Τι μας συμβουλεύουν οι δερματολόγοι για λαμπερό δέρμα;

gunaika-omorfia-epidermida
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Δερματολόγοι από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας μοιράζονται τα basics για ένα όμορφο και λαμπερό δέρμα, χωρίς κόπο και χρήμα.

Το υγιές και λαμπερό δέρμα είναι το καλύτερο και το δυσκολότερο beauty project και για να έχουμε επιτυχία στο αποτέλεσμα, το βασικό βήμα είναι να γνωρίσουμε τον τύπο του δέρματός μας, ώστε να επιλέγουμε τα κατάλληλα προϊόντα.

Ευαίσθητο: μπορεί να ερεθίζεται, να «τσιμπάει» ή να καίει μετά τη χρήση κάποιου προϊόντος
Κανονικό: είναι καθαρό, χωρίς ευαισθησίες
Ξηρό: είναι σκληρό και μπορεί να μας δημιουργεί φαγούρα
Λιπαρό: γυαλίζει και βγάζει λιπαρότητα
Μεικτό: είναι ξηρό σε κάποιες περιοχές και λιπαρό σε άλλες

Τα βασικά tips που εφαρμόζουν και οι ειδικοί
Φοράτε αντιηλιακό καθημερινά. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε για το δέρμα σας, καθώς όταν εφαρμόζεται σωστά, προστατεύει ενάντια στις βλαβερές UV ακτίνες του ήλιου που προκαλούν εγκαύματα, καρκίνο του δέρματος, πρόωρη γήρανση, πανάδες, ρυτίδες. Για καλύτερη προστασία, εφαρμόστε ένα αντιηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 ή παραπάνω σε όλες τις επιφάνειες του δέρματος που δεν καλύπτονται από ρούχα. Τα καλλυντικά που έχουν SPF είναι σίγουρα βολικά, αρκεί να θυμάστε να τα εφαρμόζετε τακτικά ειδικά το καλοκαίρι για καλύτερη προστασία.  

Αποφύγετε το τεχνητό μαύρισμα. Όπως συμβαίνει με τον ήλιο, έτσι και με το τεχνητό μαύρισμα, η UV ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα. Στην πραγματικότητα, ακόμη και μια φορά solarium μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος κατά 20%, ακανθοκυτταρικού μελανώματος κατά 67% και βασικοκυτταρικού καρκινώματος κατά 29%. Αν θέλετε μαυρισμένο δέρμα χειμώνα καλοκαίρι, προτιμήστε προϊόντα self-tanning, τα οποία αν εφαρμοστούν σωστά, δείχνουν φυσικά.

Απλοποιήστε την καθημερινή σας περιποίηση. Αυτό που πρέπει να θυμάστε εν προκειμένω είναι το «less is more», καθώς τα πολλά προϊόντα, ειδικά τα αντιγηραντικά, μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας. Τα βασικά που χρειάζεστε είναι ένα ήπιο καθαριστικό, αντιηλιακό και ενυδατική. Βρείτε τα προϊόντα που ταιριάζουν στο δέρμα σας για πρωί και βράδυ και φτιάξτε την καθημερινή σας ρουτίνα με αυτά.

Επιλέγετε προϊόντα με βάση τον τύπο δέρματός σας. Προτού αγοράσετε ένα προϊόν, ελέγχετε πάντα για ποιον τύπο δέρματος είναι και ακόμη καλύτερα συμβουλευτείτε ειδικό για να εξασφαλίσετε ότι θα έχετε επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μην ξεχνάτε τα χείλη. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί και στα χείλη, γι’ αυτό ένα lip balm με SPF είναι σημαντικό. Αν νιώθετε τα χείλη σας ξηρά, τότε εφαρμόστε λίγη βαζελίνη για έξτρα ενυδάτωση.

Μην ακουμπάτε το πρόσωπό σας. Όποτε ακουμπάτε τα χέρια σας στο πρόσωπο, μεταφέρετε βρωμιές, μικρόβια και λιπαρότητα από τα χέρια στο πρόσωπο. Φροντίστε, λοιπόν, να μην το πειράζετε και να αποφεύγετε να «σπάτε» σπυριά, που να αφήνουν ενδεχόμενες ουλές.

Ελέγχετε το δέρμα σας τακτικά. Το μελάνωμα αποτελεί τον πιο θανατηφόρο τύπο καρκίνου του δέρματος, ωστόσο, η πρώιμη διάγνωση έχει πολύ καλή πρόγνωση, με την 5ετή επιβίωση να φτάνει τα 98% για όσους διαγνωστεί νωρίς προτού φτάσει στους λεμφαδένες. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να ελέγχετε το δέρμα σας τακτικά για νέα σημάδια, κηλίδες που διαφέρουν από τα υπόλοιπα, ελιές που προκαλούν φαγούρα, αιμορραγούν ή αλλάζουν χρώμα.