα χάπι θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνεχίσουν καλύτερα τη θεραπεία τους: «Ένας παράγοντας που ορίζει τη θεραπευτική στρατηγική είναι η βελτίωση της συμμόρφωσης του ασθενούς, επειδή γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερα χάπια παίρνει κάποιος, τόσο χαμηλότερη είναι η συμμόρφωσή του στη θεραπεία», δήλωσε ο Δρ Yang.

Το νέο 4-σε-1 χάπι συνταγογραφήθηκε στους μισούς μιας ομάδας σχεδόν 600 Αυστραλών, για να ελεγχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του. Η Δρ Chow και οι συνεργάτες της πίστευαν ότι θα υπήρχαν λιγότερες πιθανότητες παρενεργειών, καθώς κάθε δραστική ουσία που περιλαμβανόταν στο χάπι ανερχόταν μόνο στο ένα τέταρτο αυτής που κανονικά θα συνταγογραφούνταν.

Ωστόσο, «το ένα τέταρτο της δόσης κάθε φαρμάκου για την αρτηριακή πίεση δεν είναι αποτελεσματικό κατά 25%, στην πραγματικότητα είναι αποτελεσματικό περισσότερο από 60%», εξήγησε η Δρ Chow και ο συνδυασμός τους έκανε το χάπι αποτελεσματικότερο από την παραδοσιακή αγωγή.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet και παρουσιάστηκαν στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Πηγή: iatrikanews.gr