Τι να τρώμε το βράδυ για καλύτερο ύπνο

acozybedroominteriorwithfreshfruitsonthebed
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Το να τρώμε προτού πέσουμε για ύπνο είναι κάτι που δεν ωφελεί ούτε τη σιλουέτα μας, ούτε το να κοιμηθούμε καλά. Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που σε μικρές ποσότητες πριν τον ύπνο μπορούμε να μας βοηθήσουν να παραδοθούμε γλυκά στην αγκαλιά του Μορφέα.

Οι τροφές που διευκολύνουν τον οργανισμό στο να κοιμηθεί, αλλά και τι να αποφεύγουμε πριν πέσουμε στο κρεβάτι. 

Ακτινίδια
Ένα ακτινίδιο έχει μόλις 42 θερμίδες, αλλά ένα σωρό θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων το 70% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C. Η αντιοξειδωτική τους δράση φαίνεται ότι βοηθάει και στον ύπνο: οι συμμετέχοντες σε έρευνα που έτρωγαν δύο ακτινίδια μία ώρα προτού κοιμηθούν, κοιμόταν γρηγορότερα, για περισσότερη ώρα και δεν ξυπνούσαν ενδιάμεσα.

Βρώμη
Εκτός από τροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα που προάγουν την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που προκαλεί ύπνο, η βρώμη βοηθάει την παραγωγή ινσουλίνης και αυξάνει φυσικά το σάκχαρο στο αίμα.

Μέλι
Ακόμη και μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι είναι αρκετό για να διεγείρει την απελευθέρωση μελατονίνης από τον εγκέφαλό μας και να σταματήσει την έκκριση ορεξίνης (ορμόνη η οποία μας κρατά σε εγρήγορση), βοηθώντας μας έτσι να χαλαρώσουμε.

 Μπανάνα
Αν και γενικά θεωρούνται φρούτο που ενισχύει την ενέργεια, οι μπανάνες είναι πλούσιες σε μαγνήσιο που χαλαρώνει τους μυς, ενώ επίσης περιέχουν σεροτονίνη και μελατονίνη, που βοηθούν να μας πάρει ο ύπνος.

Γαλοπούλα
Μία από τις πιο διάσημες πηγές τρυπτοφάνης –ενός από τα βασικά αμινοξέα-, η γαλοπούλα είναι επίσης σημαντική πηγή πρωτεΐνης και θα σας κάνει να νιώσετε χορτάτοι, ώστε να μην ξυπνάτε μέσα στη νύχτα πεινασμένοι.

Αμύγδαλα
Γνωστά ως σημαντική πηγή υγιεινών λιπαρών, τα αμύγδαλα είναι επίσης γεμάτα με τρυπτοφάνη και μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στη φυσική μείωση των μυϊκών και νευρικών λειτουργιών, ενώ σταθεροποιούν επίσης τον καρδιακό ρυθμό και οδηγούν σε έναν πραγματικά ξεκούραστο νυχτερινό ύπνο.

Αν τίποτα από αυτά δεν σας φαίνεται δελεαστικό, φροντίστε τουλάχιστον να αποφύγετε όσα μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιους, όπως το αλκοόλ (μας νυστάζει, αλλά δεν επιτρέπει τον βαθύ ύπνο), τα σκληρά τυριά (προκαλούν εγρήγορση στον εγκέφαλο), τα πικάντικα φαγητά (η καψαϊκίνη δυσκολεύει το σώμα να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του) και φυσικά τον καφέ.

Πηγή: iatrikanews.gr